Tankovanie, benzínReuters
StoryEditor

Dohoda ropného kartelu prekvapila svet. Ako zasiahne slovenských šoférov?

30.09.2016, 00:00
Autor:
rdurdu
OPEC sa dohodol, že zníži ťažbu ropy. Analytikov sme pýtali, aký bude mať táto dohoda vplyv. Prečítajte si ich názory v Téme týždňa.

Členovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) sa dohodli na znížení ťažby ropy na 32,5 milióna až 33 miliónov barelov denne. Samotná dohoda je aj pre analytikov prekvapením, keďže kartel k nej dospel prvýkrát za osem rokov.

Analytikov sme sa pýtali, čo táto dohoda prinesie? Ako sa prejaví na cenách ropy v dlhodobom horizonte? Kedy, ak vôbec, ju pocítia slovenskí motoristi?

Matúš Pošvanc, riaditeľ Nadácie F. A. Hayeka: "Rozhodnutie OPEC ma trochu prekvapilo. Saudi ustúpili asi pod ťarchou svojich verejných financií. Rozhodnutie nemusí však znamenať vysoký nárast cien ropy. Cena ropy klesala na jednej strane z dôvodu jej vysokej produkcie a zároveň nízkych úrokových mier v USA, ktoré mnohých producentov stále držia na trhu, aj keď sú náklady ťažby vyššie ako cena.

Na strane druhej to bol znížený dopyt po rope a plné zásobníky. Zatiaľ máme na stole čiastočný poklese produkcie, pokiaľ sa bude dohoda dodržiavať. Uvidíme však, či nebude klesať aj dopyt, vzhľadom na relatívne pomalší rast mnohých ekonomík. Nemusí to teda automaticky znamenať vyššie koncové ropné produkty z hľadiska najbližších mesiacov."

Boris Tomčiak, investičný manažér Finlord: "Účastníci trhu informáciu zo štvrtka prehodnotili a dospeli k názoru, že až tak veľké obmedzenie ťažby nenastane. Očakáva sa zníženie produkcie o 750-tisíc barelov ropy denne. Na medziročnej báze je ale produkcia kartelu OPEC vyššia o 2 milióny barelov. Dôležité bude sledovať reakciu iných producentov mimo kartelu OPEC. Najmä Rusko, ktorého produkcia je rekordne vysoká, je ďalší kandidát na redukciu ťažby.

Obmedzenie produkcie by mohlo trvať dlhšiu dobu, kým by cena ropy nevzrástla na 60 dolárov za barel, čo je cena, ktorá vyhovuje OPECu, Rusku i USA. Na Slovensku sa ceny palív zvýšia v prvých dvoch týždňoch v októbri. Zdraženie by malo byť v rozsahu 1 centa. Ale musíme pripomenúť, že v medziročnom porovnaní budú sú ceny pohonných hmôt stále o niekoľko centov nižšie. Očakávané zdraženie teda nie je kritické."

Jiří Šamara, analytik Cyrrus: "Dohoda prišla pomerne prekvapivo, avšak ani tak neznamená žiadny "game changer" pre obchodovanie s ropou. Ohlásené zníženie produkcie totiž neznamená nič iné ako obyčajný návrat na úroveň zo začiatku tohto roka, kedy ťažba aj tak prekonávala dovtedy platné historické maximá.

Ide teda len o kozmetickú úpravu, pričom ponuka bude ďalej prekonávať dopyt a nedá sa tak očakávať dlhodobejší rast cien ropy. Proti prípadnému navýšeniu cien navyše pôsobia rekordné zásoby už vyťaženej ropy a tiež rastúca ťažba amerických dodávateľov, ktorí sú schopní aj na mierny rast cien flexibilne reagovať otvorením ďalších vrtov."

