StoryEditor

Opustenie eura nie je rozumný nápad, vyhlásil Varufakis. Chce meniť splátky

15.06.2015, 10:15
Autor:
redred
Grécky minister financií Janis Varufakis sa v rozhovore pre nemecký denník Bild postavil proti odchodu Grécka z eurozóny.


"Vylučujem, Grexit 'ako rozumné riešenie," povedal. Vzájomné rozhovory Grécka a medzinárodných veriteľov, ktorý by viedli k uvoľneniu ďalších pôžičiek, skončili cez víkend neúspechom. Slovo budú mať vo štvrtok ministri financií eurozóny.

Podľa gréckeho ministra by odchod Grécka z eurozóny nebol rozumným riešením gréckej dlhovej krízy. Ako jedinú možnosť vidí pre Grécko reštrukturalizáciu dlhu.

Na rokovaniach musí byť Merkelová
"Ale nikto nemôže vylúčiť všetko. Ja nemôžem vylúčiť, že krajinu zasiahne kométa." Aj posledné víkendové rokovania o ukončení patovej situácie medzi Gréckom a jeho zahraničnými veriteľmi skončilo krachom a európski predstavitelia neskrývajú pocit márnosti. Atény tak pomaly smerujú k bankrotu, ktorý ohrozuje ich budúcnosť v eurozóne. 

Varufakis však stále verí, že je možné, aby sa Grécko s veriteľmi rýchlo dohodlo. Podľa neho jedinou možnosťou pre krajinu, aby bola schopná splácať svoje zadlženie, je reštrukturalizácia dlhu. Ako si ju predstavuje ale v rozhovore nespresnil. Takýto krok môže zahŕňať predĺženie splatnosti dlhu, zníženie úrokov či zoškrtanie dlhu, alebo kombináciu týchto možností. Dohoda je podľa Varufakisa možná, ak sa rokovania zúčastní aj nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Nechceme ďalšie peniaze ...
"Nechceme žiadne ďalšie peniaze," povedal Varufakis Bildu, ktorý píše kriticky o záchrane Grécka, a dodal, že Nemecko a zvyšok eurozóny už dali Grécku veľa peňazí. "Dohoda by mohla byť dosiahnutá počas jednej noci. Ale musí sa na nej podieľať kancelárka."

Varufakis tiež upozornil, že úsporný program zlyhal. Jeho vláda podľa neho chce zabrániť odchodu Grécka z eurozóny, ale potrebuje reštrukturalizáciu. Tá je podľa neho jediným možným spôsobom, ako zabezpečiť, že Grécko bude schopné svoje dlhy splácať. Akejkoľvek dohode o reštrukturalizácii dlhu by vraj povedal "áno" a Grécko by sa vzdalo ďalšej pomoci, ak by mu Európska centrálna banka, Medzinárodný menový fond a Európska únia ponúkli zníženie dlhu.

Grécko je stále pripravené rokovať s veriteľmi. Varufakis však zopakoval, že Atény neustúpia v otázke znižovania penzií a miezd. Upozornil tiež, že ak veritelia donútia Grécko príliš zvýšiť daň z pridanej hodnoty, bude mať krajina problémy s jej výberom, napísala agentúra Reuters.

01 - Modified: 2007-06-25 15:30:27 - Feat.: 0 - Title: ST stále dominuje na trhu pripojenia nebytových zákazníkov
01 - Modified: 2023-07-25 15:30:17 - Feat.: - Title: Veritelia Arca Investments neschválili prepracovaný plán na reorganizáciu firmy 02 - Modified: 2023-07-25 12:07:22 - Feat.: - Title: Schôdza veriteľov skrachovanej spoločnosti Arca Investments sa začala neskôr, hlasovanie sprevádzajú problémy 03 - Modified: 2023-03-09 07:44:56 - Feat.: - Title: Súd to potvrdil, Dedoles má šancu na druhý život. Teraz však musí splácať miliónové dlhy 04 - Modified: 2023-03-08 11:35:15 - Feat.: - Title: Dedoles sa vyhrabáva z miliónových dlhov. Veritelia povedali záchrannému plánu jednoznačne áno 05 - Modified: 2023-01-18 09:16:44 - Feat.: - Title: Napriek miliónovým dlhom sa Dedoles blíži k záchrane. Ozdravný plán prešiel prvou kľúčovou etapou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 10:40