Ilustračná fotografia. FOTO: TASR/DPA
StoryEditor

Zdražovanie spôsobujú podľa výskumného inštitútu najmä ceny energií, ÚRSO oponuje

17.03.2023, 15:24
Autor:
TASRTASR

Inštitút pre výskum sociálno-ekonomických rizík upozornil, že viac ako marže obchodníkov spôsobujú zdražovanie vysoké ceny energií z dôvodu nekompetentnosti ÚRSO.

Vysokú infláciu a zdražovanie spôsobujú podľa Inštitútu pre výskum sociálno-ekonomických rizík najmä ceny energií. Inštitút kritizuje Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Regulačný úrad oponuje.

Inštitút IVRA upozornil, že viac ako marže obchodníkov spôsobujú zdražovanie vysoké ceny energií z dôvodu nekompetentnosti ÚRSO. "Minulý rok schvaľoval ÚRSO zvyšovania cien, aj keď ešte neprichádzalo k ich reálnemu zvyšovaniu. Menil opakovane svojvoľne referenčný rámec prvých šesť mesiacov, ktorý platil niekoľko rokov dozadu. V súčasnosti, keď sú ceny komodít hlboko pod stropom v rámci elektriny a plynu, ÚRSO nerobí nič a ponecháva nadhodnotené ceny," povedal Martin Halás z IVRA.

Zabránenie zdražovaniu

"Úrad už vo štvrtok na zasadnutí energetickej komisie Národnej rady predstavil svoje návrhy odborných a systémových opatrení, ako už teraz pracovať na zabránení hroziacemu zdražovaniu energií v roku 2024, lebo sme v podstate tam, kde sme boli pred rokom, a o niektorých z nich informoval aj verejnosť," uviedol Radoslav Igaz, hovorca ÚRSO, v reakcii na IVRA. ÚRSO podľa neho upraví stanovenie referenčného obdobia pre elektrinu na druhý a tretí kvartál roka.

image

Zastropujú potraviny ako Francúzi. Osem veľkých reťazcov na Slovensku bude garantovať ceny 400 produktov

Igaz podčiarkol, že regulačný úrad priebežne monitoruje a vyhodnocuje vývoj na trhu dodávok elektriny a plynu pre regulovaných aj neregulovaných odberateľov. "Podobne ako pán poslanec Peter Kremský (OĽANO), predseda hospodárskeho výboru NR SR, eviduje úrad prejavy nedostatočnej flexibility cenových ponúk v nadväznosti na klesajúce trhové ceny energií," priblížil Igaz.

ÚRSO si už podľa slov hovorcu vyžiadal podrobné údaje o nákladoch a cenách najväčších dodávateľov s kumulovaným podielom na trhu dodávky viac ako 90 percent. "Na základe vyhodnotenia predložených údajov úrad rozhodne o ďalšom postupe," ubezpečil Igaz.

Maximálne regulované ceny

Regulačný úrad podľa Igaza opakovane upozorňuje príslušné kompetentné orgány, že podmienky poskytovania kompenzácií na energie by nemali zohľadňovať maximálne regulované ceny za dodávku elektriny alebo plynu. "Úrad totiž nemá kompetenciu prikazovať dodávateľom, kedy a ako majú nakupovať energie na veľkoobchodnom trhu," poznamenal Igaz.      

"Zároveň viaceré zmeny primárnej legislatívy umožnili novým skupinám odberateľov vstúpiť do regulovanej dodávky elektriny a plynu, napríklad ku koncu roka 2022. Úrad opakovane odporúča použitie ukazovateľa tzv. čistých nákladov pri kompenzačných schémach spravovaných Ministerstvom hospodárstva," doplnil Igaz.

image

Organizácia pre hospodársku spoluprácu zlepšila prognózu vývoja ekonomiky, riziká však pretrvávajú

ÚRSO podľa IVRA môže a mohol v rámci zákona o regulácii v sieťových odvetviach vydať nové cenové rozhodnutia pre regulované subjekty v prípade významných zmien cien komodít. "To úrad do dnešného dňa neurobil. Zároveň mohol ÚRSO upraviť ceny na základe tzv. mimoriadnej regulácie," upozornil Halás z IVRA.

Igaz dodal, že regulačný úrad tiež navrhuje viacero úprav primárnej legislatívy s cieľom posilniť konkurenčné prostredie na trhu dodávky s elektrinou a dohľad nad dodávateľmi. "O ďalších krokoch v tejto oblasti budeme priebežne informovať," uzavrel hovorca ÚRSO.

01 - Modified: 2023-03-09 09:30:00 - Feat.: 1 - Title: Pri porušení povinností by dodávatelia energií mohli prísť o licenciu 02 - Modified: 2023-02-24 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Energie 2023: niekde preddavky stúpli až o 500 percent. Na ako dlho platia opravené zálohové platby? 03 - Modified: 2023-02-19 09:00:00 - Feat.: 1 - Title: Zákaz spaľovacích motorov rozzúril Talianov. Vymýšľajú, ako zabrániť katastrofe
01 - Modified: 2024-04-08 08:29:24 - Feat.: - Title: Plyn aj elektrina v minulom týždni na európskych burzách zlacneli 02 - Modified: 2024-04-05 08:39:01 - Feat.: - Title: Neefektívne a nehospodárne. Štát musí zmeniť legislatívu k postupom v energetike počas krízy, upozorňuje NKÚ 03 - Modified: 2024-04-01 13:31:00 - Feat.: - Title: Nemci budú platiť viac za kúrenie plynom, keďže DPH sa vracia na 19 percent 04 - Modified: 2024-04-02 06:24:06 - Feat.: - Title: Kúpili drahé zariadenia, no 500-tisíc eur už nezaplatili. Podnikatelia z Bystrice tvrdia, že firmu nevlastnia 05 - Modified: 2024-03-20 10:35:26 - Feat.: - Title: Viac kompetencií pre Holjenčíka. Vláda odsúhlasila zmeny v energetických zákonoch
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 08:00