Zaistiť bezpečnosť pripojenia môže podľa Esetu správne nakonfigurovaná virtuálna súkromná sieť (VPN). FOTO: Shutterstock
StoryEditor

Oddeľujte prácu od súkromia, radí Eset. Osobné počítače do zamestnania neodporúča

06.03.2024, 11:35
Autor:
TASRTASR

Na ochranu údajov firmy spoločnosť odporučila vyžadovať ochranu silným heslom a automatické zamknutie zariadenia.

Používanie osobných zariadení na prácu so sebou prináša vyššie kybernetické riziká. Firmy by preto mali zredukovať potenciálne miesta útokov, aktualizovať softvér a operačné systémy či zaistiť bezpečnosť pripojenia. Informovala o tom bezpečnostná spoločnosť Eset.

"Nezáleží, či zamestnanec pracuje výlučne na svojom vlastnom aparáte alebo od zamestnávateľa dostal aj nejaké firemné zariadenie. Ešte väčšie hrozby pramenia z toho, ak sa používanie osobných zariadení na pracovné účely nepodporí spoľahlivými bezpečnostnými postupmi a opatreniami," uviedla spoločnosť.

Aktualizácie inštalujte včas

Dodala, že kybernetickí útočníci neustále hľadajú akékoľvek trhliny v obrannom systéme firiem, a preto by ich eliminovanie malo byť kľúčové. Firmy by podľa nej mali zaznamenávať všetky zariadenia pristupujúce k ich sieťam a stanoviť bezpečnostné štandardy a konfigurácie.

"Ak chcú firmy zabrániť neregulovanému prístupu tretích strán k citlivým údajom, môžu na zariadeniach zamestnancov vynútiť akúsi bariéru medzi osobnými a pracovnými informáciami a uplatňovať na nich zoznamy zakázaných alebo povolených aplikácií," priblížila spoločnosť.

image

Bezpečnosť podľa nemeckej obrany: heslo „1234“ zverejnila hneď pri dokumente

Taktiež je podľa nej dôležité včas inštalovať všetky dostupné bezpečnostné aktualizácie na opravu známych zraniteľností. Ak táto úloha spočíva na samotnom zamestnancovi, firma by mala aspoň dôsledne informovať o dostupnosti záplat, pripomínať potrebu ich inštalácie, poskytovať návody na nasadenie aktualizácií a monitorovať ich priebeh.

Silné heslo a automatické zamknutie

Zaistiť bezpečnosť pripojenia môže podľa spoločnosti správne nakonfigurovaná virtuálna súkromná sieť (VPN). Pracovníkom umožňuje vzdialený prístup k firemným zdrojom, ako keby sedeli osobne priamo v kancelárii.

image

Ransomvér? Vaše obavy sú oprávnené

Na ochranu údajov firmy spoločnosť odporučila vyžadovať ochranu silným heslom a automatické zamknutie zariadenia. "Firmy by mali šifrovať citlivé údaje pri prenose aj po uložení, implementovať do procesov viacúrovňové overovanie a čo najlepšie zabezpečiť sieťové pripojenia," dodala bezpečnostná spoločnosť.

01 - Modified: 2024-01-23 12:31:21 - Feat.: - Title: Priemerný počet kyberútokov na Slovensku bol vyšší než globálny 02 - Modified: 2023-11-13 06:28:29 - Feat.: - Title: Austrálske prístavy obnovili prevádzku po troch dňoch od kybernetických útokov 03 - Modified: 2023-11-05 09:46:09 - Feat.: - Title: Najvyšší medziročný rast počtu kybernetických útokov zaznamenal sektor zdravotníctva 04 - Modified: 2022-01-21 20:46:32 - Feat.: - Title: Západ hľadá definíciu agresie. Reagovať na útok hackerov na Ukrajinu, alebo nie? 05 - Modified: 2022-01-14 09:53:06 - Feat.: - Title: Borrell: Únia mobilizuje všetky zdroje na pomoc Ukrajine s kybernetickým útokom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 19:01