StoryEditor

Nemci chcú presadiť veľké zmeny v Európe. Dotknúť sa majú aj nás

25.07.2015, 17:13
Autor:
TASRTASR
Nemecký minister financií si vie predstaviť, že značná časť vybraných daní pôjde do rozpočtu eurozóny.


Nemecko je ochotné diskutovať o vytvorení postu ministra financií eurozóny, ktorý bude mať vlastný rozpočet aj vlastné príjmy z daní. Informovala o tom agentúra Reuters na základe článku v dnešnom, najnovšom vydaní časopisu Der Spiegel.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker totiž v júni predstavil svoju víziu tesnejšej integrácie ekonomík menovej únie, ktorá počíta aj s tým, že jedného dňa dôjde aj k vytvoreniu spoločného ministerstva financií.

Podľa časopisu, ktorý sa odvoláva na zdroje z nemeckého ministerstva financií, šéf tohto rezortu Wolfgang Schäuble je vraj otvorený myšlienke transferu "značných finančných zdrojov" z výberu daní v Nemecku do separátneho rozpočtu eurozóny. Jednou z možností ako ho financovať by totiž mohol byť prevod časti z výberu dane z pridanej hodnoty a daní z príjmov štátov eurozóny do tohto spoločného rozpočtu, píše Der Spiegel.

"Sme pripravení seriózne rokovať o týchto otázkach," cituje časopis jedného z nemenovaných predstaviteľov ministerstva.

Hovorkyňa ministra Schäubleho to nepotvrdila, ale ani nevyvrátila. Uviedla len, že diskusia o vytvorení separátneho rozpočtu eurozóny je len na začiatku a jednotlivé body tohto plánu je potrebné posudzovať v celkovom kontexte. Okrem toho si vyžiada aj zmeny v európskych zmluvách.

Europoslanec Elmar Brok, popredný člen nemeckých vládnych konzervatívcov kancelárky Angely Merkelovej, zase časopisu povedal, že eurozóna by mala zvážiť zavedenie vlastnej dane.

Juncker vo svojej správe, ktorú pripravil v spolupráci s Európskou centrálnou bankou a ďalšími inštitúciami Európskej únie, v rámci tesnejšej integrácie navrhol väčšiu pomoc štátom, ktoré zápasia s krízou, ale v kombinácii s prísnejším disciplinárnym konaním proti tým krajinám, ktoré neplnia fiškálne ciele. A zároveň v správe odporúča, aby boli niektoré kroky prijaté čo najrýchlejšie, už v nasledujúcich dvoch rokoch. Ide napríklad o zavedenie spoločného systému poistenia vkladov či podporu konkurencieschopnosti. Medzi dlhodobejšie úlohy zaradil Juncker napríklad vytvorenie spoločného ministerstva financií.

01 - Modified: 2007-08-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Štúrovo je krajšie z eurofondov
01 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov 02 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Bývalý viceguvernér ČNB pre HN: Cesta k euru sa v Česku odkladá, Klaus a Zeman tu vytvorili veľkú euroskepsu 03 - Modified: 2024-04-12 16:22:30 - Feat.: - Title: Euro sa dostalo na tohtoročné minimum 04 - Modified: 2024-04-12 14:51:11 - Feat.: - Title: Euro kleslo na päťmesačné minimum kvôli vyhliadkam na znižovanie úrokov v eurozóne 05 - Modified: 2024-04-13 11:03:26 - Feat.: - Title: Ako málo stačí na to, aby sa Európa dostala pred Ameriku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 10:47