StoryEditor

Minister Jahnátek regulačnú novelu v tripartite obhájil

04.12.2006, 15:35
Autor:
SITASITA

Minister hospodárstva SR Ľubomír Jahnátek v pondelok obhájil návrh novely zákona o regulácii v sieťových odvetviach pred zástupcami zamestnávateľských zväzov a predstaviteľmi odborov. Ako minister uviedol po rokovaní Rady hospodárskeho a sociálneho partnerstva, s navrhovanou novelou vyjadrila súhlas Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR, ako aj Konfederácia odborových zväzov. Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ) k navrhovanej novele podľa Jahnátka nezaujala postoj, keďže vládou schválený obsah novely ešte musí prerokovať v orgánoch RÚZ.
Minister počas rokovania akceptoval len jednu pripomienku sociálnych partnerov, ktorá sa týkala možnosti odvolania členov regulačnej rady "z iných dôvodov". Takýto dôvod odvolania členov tohto orgánu preto novela obsahovať nebude. Šéf rezortu hospodárstva však upozornil, že Úrad pre reguláciu sieťových odvetví už prehral žaloby na Ústavnom súde SR a vláda v takomto prípade nemôže členov regulačnej rady odvolať.
Návrh novely zákona o regulácii v sieťových odvetviach schválila vláda v polovici decembra. Podľa tohto návrhu môže regulačný úrad regulovať ceny energií pre domácnosti a maloodberateľov ešte päť rokov a pre veľkoodberateľov tri roky. "Na základe požiadavky Európskej komisie sme dali do regulačnej novely časový limit pre reguláciu cien energií," povedal v polovici novembra po rokovaní vlády minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek. Protimonopolný úrad SR však do dvoch rokoch musí vypracovať správu o stave liberalizácie trhu s energiami. "Na základe tejto správy môžeme prechodnú dobu regulácie skrátiť," dodal Jahnátek. Vládou schválená novela by mala ponechať súčasný systém vymenovania regulačnej rady. To znamená, že "relevantné združenie odberateľov" nebude mať v regulačnej rade svoje zastúpenie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 03:23