Kamil Boros, analytik X-Trade Brokers: "Aj napriek rastu je zatiaľ cena ropy v pásme, v ktorom sa pohybovala v posledných štyroch mesiacoch. Samotné štvrtkové pohyby teda zatiaľ neprekonajú maximá z predošlých týždňov. Oproti posledným zverejneným priemerným cenám PHM na Slovensku majú potenciál ich poslať nahor o 1-2 centy.

Zaujímavý bude ďalší vývoj cien ropy. Nečakaná dohoda OPECu rozšírila priestor pre rast cien ropy a naopak zúžila priestor pre pokles. Na ropných trhoch je stále pretlak ponuky a pri vyšších cenách by ju ešte viac navýšili americký bridlicoví producenti, čiže priestor pre rast v najbližších týždňoch/mesiacoch nevidíme vysoký, niekde do 55, maximálne 60 dolárov za barel pri rope Brent. Pri takýchto úrovniach by sme sa bavili o zvýšení cien palív u nás do 6, resp. 9 centov."

Tomáš Púchly, komentátor HN: "Nečakaná ropná dohoda naznačuje, že sa blíži koniec agresívnej cenovej vojny, ktorú ešte pred dvoma rokmi rozpútala Saudská Arábia. Výhľadovo to znamená, že ceny ropy budú mať priestor na výraznejší rast. Zatiaľ je však na hodnotenia priskoro – ropní ministri sa v stredu dohodli len na tom, že sa ešte dohodnú.

Správa sa síce odrazila v náraste trhových cien prakticky okamžite, no zmenu „nového normálu“ lacnej ropy nepocítime, pokým nebude na svete konkrétna dohoda medzi členmi kartelu OPEC. Tí sa ešte musia zhodnúť, ako zníženie dennej produkcie ropy na požadovanú úroveň zasiahne jednotlivé členské krajiny. Podrobnosti by mali byť známe najskôr v novembri, no vzhľadom na silnú rivalitu medzi kľúčovými hráčmi – najmä Iránom a Saudskou Arábiou – to nebudú jednoduché rokovania."

Lukáš Lócianalytik spoločnosti Capital Markets: "Zmrazenie produkcie ropy na 32,5 milióna barelov ropy denne už trhy v krátkodobom horizonte započítali a ropa v deň vyhlásenia rástla o približne 5 percent. Z dlhodobejšieho hľadiska však bude mať zmrazenie produkcie vplyv na vyrovnanie ponuky a dopytu.

Denne sa vyprodukuje asi o 2 milióny barelov ropy viac, ako sa spotrebuje, zníženie produkcie zo strany OPECu tak jednoznačne pomôže a to predovšetkým v dlhodobom hľadisku. Nie je pravdepodobné, že ropa prudko vyrastie na nové tohtoročné maximá, všetko záleží na dopyte po rope, ktorý sa v letných mesiacoch znížil. Slovenský vodič platí za benzín/naftu podľa toho ako sa obchoduje cena ropy v Rotterdame. Treba si však aj uvedomiť, že viac ako 50 percent ceny benzínu či nafty na Slovensku ovplyvňuje spotrebná daň, ktorá je jedna z najvyšších.

Čerpacie stanice sú však vždy promptné v zvyšovaní cien benzínu/nafty pri zvýšení ceny ropy, no nie je tomu tak pri znižovaní ceny ropy. Dôvod je jednoduchý a čerpacie stanice to vedia. Dopyt po pohonných látkach je neelastický, čo znamená, že zvýšenie ceny o 1 percento vyústi do úbytku dopytu na úrovni menšej ako 1 percento.

Čerpacie stanice to radi využívajú a cenu smerom nadol upravujú s výraznejším časovým oneskorením ako smerom nahor. Súčasný stav s obmedzením ťažby ropy začnú Slováci pociťovať vo svojich peňaženkách ak sa ukáže ako dlhodobejšie riešenie nadbytku ponuky ropy na svetových trhoch."

