StoryEditor

ST stále dominuje na trhu pripojenia nebytových zákazníkov

25.06.2007, 17:17
Autor:
SITASITA
Spoločnosť Slovak Telekom, a. s. má podľa analýzy Telekomunikačného úradu SR dominantné postavenie na trhu pripojenia nebytových zákazníkov do verejnej telekomunikačnej siete.

TÚ preto navrhuje ponechať v platnosti povinnosti platné od októbra 2005, medzi ktoré patrí zákaz uprednostňovania určitej skupiny zákazníkov alebo zákaz viazania služby pripojenia na iné služby. Informoval o tom v pondelok hovorca úradu Roman Vavro. "Úrad konštatuje, že uložené povinnosti sa na trhu, vzhľadom na krátkosť času, zatiaľ neprejavili tak, aby podporili a vytvorili podmienky pre rozvoj efektívnej súťaže," uviedol hovorca úradu.
Podiel ST na predmetnom relevantnom trhu vyjadrený prostredníctvom celkového počtu účastníckych nebytových prípojok sa v období od 1. januára 2005 znížil z 93,46 % na 84,63 % k 31. decembru 2006, podiel na výnosoch zo zriadenia nebytových prípojok sa v sledovanom období znížil zo 100 % na 79,35 % a podiel na výnosoch z mesačného poplatku bez volaní sa v sledovanom období znížil iba minimálne z 99,95 % na 99,78 %.
"Súčasný stav na trhu je daný postavením spoločnosti Slovak Telekom, a.s., ktorá vlastní verejnú telefónnu sieť aj s účastníckymi vedeniami, čo jej umožňuje pripojenie zákazníka na celom území SR," uvádza sa v analýze úradu. "Naďalej pretrváva stav, pri ktorom má spoločnosť Slovak Telekom, a.s. na maloobchodnom trhu č. 2 významný vplyv a také postavenie, že nie je vystavená efektívnej súťaži a ekonomický vplyv jej v podstatnom rozsahu dovoľuje správať sa nezávisle od konkurentov a užívateľov," uvádza sa ďalej v zverejnenej správe úradu. TÚ k podobným výsledkom dospel aj pri analýze maloobchodného trhu č. 1 - pripojenie bytových zákazníkov do pevnej verejnej telefónnej siete, ktorú úrad zverejnil už pred dvoma týždňami.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
15. máj 2024 18:21