StoryEditor

V kríze by nemali ani na pôžičky, najhoršia banka Európy je na Cypre

28.10.2014, 23:00
Autor:
jmjm
Najväčšie problémy však eurobanka odhalila v Taliansku a Grécku.

Starý kontinent spoznal mená bánk, ktoré v stresových testoch „pohoreli“ najviac. Detailné výsledky ukázali, že existenčným problémom pri ekonomických turbulenciách by čelila hlavne jedna – Cooperative Central Bank z Cypru. Previerky zo strany eurobanky odhalili, že v prípade vážnejších ekonomických problémov na ostrovnej krajine by banka nielen stratila vlastný kapitál, ale chýbali jej aj peniaze na splácanie svojich záväzkov. „V praxi by sa tak napríklad mohlo stať, že keby si klient prišiel vybrať nejaké peniaze, banky by mu ich jednoducho nevedeli dať,“ vysvetľuje analytik Across Weath Management Radoslav Kasík. Banke by v prípade najtvrdšieho scenára z pera eurobanky chýbala viac ako miliarda eur.

Ostatné sú na hrane

Všetko je to dedičstvo po bankovej kríze v krajine. Cyprus doplatil na to, že jeho finančné domy vo veľkom požičiavali Grécku a jeho podnikom. Pád Grécka tak vyvolal dramatický rast nesplácaných úverov aj na Cypre a banková kríza bola tak neodvratná. „Tento výsledok preto nie je prekvapivý,“ konštatoval Kasík. Aj preto samotná Cooperative Central Bank práve prebieha reštrukturalizáciou v rámci záchranného programu Cypru. Ešte vo februári ju schválila aj Európska komisia. „Bankový sektor bol masívne zaťažený slabou kvalitou úverov pre nerozvážne rozdávanie pôžičiek v minulosti. Hĺbková reštrukturalizácia ho však môže prinavrátiť na udržateľnú cestu,“ konštatoval bývalý eurokomisár pre konkurencieschopnosť Joaquin Almunia.

Pravda je, že okrem Cooperative Central Bank neprešlo testami 24 ďalších bánk. Napriek tomu, že aj ony by balansovali na hrane prežitia v prípade ekonomických problémov, stále by im zostala rezerva v podobe vlastného kapitálu.

Najhoršie dopadlo Taliansko

„Najhorší žiak“ síce pochádza z Cypru, no medzi krajinami bolo nepríjemným prekvapením Taliansko. Tamojším finančným domom chýba najviac kapitálu a až deväť z 25 zlyhaných bánk v testoch pochádza práve z tejto krajiny. „To len ukazuje, že problémy sú tu stále vážne,“ hovorí Kasík. Rím však odkazuje, že jeho bankový sektor je dostatočne silný a netreba sa ničoho obávať. „Je tu dosť sily a solídnosti v talianskych bankách. Ktokoľvek sa môže staviť,“ odkázal taliansky premiér Matteo Renzi. Vylúčil preto akékoľvek záchranné balíky zo štátneho rozpočtu na pomoc problémovým bankám.

01 - Modified: 2006-12-04 14:35:00 - Feat.: 0 - Title: Minister Jahnátek regulačnú novelu v tripartite obhájil
01 - Modified: 2024-04-17 12:03:13 - Feat.: - Title: Slovensko reaguje na nové európske štandardy. Steelka vytvorila špeciálny tím, na vlne sú aj banky 02 - Modified: 2024-04-09 07:27:45 - Feat.: - Title: Aj napriek škaredému odvodu budú zisky našich bánk nadpriemerné, avizuje centrálna banka 03 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Vzostup digitálnych bánk pokračuje, správanie ľudí sa ďalej mení 04 - Modified: 2024-03-21 08:26:26 - Feat.: - Title: Na Slovensku sa chystá jedna z najväčších transakcií v histórii. Energetický gigant ňou predbehne aj štát 05 - Modified: 2024-03-14 09:45:36 - Feat.: - Title: Pri zvýšenej splátke hypotéky môžu klienti vyjednávať s bankami, upozorňujú odborníci
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 04:15