Stanislav Pánis, analytik JT Banky: "V skutočnosti ide len o prehlásenie a nie explicitne o dohodu. Samotná dohoda by mohla vzniknúť až na pravidelnom zasadnutí OPECu vo Viedni 30. novembra, no stále nevieme, či si to Saudská Arábia, alebo ktokoľvek iný nerozmyslí. Preto je zatiaľ potrebné byť rezervovaný voči tomuto oznamu, hoci z krátkodobého hľadiska zrejme dokáže podporiť ceny ropy. Dôvodom skepsy je aj fakt, že nikto presne nepozná detaily, práve v ktorých sa môže skrývať diabol. Zároveň dohodnuté kvóty v minulosti členovia OPECu pravidelne prekračovali. V priemere o takmer päť percent, čo by znamenalo, že produkcia by bola dokonca ešte vyššia ako je dnes. Navyše ťažba mimo kartelu je stále na vysokých úrovniach a je otázne či sa k nej pripojí Rusko.

To síce vyjadrilo pripravenosť, no najskôr chce vidieť reálne kroky OPECu a dodržovanie tejto dohody. A napokon je šanca, že súčasné odstávky jej ťažby, najmä v Líbyi či Nigérii sa rýchlo odstránia pričom týchto dvoch krajín by sa dohoda o obmedzení nemala týkať. Oznámenie sa súčasne netýka aktuálnej produkcie, keďže obmedzenie začne platiť najskôr koncom roka. Ponuka na trhu by tak mala naďalej prevyšovať dopyt v najbližších kvartáloch, čo by po tom, ako sa usadí prach zo vzrušenia z možného obmedzenia produkcie mohlo ceny ropy potlačiť opäť nadol. Do konca roka by sa preto ropa mohla uzavrieť pod 50- dolárovou hranicou. To by značilo, že ceny palív na čerpacích staniciach na Slovensku by sa mohli udržať v do konca roka okolo súčasných úrovní."

Richard Koza, investičný poradca: "O zastavenie poklesu cien ropy sa viacero producentov snaží už niekoľko mesiacov. Ich rozpočty nepočítali s tak dlhou dobou nízkych cien. Osobne sa však domnievam, že k výraznejšiemu rastu cien ropy nie je dôvod.
- Ponuka stále prevyšuje dopyt. A teda zníženie ťažobných kvót dodávky neohrozí.
- V súčasnej dobe všetci producenti ropy potrebujú príjmy, pretože ich rozpočty sú v obrovských deficitoch. Vďaka tomu, že zaviedli veľmi štedré sociálne programy, napr. Venezuela už prakticky skrachovala.
Preto si nemyslím, že budú obmedzenia a nižšie kvóty dodržiavať. V minulosti boli vždy takéto dohody porušované.
- Od 50-60 dolárov sa začína ekonomicky vyplácať ťažba ropy v USA, takže táto úroveň predstavuje horný limit pre prípadný rast cien ropy. Už pri hodnotách 50 dolárov za barel ropy bolo vidieť, že sa opäť spúšťajú zastavené ropné vrty v USA.

- Čo to znamená pre domáceho vodiča? Bohužiaľ domáci spracovatelia ropy využívajú každý náznak rastu cien ropy k silnému zdraženiu, zatiaľ čo poklesy cien ropy príliš nereflektujú. Dá sa teda počítať s tým, že aj keď ropa ako taká moc nezdraží, benzín a nafta na pumpách určite."

01 - Modified: 2024-04-19 08:28:20 - Feat.: - Title: Izraelský protiútok zasiahol ceny ropy. No analytik upozorňuje: „Vlk sa nažral, no koza zostala celá“ 02 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 03 - Modified: 2024-04-18 16:19:16 - Feat.: - Title: Ceny ropy mierne klesajú, investori zvažujú vplyv sankcií a štatistiky z USA 04 - Modified: 2024-04-17 19:02:50 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesli o takmer tri percentá, cena Brentu skĺzla pod 87,5 dolára za barel 05 - Modified: 2024-04-17 15:57:10 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesajú po správe o raste zásob v USA
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 12:07