StoryEditor

Potrebujeme ekonomickú revolúciu (komentár)

11.11.2015, 09:31

Už to čoskoro bude osem rokov, čo sa americký Fed rozhodol znížiť sadzby až k nule. Iné centrálne banky sú na tom podobne a japonská BoJ drží sadzby na týchto úrovniach dokonca ešte oveľa dlhšie. Počas týchto ôsmich rokov použili centrálne banky všetky dostupné nástroje, aby posunuli infláciu bližšie k ich cieľu a aby zvýšili tempo ekonomického rastu. Stále je však len malá nádej, že sa ekonomický vývoj vráti k svojmu predkrízovému trendu.

Na súčasnom stavuje je niekoľko aspektov, ktoré pred krízou len málokto očakával. V prvom rade sa ukazuje, že centrálne banky nemusia byť schopné ešte mnoho rokov zdvihnúť infláciu smerom k ich inflačnému cieľu. Ukázalo sa tiež, že kríza môže byť veľmi intenzívna a následný cyklický vývoj môže mať dopad aj na potenciálny produkt. A v neposlednom rade vidíme, že ekonomika nemusí mať vôbec žiadnu vnútornú tendenciu vrátiť sa k predchádzajúcej rovnováhe.

Niektoré z týchto bodov nie sú úplným prekvapením. Zodpovedajú tomu, čo vieme o ekonomike v depresii, kde sa sadzby dostali až k nule kvôli tomu, že pretrvávajú deflačné tlaky (či veľmi nízka inflácia). Pred takýmto stavom nás už dávno varovali ekonómovia ako Krugman či Bernanke a dokonca aj vývoj v japonskej ekonomike. Prevažná väčšina z nás ale bola prekvapená tým, že vyspelé ekonomiky ako celok by mohlo postihnúť práve to, čo sa dialo v Japonsku. Domnievali sme sa totiž, že táto krajina je výnimočným prípadom, ktorý odráža nekompetentné kroky tamojšej vlády a centrálnej banky.

Teraz existujú dve možnosti. Buď sú všetky centrálne banky rovnako nekompetentné ako tá japonská v deväťdesiatych rokoch, alebo hovoríme o jave, ktorý má oveľa všeobecnejší charakter a pravdepodobne sa bude ďalej opakovať. V druhom prípade by bolo načase uvažovať o zmene teoretického ekonomického rámca. Medzi evidentné témy, ktoré by bolo treba diskutovať, napríklad tzv. peniaze z vrtuľníkov či zvýšenie inflačných cieľov. V súčasnej dobe sa však nezdá, že by k takejto diskusii dochádzalo. Podľa môjho názoru sa myslenie politikov a akademikov nemení dosť rýchlo a mnohí z nich si stále myslia, že súčasný vývoj je niečím mimoriadnym a v budúcnosti sa ho už nemusíme obávať. Tento názor pritom pretrváva aj napriek tomu, že zo súčasných problémov sme sa ešte stále nedostali!

Súčasný stav môžeme porovnať s vývojom v sedemdesiatych rokoch. Vtedy ekonomiku sužovala stagflácia a výsledkom bol aj veľký posun v tom, ako sme uvažovali o monetárnej politike a našich ekonomických modeloch. Vysoká inflácia a nízky rast vtedy vyvolali teoretickú revolúciu, okrem iného nastal posun od Phillipsovej krivky, ktorou bola posilnená nezávislosť centrálnych bánk a ich protiinflačná politika. Koľko rokov ešte musíme čakať na to, aby opäť došlo k podobnej revolúcii?

Komentár pre web insead.edu bol zverejnený na stránke Patria.cz

01 - Modified: 2007-11-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rubens je blízko. Vo Varšave
01 - Modified: 2024-04-25 14:21:06 - Feat.: - Title: Hypotéky lacnejú. Dve slovenské banky teraz oznámili nižšie úroky, ďalšie by sa podľa expertov mohli pridať 02 - Modified: 2024-04-22 13:36:47 - Feat.: - Title: Neistota na ropnom trhu nezastaví júnové zníženie sadzieb ECB, vyhlásil guvernér francúzskej centrálnej banky 03 - Modified: 2024-04-19 09:59:28 - Feat.: - Title: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne, vyhlásil predstaviteľ Európskej centrálnej banky 04 - Modified: 2024-04-19 09:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Žena priviedla mŕtveho strýka do banky, aby získala úver. Držala mu hlavu aj pero, zamestnancov však neoklamala 05 - Modified: 2024-04-18 14:41:34 - Feat.: - Title: Vstup Bulharska do eurozóny sa môže oneskoriť, tvrdí guvernér centrálnej banky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 08:35