Reuters
StoryEditor

Môže narušiť piliere svetovej ekonomiky. Experti veria, že Trump nenaplní sľuby

10.11.2016, 23:00
V rubrike Téma týždňa sme oslovili odborníkov. Prečítajte si ich odpovede.

Americké prezidentské voľby sa skončili. Víťazom sa stal Donald Trump, nevyspytateľný miliardár bez predošlých skúseností z vysokej politiky. Vo svojej predvolebnej kampani vyhlásil viacero odvážnych tvrdení, načrtol svoj ekonomický program.

Ten je založený na silnom protekcionizme, žiada zrušenie niektorých obchodných dohôd, či agresívnejší prístup k obchodu so štátmi ako Čína, Nemecko či Japonsko.​ Sľúbil aj stavbu múru pozdĺž mexickej hranice, ale aj nižšiu korporátnu daň. Aký dopad by malo splnenie týchto sľubov pre globálnu ekonomiku? Čo môžeme od Trumpa očakávať? Pýtali sme sa viacerých odborníkov.

Pozrite si aj, ako na Trumpovo víťazstvo reagovali ministri vlády Roberta Fica:

Boris Tomčiak, investičný manažér FinlordTrump je nevyspytateľný. V predvolebnej rétorike navrhol niekoľko veľmi kontroverzných riešení. Avšak po prebratí úradu s najväčšou pravdepodobnosťou mierne ustúpi. Očakávame protekcionársku politiku s cieľom vytvárať pracovné miesta priamo v USA. Môžeme očakávať zmenu v TTIP, ktorá mala nastaviť zónu voľného obchodu medzi USA a EÚ.

Trumpova administratíva bude určite presadzovať radikálne zmeny. Medzinárodnej kooperácii sa nový prezident nevyhýba, ale bude požadovať väčšie výhody pre USA. Bude záležať na EÚ a ostatných obchodných partneroch, či ustúpia novým požiadavkám alebo nie. Zatiaľ sa nedá stanoviť presný dopad na svetovú ekonomiku, avšak prípadný protekcionizmus USA môže spôsobiť zníženie objemu medzinárodného obchodu až o 10 percent.

Matúš Pošvanc, riaditeľ Nadácie F. A. Hayeka: Pevne dúfam, že ostane pri sľuboch a že politická realita bude klasická. Na niečo sa vyhovorí, alebo naplní len niečo, alebo len nejaké percento daného sľubu. Stavbu múru pozdĺž celej hranice s Mexikom, či silná protekcionistická ochrana amerických firiem, či zrušenie, resp. obmedzenie obchodných dohôd sú negatívne veci z ekonomického hľadiska. Zároveň bude zaujímavé sledovať, či Trump naplní sľuby v znižovaní daní.

Bude rovnako zaujímavé sledovať dlh USA, ktorý sa blíži k 20 biliónom dolárov a som zvedavý, či bude USA za Trumpa pokračovať rovnakým tempom jeho rastu ako za ostatných 8 rokov Obamu. Od toho potom závisí, ako sa bude správať aj globálny finančný systém založený na hegemónii amerického dolára. Neočakávam zároveň nejaké zásadné zmeny oproti súčasnej politike USA v ekonomickej oblasti.

Stanislav Pánis, analytik J&T Banky: Znamenalo by to vážne narušenie pilierov, na ktorých fungovala svetová ekonomika od II. svetovej vojny. Za ostatných vyše 70 rokov Spojené štáty podporovali globalizáciu a voľný obchod, ktorý prinášal celému svetu benefity. Volanie po protekcionizme a kroky proti otvorenosti medzinárodného systému by vyústili do spomalenia globálneho ekonomického rastu a do blbej nálady nielen v svetovej ekonomike, ale aj v politike.

Prikláňame sa však k názoru, že jedna vec je predvolebná rétorika Donalda Trumpa, a niečo iné sú povolebné skutky. Jeho kontroverzné návrhy v zahraničnej politike a ohľadne obchodných dohôd sa nemusia pretaviť do praxe. Myslíme si totiž, že republikánsky Kongres a okolie prezidenta by ho mohlo dokázať ukočírovať, aby viedol relatívne štandardnú politiku a nie antisystémovú.

