Predseda strany Sloboda a solidarita Richard Sulík. FOTO: TASR/Ján Krošlák
StoryEditor

Situácia okolo úrokov a splátok hypoték vyžaduje konkrétne opatrenia, tvrdí SaS. Predstavila šesť z nich

10.08.2023, 14:55
Autor:
TASRTASR

Navrhované opatrenia má strana podľa Sulíka predrokované aj s významnými bankami na slovenskom trhu, aj keď konkrétne subjekty nemenoval.

Situácia okolo rastúcich úrokov a splátok hypoték je špecifická a vyžaduje si konkrétne adresné opatrenia. Rada pre ekonomický rast SaS pripravila šesť takýchto návrhov, ktoré vo štvrtok prezentovali predstavitelia strany s tým, že sú predrokované aj s bankami.

Okamžitá realizácia

"Čaro týchto šiestich opatrení je v tom, že sú veľmi konkrétne, dajú sa realizovať okamžite, bez toho, aby sme museli zvolávať parlament, meniť zákony a čakať, až vstúpia do účinnosti," priblížil predseda rady Ján Oravec.

image

Prieskum: Smer aj progresívci posilnili, Hlas za nimi začína pomaly zaostávať

Prvým návrhom je umožniť zlučovanie spotrebných úverov do existujúceho hypotekárneho úveru. Suma zlúčených úverov pritom nesmie presiahnuť výšku krytia nehnuteľnosťou.

Druhým opatrením by bola možnosť pozastaviť platenie istiny úveru najviac na 12 mesiacov. Ako tretie navrhuje SaS umožniť predĺženie splácania existujúceho hypotekárneho úveru až do 65. roku života a uvoľniť prísne pravidlá Národnej banky Slovenska na maximálnu dĺžku splatnosti.

Štvrté a podľa strany najzásadnejšie opatrenie je zaviesť limit na maximálne percentuálne zvýšenie splátky hypotéky pri refixácii, a to na úrovni rastu priemernej mzdy za posledné tri roky. Podľa aktuálnych štatistík by tento strop mal byť okolo 28 percent.

Tieto opatrenia by si mohol uplatniť každý dlžník iba na jeden hypotekárny úver a banky by sa mali zaviazať, že ich umožnia používať aj kumulatívne a bez zápisu v úverovom registri či zhoršenia ratingu dlžníka.

image

Domácnostiam hrozí dramatický nárast cien za energie, varuje SaS. Strana predstavila sedem opatrení

"Poctivo sme sa zaoberali číslami, komunikovali sme s bankami a výsledkom je premyslený, konkrétny návrh, ako sa patrí na stranu odborníkov. Ide nám o to, aby sme odchytili extrémne nárasty, aby kvôli extrémne rýchlo rastúcim úrokom nikto neprišiel o strechu nad hlavou, byt alebo dom, ktorý financuje cez hypotéku," zdôraznil predseda SaS Richard Sulík.

Dohoda s bankami

Navrhované opatrenia má strana podľa neho predrokované aj s významnými bankami na slovenskom trhu, aj keď konkrétne subjekty nemenoval. Hneď po voľbách, ak bude SaS súčasťou vlády, by tak bolo podľa neho možné pristúpiť k dohode s bankami, ktoré by sa k ich plneniu dobrovoľne zaviazali.

Za to im SaS ponúka, že bude proti opätovnému zavedeniu bankového odvodu, s ktorým aj tak nesúhlasí. "Vidíme priestor na dohodu s bankami. Ak by sa takáto dohoda nepodarila, máme tu rôznych ľavičiarov, ktorí s radosťou budú zavádzať bankový odvod," dodal Sulík.

01 - Modified: 2023-08-08 10:52:59 - Feat.: 1 - Title: Viaceré strany odmietajú zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry a Špeciálneho trestného súdu 02 - Modified: 2023-08-07 10:32:07 - Feat.: 1 - Title: SaS kritizuje, že je štátna poisťovňa bez nového vedenia, pre Palkovičov rezort to nie je prioritou
01 - Modified: 2024-05-03 14:58:02 - Feat.: - Title: Koľkokrát zreže ECB tento rok úrokové sadzby? Grécky guvernér mení svoje odhady 02 - Modified: 2024-05-03 11:20:56 - Feat.: - Title: Cigániková nechápe správanie PS v opozícii. Veľmi sa im divím, že tam stáli, hovorí v HNtelevízii 03 - Modified: 2024-05-02 15:55:23 - Feat.: - Title: "Nedodržiavajú zákon." SaS kritizuje odklad voľby kandidátov na sudcu Ústavného súdu 04 - Modified: 2024-05-02 14:35:41 - Feat.: - Title: Česká národná banka znížila svoju základnú sadzbu na 5,25 percenta 05 - Modified: 2024-05-02 13:53:09 - Feat.: - Title: Poslanec SaS Krúpa má podozrenie, že Kaliňák koná v záujme cudzích zbrojárskych spoločností
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 12:38