StoryEditor

Štúrovo je krajšie z eurofondov

02.08.2007, 00:00
V meste zrekonštruovali termálne kúpalisko a vybudovali pešiu zónu, parkoviská a fontánu.

Europrojekty
Mesto Štúrovo je opäť krajšie. Z eurofondov tu zrekonštruovali termálne kúpalisko a vybudovali pešiu zónu, parkoviská a fontánu.
Koľko projekt stál
Celková hodnota projektu bola 42 miliónov korún. Z nich tri štvrtiny, 31 miliónov, išli z Európskeho fondu regionálneho rozvoja, 8 miliónov, čo je 20 percent, zo štátneho rozpočtu a zvyšných 5 percent -- 2 milióny -- financovalo mesto zo svojho rozpočtu. Okrem toho vznikli ešte takzvané neoprávnené náklady v hodnote takmer 7 miliónov korún, takže celková investícia bola vo výške 50 miliónov korún. "Oznámenie o schválení prostriedkov zo štrukturálnych fondov sme dostali 8. mája 2005 a ihneď 22. marca sme odovzdali stavenisko dodávateľovi. Projekt sa mal skončiť pred letnou sezónou 2005. Museli sme však vymeniť dodávateľa, takže pešiu zónu sme začali využívať 10. novembra 2005," vysvetľuje projektový manažér Gabriel Radošicky.
Nová pešia zóna
Vydláždená bola plocha vo výmere 13-tisíc m2, zatrávnených bolo 1 732 m2 a vyasfaltovaných 5 652 m2. "Vytvorila sa tým rekreačno-oddychová zóna, na ktorú môže byť právom hrdý každý Štúrovčan. Priniesla so sebou ďalší rozvoj cestovného ruchu," pochvaľuje si úspech Radošicky. "Zo začiatku sa mnohým obyvateľom mesta nová pešia zóna nepozdávala. Vodiči a zásobovači sa totiž museli prispôsobiť zmenenej organizácii dopravy. Podnikatelia sa napokon zmierili so skutočnosťou, že vlastné autá môžu zaparkovať už len mimo pešej zóny." Zmenu určite ocenili chodci, ktorí sa môžu v centre prechádzať a posedávať v nádhernom prostredí bez toho, aby prekážali automobilom.
Problémy pri realizácii
Keďže projekt sa nepodarilo ukončiť pred letnou sezónou 2005, prestavba centrálnej časti mesta sa skomplikovala. Hladkému priebehu projektu neprispela ani výmena dodávateľa. Okrem toho sa viackrát menil rozpočet a posúvali sa aj platby zo strany štátu. "Štúrovo bolo prvým mestom, ktoré po schválení nenávratného finančného príspevku pripravilo všetky dokumenty (záložná zmluva, bankový úver, dokončené verejné obstarávanie) potrebné na podpísanie zmluvy so sprostredkovateľským orgánom pre operačný program Priemysel a služby, ktorým je Slovenská agentúra pre cestovný ruch," hovorí Radošicky.
Ďalšie ambície
Mesto plánuje rekonštrukciu ďalších ulíc a chodníkov, v súčasnosti sa už z mestského rozpočtu obnovila Ulica J. Bema, Adyho a Petőfiho. Okrem toho mesto plánuje vybudovanie obchodno-zábavného centra na ploche bývalého priemyselného areálu škrobárne. Pešia zóna by sa mala rozširovať až k zábavnému centru. "Plánujeme tam výstavbu päťdesiatich obchodov, reštaurácie, rýchle občerstvenia a potravinový supermarket. V tomto centre nájde zamestnanie takmer 160 ľudí. Eurofondy chceme ešte využiť na ďalšie skrášlenie mesta v rokoch 2007 až 2013," netají ambície Radošicky.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 04:10