Ronald Ižip, hlavný analytik TRIM Broker: Finančné trhy sa po povolebnom výpredaji stabilizovali v nádeji, že sa Trump zaradí medzi štandardnejších politikov. Veria, že mnoho z opatrení okreše a tie nakoniec nebudú tak radikálne ako bolo v predvolebnej kampani avizované. Aj keď jeho politika bude v mnoho prínosná na domácej scéne, na scéne zahraničnej môže vzniknúť vážny problém.

Presadením protekcionistických opatrení môže Trump poslať zvyšok sveta do ekonomickej recesie. Trump je tak pomerne veľkou hrozbou súčasného menového systému, ktorý je založený na silnej globalizácii. Následky jej narušenia sa môžu spätne negatívne prejaviť aj v USA.

Richard Koza, investičný poradca:  Trump hlavne sľúbil investície do infraštruktúrnych projektov, a to Amerika potrebuje. Diaľnice, elektrárne, elektrická prenosová sieť, letiská - to všetko potrebuje nutne obnovu a vylepšenie. Takže to bude určite pre USA dobre. Znamenať to bude samozrejme to, že sa nebude znižovať deficit. A to pravdepodobne skôr či neskôr povedie k oslabeniu dolára a tým lepšej situácii amerických exportérov vo svete.

S tým bude súvisieť aj podpora amerických firiem a revízie obchodných dohôd. Aj keď sa to zdá ako protekcionistické opatrenie, tak veľa krajín - pozrime sa na Čínu - si tieto dohody rovnako vysvetľovalo po svojom a podľa toho sa aj správali. Pokiaľ sa teda USA začnú správať rovnako ako sa ostatné krajiny správajú k USA, bude to vyrovnanie situácie.

Je celkom pravdepodobné, že v takom prípade svetová ekonomika môže poklesnúť, pretože jednoducho USA už nebudú ten finálny spotrebiteľ, ktorý všetko zaplatí a kúpi zo sveta. A dôjde k určitému vybalansovaniu, kedy exportné krajiny budú nútené začať tiež podporovať domácu spotrebu.

Kamil Boros, analytik X-Trade Brokers: Väčšina jeho ekonomického programu sú čisto domáce záležitosť, čiže na svet by priamy dopad mať nemali. Nemyslím, že USA čaká recesia, Trumpov ekonomický program je silno deficitný, čo znamená z krátkodobého hľadiska pre ekonomiku stimul, preto si nemyslím, že Trumpovo víťazstvo výraznejšie zasiahne globálnu ekonomiku skrz export spomalenie rastu. Z dlhodobého hľadiska by sa potom USA museli vysporiadať s vysokým dlhom k HDP, niekde na/nad úrovňou Talianska, to ale nie je téma do blízkej budúcnosti.

Čo by na svet však dopad malo, tak to by bolo pokračovanie ťaženia proti voľnému obchodu. Rozhodne nebude pozitívny. Ide o to, koho sa budú týkať. Pokiaľ by to bolo len o Číne a Mexiku (ktoré Trump rád spomína), ich objem obchodu s USA predstavuje 1,5% svetového HDP a časť z neho je logicky v ohrození. Pokiaľ sa bavíme o celkovom obchode USA so svetom, tak sa už dostávame na 5 percent svetového HDP. Globálna recesia je nepravdepodobný scenár, avšak spomalenie globálneho obchodu a rastu je možné v prípade naplnenia protekcionistických sľubov očakávať.

Miloš Hofreiter, analytik finančného trhu, Ritro Invests: Realizácia týchto opatrení by mala na globálnu ekonomiku nepochybne negatívny dopad. Išlo by o výraznú reštrikciu pre svetový obchod, zároveň by pravdepodobne podstatne vzrástlo aj geopolitické napätie, čo pre ekonomiku nie je dobré. Počkajme ale, aké budú reálne kroky nového prezidenta. Už vo svojom prvom príhovore po voľbách dal Donald Trump jasne najavo, že kampaň skončila a pôsobil oveľa zmierlivejšie.

01 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 03 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky 05 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 10:29