StoryEditor

Skutočne zlacnenie?

30.11.2006, 23:00

Plyn pre domácnosti od nového roka zlacnie. Prvýkrát v histórii Slovenska, odkedy jeho ceny nedotuje štát, ale odvíjajú sa od skutočných nákladov na jeho nákup od ruských dodávateľov. Plynári sú spokojní, vývoj kurzu dolára oproti korune a ropy na svetových trhoch im umožnil oznámiť zákazníkom pozitívnu správu a získať nejaké bodíky v rebríčku popularity. Spokojní sú aj členovia vlády. Konečne boli vypočuté ich predvolebné sľuby aj povolebné výzvy na priblíženie cien energií peňaženke bežného občana tejto republiky.
Lenže, môžu byť spokojní aj spotrebitelia? Avizované štvorpercentné zlacnenie len vyrovná približne rovnaké zdraženie, ktoré odberatelia zemného plynu pocítili začiatkom novembra. Aký malo teda význam zdražovanie na dva mesiace?
Odpoveď nájdeme, keď si sadneme nad cenníky Slovenského plynárenského priemyslu s papierom, ceruzkou a kalkulačkou. Po prepočtoch nám vyjde, že zlacnenie vlastne vôbec nie je zlacnením. Tí, čo plyn používajú len na varenie, budú aj v novom roku platiť toľko ako pred pár mesiacmi. Tí, čo plyn používajú aj na ohrievanie vody alebo ním priamo kúria, si napriek plynármi a politikmi vychvaľovanému zlacneniu dokonca priplatia.
Nemožno povedať, že novembrové zdražovanie bolo zámerným krokom plynárov, len aby ceny na rok 2007 vyzerali pozitívnejšie. Pravdou je, že koncom tohto leta, keď SPP navrhoval zvýšenie cien, nikto nemohol tušiť, že ceny ropy výrazne klesnú a že aj koruna sa bude pasovať s dolárom tak úspešne. Zhodou okolností je však novembrové zdraženie veľmi dobrým "pí ár" pre plynárne - nebyť neho, nemohli by dnes rozprávať o historicky prvom zlacňovaní.
Smutné len je, že politická špička, ktorá sa po voľbách pasovala do pozície bojovníka s "nenásytnými monopolmi", je s týmto vývojom pomerne spokojná. A smutné je aj to, že ceny na rok 2007 budú prakticky rovnaké, ak nie vyššie ako tento rok. Napriek tomu, že vlani ich nastavovali počas éry drahej ropy po hurikáne Katrina, a napriek tomu, že koruna je dnes najsilnejšia v histórii.

Martin Kóňa, redaktor ekonomického oddelenia, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

01 - Modified: 2003-04-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Obce žiadajú peniaze na opravy škôl v havarijnom stave
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 18:01