Lyžovanie v Jasnej v Demänovskej Doline. FOTO: TASR/Miroslava Mlynárová
StoryEditor

Počet prenocovaní na Liptove vlani vzrástol, väčšinu tvorili domáci návštevníci. Hľadali zábavu i prírodu

18.02.2023, 17:43
Autor:
TASRTASR

Najviac hostí sa ubytovalo v okrese Liptovský Mikuláš, kde návštevníci vyhľadávali najmä horské stredisko Jasná, vodný park Tatralandia a komplex atrakcií a prírodných krás.

Liptov v minulom roku navštevovali najmä Slováci, ale i návštevníci spoza hraníc. Počet prenocovaní medziročne vzrástol, v porovnaní s rokom 2019 však chýbalo takmer 14 percent. Medziročne stúpol i počet návštevníkov zo zahraničia, viac ako dvojtretinový podiel tvorili Slováci. Informovala o tom manažérka pre komunikáciu a PR Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Liptov Katarína Šarafínová.

"Podľa údajov štatistického úradu sme si medziročne výrazne polepšili, prenocovania za rok 2022 predstavovali 1.721.649, pričom takto pred rokom to bolo len 1 014 269. Do predpandemických čísel ešte máme čo doťahovať," skonštatoval predseda predstavenstva OOCR Ján Blcháč.

image

Na horách hrozí mohutná víchrica, platia viaceré výstrahy vrátane tých najvyšších

Najviac hostí sa podľa neho ubytovalo v okrese Liptovský Mikuláš, kde návštevníci vyhľadávali najmä horské stredisko Jasná, vodný park Tatralandia a komplex atrakcií a prírodných krás najmä v Demänovskej, Jánskej, Žiarskej, ako aj Prosieckej či Kvačianskej doline. "Veľmi významnú časť prenocovaní za rok dosahuje pravidelne obec Demänovská Dolina. Verím, že si to všimne i Žilinský samosprávny kraj, pod ktorý spadá aj hlavná dopravná tepna vedúca cez túto turisticky atraktívnu obec vo vysokom stupni ochrany prírody," podotkol.

Vyšší trend rastu prenocovaní aj návštevnosti dlhodobejšie vykazuje v rámci regiónu Liptov okres Ružomberok. "Ťažiskový, viac ako dvojnásobný podiel na výsledkoch regiónu z pohľadu cestovného ruchu, však stále vytvára okres Liptovský Mikuláš, kde sa sústreďuje najviac atrakcií regiónu aj väčšina ubytovacích kapacít," skonštatovala Šarafínová.

image

Máte záujem o rekonštrukciu domu? Do konca mesiaca môžete požiadať štát o štedrú dotáciu (+ podmienky)

Začiatok tohto roka podľa nej priniesol nezvyčajne teplé počasie, no záujem o lyžiarske pobyty počas tejto zimnej sezóny to výraznejšie neovplyvnilo. "Navyše, už od nadchádzajúceho víkendu čaká región dôležité obdobie jarných prázdnin na Slovensku. Podmienky na lyžovanie sú veľmi dobré, jednotlivé lyžiarske strediská si pochvaľujú aj aktuálnu návštevnosť hostí zo zahraničia, ktorým sa prázdniny začali skôr," priblížila Šarafínová.

Prístupné a v prevádzke sú takmer všetky zimné atrakcie vrátane vodných parkov. "Každý, kto by sa chcel počas jarných prázdnin ubytovať v blízkosti lyžiarskych svahov, by už nemal váhať, lebo sa dopredávajú posledné voľné kapacity v strediskách. Ďalej od lyžiarskych svahov máme ešte dostatočné možnosti výberu ubytovania. Hosťom, ktorí sa ubytujú mimo lyžiarskych stredísk, odporúčame využitie našich bezplatných skibusov," doplnil Blcháč. Jasná, najvyššie položené lyžiarskej stredisko na Liptove, očakáva, že lyžovačka potrvá až do konca apríla.

"Štatistiky potvrdzujú, že dobre zvládnutá zimná sezóna je základom pre kvalitné výsledky destinácie aj v ďalších mesiacoch. Liptov robí maximum preto, aby sa vrátil k číslam spred pandémie," dodala Šarafínová.

01 - Modified: 2023-02-23 10:00:00 - Feat.: 1 - Title: Vo februári sa končí výzva na obnovu domov. Ako o dotáciu požiadať a kto má na ňu nárok? (+ podmienky) 02 - Modified: 2023-02-17 13:35:33 - Feat.: 1 - Title: Reštaurácie v úvode roka zdraželi najviac od pandémie. Nemožno sa tomu čudovať, odkazujú 03 - Modified: 2023-02-17 08:20:17 - Feat.: 1 - Title: Tržby ubytovacích zariadení sa vlani medziročne takmer zdvojnásobili. Hostia sa po pandémií vracajú
01 - Modified: 2024-04-10 05:24:30 - Feat.: - Title: Zimnú a letnú športovú sezónu na Liptove spoja štafetové preteky 02 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 03 - Modified: 2024-03-24 11:16:27 - Feat.: - Title: Zo zničenej stavby luxusný hotel. Trumpov zať Kushner má záujem o zbombardovanú budovu v Belehrade 04 - Modified: 2024-03-16 08:17:50 - Feat.: - Title: Obeťou incidentu s medveďom na Liptove má byť 31-ročná Bieloruska 05 - Modified: 2024-03-16 12:29:02 - Feat.: - Title: Dvojicu na Liptove naháňal medveď, ženu našli mŕtvu. Predbežnou príčinou smrti je pád z výšky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 18:24