Sprava člen rady Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Pavol Majher, prezident Ján Tóth a člen rady Martin Šuster. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť kritizuje vládu: Rozpočet je nerealistický a čisto formálny

11.10.2023, 16:36
Autor:
TASRTASR

Kabinet podľa rady nevyužil príležitosť predstaviť vlastný, argumentami zdôvodnený návrh opatrení, ktoré by považoval v aktuálnej situácií za najvhodnejšiu formu konsolidácie.

Zákon o štátnom rozpočte je jedným z najdôležitejších zákonov a vláda je povinná pripravovať jeho návrh v súlade s ústavou a jej cieľmi. To znamená vyvinutie čo najväčšej snahy o predstavenie alebo prijatie realistických opatrení vedúcich k naplneniu rozpočtových cieľov.

V reakcii na vládou schválený návrh vyrovnaného rozpočtu na to upozornila Rada pre rozpočtovú zodpovednosť. Kabinet podľa nej nevyužil príležitosť predstaviť vlastný, argumentami zdôvodnený návrh opatrení, ktoré by považoval v aktuálnej situácií za najvhodnejšiu formu konsolidácie.

image

Vyrovnaný rozpočet má podľa Ódora význam. Ukazuje, v akom stave sú verejné financie

Zjednodušené a analyticky nepodložené úvahy

Aj keď vláda nemá vyslovenú dôveru parlamentu, má podľa rady plné kompetencie predstavovať opatrenia a schvaľovať legislatívne návrhy, ktoré sú nevyhnutné pre prípravu rozpočtu.

"Z tohto pohľadu sa javí spôsob zostavenia rozpočtu nerealistickými plošnými opatreniami len v úzkej časti výdavkov s argumentom nemožnosti pripravovať legislatívne opatrenia za veľmi zjednodušenú a analyticky nepodloženú úvahu, v snahe len čisto formálne naplniť požiadavku ústavného zákona," vytkla RRZ.

Úroveň hrubého verejného dlhu presahuje horný limit dlhovej brzdy a platné sankcie tak nedovoľujú vláde predložiť návrh rozpočtu s deficitom. "Predložený návrh rozpočtu formálne napĺňa požiadavku dlhovej brzdy, no vyrovnané hospodárenie bolo dosiahnuté extrémnym znížením investícií a osobných a prevádzkových výdavkov, ktoré by podľa samotnej vlády ohrozilo fungovanie základných úloh štátu," upozornila rada.

Stotožnila sa s názorom vlády, že vyrovnaný rozpočet s takto navrhnutou štruktúrou nie je vhodné prijať a považuje ho aj z pohľadu jeho implementácie za nerealistický.

image

Vyrovnaný rozpočet je nereálny. Dlhová brzda je zle nastavená, vraví šéf Inštitútu finančnej politiky

Našli sa aj pozitíva

Fiškálna rada si je zároveň vedomá toho, že s vysokou pravdepodobnosťou dôjde ku vzniku novej vlády a spusteniu výnimky z najprísnejších sankcií dlhovej brzdy. Znižuje sa tak dôležitosť prípravy rozpočtu s aktuálne platnými sankciami.

"Napriek tomu sa Rada domnieva, že návrh rozpočtu alebo iný sprievodný dokument by mal obsahovať informáciu o takom mixe opatrení na strane príjmov a výdavkov, vrátane prípadnej úpravy konkrétnych daní a výdavkov, ktoré by viedli k dosiahnutiu vyrovnaného rozpočtu čo možno najrealistickejším spôsobom. Absencia tejto informácie je z pohľadu Rady zásadným nedostatkom predložených rozpočtových dokumentov," konštatovala rada.

Na druhej strane, rada pozitívne zhodnotila nedávno publikovaný Návrh na ozdravenie verejných financií, vrátane rozpočtovej kalkulačky. Tie dovoľujú rozpočtovo zodpovedným politikom naprieč politickým spektrom, ako aj verejnosti, vybrať si opatrenia potrebné pre trvalé ozdravenie verejných financií, ocenila rada.

01 - Modified: 2023-10-11 08:27:53 - Feat.: 1 - Title: Drastické škrty majú zelenú, no len dočasne. Vláda schválila vyrovnaný rozpočet
01 - Modified: 2024-04-22 07:05:25 - Feat.: - Title: Schodok v štátnej kase za vlaňajšok pozitívne prekvapil. Trvalé rozpočtové výdavky však zvýšili tri efekty 02 - Modified: 2024-04-18 16:57:09 - Feat.: - Title: Trináste dôchodky majú podľa rozpočtovej rady negatívny vplyv na dlhodbú udržateľnosť 03 - Modified: 2024-04-18 16:06:22 - Feat.: - Title: 13. dôchodky sú pre Slovensko problém. Šéf Rozpočtovej rady pre HN: Stav financií sa môže rýchlo zhoršiť 04 - Modified: 2024-04-15 11:08:29 - Feat.: - Title: Rozpočtová rada hodnotí novú prognózu rezortu financií ako realistickú 05 - Modified: 2024-04-05 12:54:54 - Feat.: - Title: Bez konsolidácie zotrvá deficit verejných financií na vysokých úrovniach, varuje rozpočtová rada
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 18:20