StoryEditor

Grékom peniaze nedáme, ozýva sa z Moskvy

04.04.2015, 13:29
Autor:
TASRTASR
Rusko upevňuje vzťahy s európskymi krajinami, ktoré by mu mohli pomôcť zrušiť sankcie.

Rusko aktuálne neuvažuje o tom, že poskytne Grécku finančnú pomoc. Uviedli to tri zdroje z ruskej vlády. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Grécky premiér Alexis Tsipras na budúci týždeň navštívi Moskvu. Rusko je však podľa zdrojov ochotné diskutovať o uvoľnení niektorých reštrikcií týkajúcich sa gréckych potravinových produktov, ktoré Moskva zaviedla ako odpoveď za sankcie zo strany Európskej únie.

Rusko upevňuje vzťahy s európskymi krajinami, ktoré by mu mohli pomôcť zrušiť sankcie. Sankcie zamerané na ruský finančný a energetický sektor sa totiž majú skončiť v júli a EÚ potrebuje na ich predĺženie súhlas všetkých členských štátov. Ruský prezident Vladimir Putin bude podľa Kremľa s Tsiprasom rokovať o sankciách.

"Bude sa diskutovať o vzťahoch medzi Ruskom a EÚ vo svetle politiky sankcií, ktorú realizuje EÚ a voči ktorej majú Atény pomerne chladný postoj," uviedol Putinov hovorca Dmitrij Peskov. Putin a Tsipras budú tiež hovoriť o hospodárskej situácii Grécka. Atény zatiaľ nepožiadali Moskvu o žiadnu finančnú pomoc, povedal Peskov.

Grécko sa ešte nedohodlo s medzinárodnými veriteľmi na zozname reforiem, ktoré bude musieť zrealizovať výmenou za uvoľnenie zvyšných peňazí z balíka finančnej pomoci.

Aténam sa míňajú peniaze a tieto prostriedky naliehavo potrebujú. Už niekoľko dní sa diskutuje o tom, či bude mať Grécko 9. apríla na vyrovnanie splátky úveru Medzinárodnému menovému fondu.

Tsipras v utorok zopakoval, že Grécko je proti sankciám, ktoré EÚ uvalila na Rusko v súvislosti s ukrajinským konfliktom. Politiku únie v tejto záležitosti označil za "nezmyselnú" a požadoval rokovania o riešení.

Podľa expertov je však nepravdepodobné, že by Grécko ako člen EÚ zmenilo svoju základnú strategickú orientáciu a postavilo sa proti ostatným členským štátom.

Grécko dúfa, že Rusko zruší zákaz týkajúci sa dovozu gréckych poľnohospodárskych produktov. Moskva uvažuje o spôsobe, ako by to mohla urobiť bez toho, aby dala Grécku formálnu výnimku zo zákazu týkajúceho sa celej EÚ.

Jednou z možností je, že grécke firmy by mohli vyvážať do Ruska potraviny, ak založia spoločný podnik s ruskými partnermi. Ďalšou alternatívou je balenie produktov v Rusku za použitia surovín dovezených z Grécka, pričom následne by sa tieto tovary ponúkali ako ruské produkty.

 

 

 

 

01 - Modified: 2007-05-02 07:50:00 - Feat.: 0 - Title: Pokračuje pojednávanie s Dušanom B. a Jozefom T.
01 - Modified: 2024-04-18 14:02:02 - Feat.: - Title: USA a Británia oznámili nové protiiránske sankcie v reakcii na útok na Izrael 02 - Modified: 2024-04-16 14:00:00 - Feat.: - Title: Prekvapivé výhody z „bratskej“ pomoci Putinovi. Bielorusi podľa expertov žijú vo falošnej ilúzii prosperity 03 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko 04 - Modified: 2024-04-12 16:58:28 - Feat.: - Title: Predstavitelia USA rokovali s Venezuelčanmi o prezidentských voľbách. Rozhodnú o sankciách 05 - Modified: 2024-04-10 14:13:32 - Feat.: - Title: Muža, na ktorého USA uvalili sankcie, našli mŕtveho v Libanone
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 11:21