Predseda Najvyššieho kontrolného úradu Ľubomír Andrassy. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Slovensku chýba strategické smerovanie, osobná zodpovednosť sa nevyvodzuje, tvrdí kontrolný úrad

26.04.2024, 12:08
Autor:
TASRTASR

V strategickej oblasti vzdelávanie, výskum a inovácie úrad šiestimi kontrolnými akciami preveril NKÚ zmluvné vzťahy pre pripájanie internetu do škôl a ako boli využité výskumné inštitúcie pri riešení hrozieb pandémie.

V roku 2023 ukončil Najvyšší kontrolný úrad 35 kontrolných akcií v 135 subjektoch, ktorým adresoval 227 odporúčaní na zlepšenie stavu a riešenie nedostatkov. Výsledky kontrol sú alarmujúce a Slovensku chýba strategické smerovanie, uviedol v piatok Národný kontrolný úrad v zverejnenej správe o kontrolnej činnosti, ktorú predložil do Národnej rady.

"Slovensko nemá stratégiu, ktorá by mu jasne určovala budúce smerovanie, a preto sa na svojej ceste za prosperitou a rastom čoraz viac potáca, zraňuje a stráca potrebné sily. Zaostávame za susednými krajinami aj za vyspelou Európou a tento stav sa nám nedarí zvrátiť," uviedol predseda úradu Ľubomír Andrassy.

Silné inštitúcie

Dodal, že v krízových časoch zohrávajú kľúčovú rolu práve silné inštitúcie schopné pôsobiť ako stabilizátory, ktoré tlmia vnútorné konflikty a podporujú dobrú trajektóriu udržateľného rozvoja spoločnosti, v čom chce ísť kontrolný úrad príkladom.

Najviac kontrol, spolu 15, vlani Národný kontrolný úrad uskutočnil v oblasti efektívna a transparentná verejná správa, v ktorej sa zameral na fungovanie a prínos novovzniknutých inštitúcií, akými sú Slovensko IT či Úrad pre územné plánovanie a výstavbu.

Ďalej na hospodárenie štátnych účelových zariadení, obstaranie a vyraďovanie špeciálnej techniky v podmienkach finančnej správy či na účinnosť a efektívnosť zavedenia objektívnej zodpovednosti.

V strategickej oblasti vzdelávanie, výskum a inovácie úrad šiestimi kontrolnými akciami preveril zmluvné vzťahy pre pripájanie internetu do škôl a ako boli využité výskumné inštitúcie pri riešení hrozieb pandémie.

Šafárenie v organizáciach

 "Z výsledkov viacerých vlaňajších kontrol vyplýva, že štátne organizácie naďalej šafária a namiesto strategického a koncepčného riadenia radšej na riešenie problémov čoraz častejšie používajú ako model porušovanie zákona. Osobná zodpovednosť sa totiž v štátnych inštitúciách naďalej nevyvodzuje," vyhlásil Andrassy.

Národný kontrolný úrad sa v šiestich kontrolných akciách zameral aj na oblasť udržateľných verejných financií a fiškálnej politiky, napríklad preveroval organizáciu výstavy EXPO v Dubaji alebo opatrenia štátu pri riešení energetickej krízy.

Zo strategickej oblasti zdravie vykonal tri kontrolné akcie, preveril napríklad prípravu a realizáciu investičných projektov národnej nemocnice Rázsochy a Univerzitnej nemocnice v Martine alebo zabezpečenie dopravnej zdravotnej služby.

V rámci oblasti environmentálna udržateľnosť kontrolóri preverovali bezpečnosť potravín na Slovensku a zelenú infraštruktúru v mestách a obciach.

Výročná správa informuje aj o aktivitách dovnútra úradu. Rýchlo sa meniace spoločenské podmienky ovplyvnili strategické nastavenie Národného kontrolného úradu, ktorý do svojho pracovného procesu zaviedol dynamické, tzv. plávajúce plánovanie.

Vďaka nemu dokáže pružnejšie a v reálnom čase reagovať kontrolami na aktuálne problémy v spoločnosti či politickú nestabilitu aj v súvislosti s vojnovým konfliktom v susednej krajine. Takto boli v minulom roku do plánu kontrol zaradené kontroly zamerané na systém krízového riadenia štátu, ktorý je podľa výsledkov kontroly nefunkčný.

01 - Modified: 2024-04-25 12:55:30 - Feat.: 1 - Title: Bude Fico mobilizovať zdroje z dôchodkových úspor? 02 - Modified: 2024-05-02 09:00:00 - Feat.: 0 - Title: Veľký záujem je o bývanie mimo Bratislavy či v Tatrách, tvrdí realitný maklér pre HN (rozhovor) 03 - Modified: 2024-04-24 09:26:34 - Feat.: 1 - Title: Strategických investícií pribudne. Parlament zmenil Rážov zákon, investorom budú aj energetické firmy
01 - Modified: 2024-04-18 14:25:57 - Feat.: - Title: Finančný výbor na pôde NKÚ prerokoval stratégiu rozvoja aj výsledky kontrol, riešili sa aj projekty nemocníc 02 - Modified: 2024-04-10 12:14:38 - Feat.: - Title: Šafárenie v štátnom úrade: luxusné autá, vysoké odmeny, no jeho šéf je podľa mimovládky neodvolateľný 03 - Modified: 2024-03-22 10:38:56 - Feat.: - Title: Vysoké odmeny či nákup luxusných áut. Kontrolóri odhalili nedostatky na Úrade pre územné plánovanie a výstavbu 04 - Modified: 2024-03-15 10:02:40 - Feat.: - Title: Kontrolóri upozornili na výrazné nedostatky v systéme krízového riadenia 05 - Modified: 2024-03-18 15:18:39 - Feat.: - Title: NKÚ zhodnotil ako kraje zvládli transformáciu nemocníc + reakcie z krajov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 14:36