Eskorta privádza bývalého generálneho riaditeľa Pôdohospodárskej platobnej agentúry Juraja Kožucha. FOTO: TASR/Ján Krošlák
StoryEditor

Pôdohospodárska platobná agentúra bude najbližšie roky pod permanentným dohľadom kontrolórov

14.10.2022, 11:03
Autor:
TASRTASR

PPA sa v ostatných rokoch dostala do hľadáčika NKÚ až sedemkrát, napriek tomu preverenie plnenia prijatých opatrení, ukázalo, že v agentúre existovali problémy s procesným riadením.

Pôdohospodárska platobná agentúra bude pre výrazné zlyhania v minulosti najbližšie roky pod permanentným dohľadom kontrolórov. Uviedla to Daniela Bolech Dobáková, hovorkyňa Najvyššieho kontrolného úradu, v súvislosti so závermi kontroly v platobnej agentúre.

Zdôraznila, že PPA sa v ostatných rokoch dostala do hľadáčika NKÚ až sedemkrát, napriek tomu preverenie plnenia prijatých opatrení, takzvané follow-up kontroly, ukázalo, že v agentúre existovali problémy s procesným riadením, účinným nastavením systému vnútornej kontroly, aktívnym používaním informačných systémov a nedostatky zostávajú aj pri práci hodnotiteľov výziev.

Podčiarkla, že v tomto roku vykonaná kontrola bola zameraná na procesy z obdobia rokov 2020 a 2021. Pozitívne je podľa úradu možné hodnotiť opatrenia, ktoré prijalo súčasné vedenie PPA na základe odporúčaní externých audítorov. Ide hlavne o otázky súvisiace s riadením projektov, nastavovaním princípov transparentnosti a efektívnosti a zadefinovaním pravidiel pre účinnú vnútornú kontrolu.

image

Vysoká fluktuácia ohrozuje firmy na Slovensku. Prinášame tipy, ako sa jej môžete vyhnúť

Bolech Dobáková poznamenala, že PPA ako kľúčový poskytovateľ financií pre podporu pôdohospodárstva nakladá s významným objemom národných i európskych prostriedkov. Zastavenie projektov rozvoja vidieka či poľnohospodárstva by preto malo výrazný dosah na celkové fungovanie spoločnosti, život v slovenských regiónoch.

Upozornila, že národná autorita pre oblasť externej kontroly na základe vlastných skúseností preto bude do plánu kontrol zaraďovať v nadchádzajúcich rokoch tematické audity nasmerované do najrizikovejších oblastí riadenia PPA. Kontrolný úrad chce týmto krokom dosiahnuť, aby sa včas zachytili systémové zlyhania v agentúre, aby vedenie inštitúcie pružne reagovalo na odporúčania kontrolórov.

image

Žiadatelia o podporné opatrenia musia byť v DataCentre, upozorňuje Pôdohospodárska platobná agentúra

"PPA je špecifická v tom, že okrem štrukturálnych fondov, ktoré majú viacúrovňový systém kontroly, poskytuje aj priame podpory. Práve pri nich sú na národnej i európskej úrovni znížené stupne externej kontroly. A keďže ide o veľký objem verejných financií, rozhodol som, že pôdohospodárska agentúra bude v pravidelnom hľadáčiku mojich kolegov najbližšie tri roky. Zlyhania, na ktoré narážame v tejto štátnej organizácii od roku 2016, by pri našom pasívnom prístupe mohli viesť až k zastaveniu poskytovania európskej finančnej pomoci a ohrozená by tak mohla byť realizácia kľúčových projektov s dosahom na celú slovenskú spoločnosť," dodal predseda NKÚ Ľubomír Andrassy.

01 - Modified: 2022-10-08 06:08:00 - Feat.: 1 - Title: Vysoká fluktuácia ohrozuje firmy na Slovensku. Prinášame tipy, ako sa jej môžete vyhnúť 02 - Modified: 2022-10-07 12:43:09 - Feat.: 1 - Title: Žiadatelia o podporné opatrenia musia byť v DataCentre, upozorňuje Pôdohospodárska platobná agentúra 03 - Modified: 2022-10-06 10:17:10 - Feat.: 1 - Title: Tento rok pôjde pekárom na stabilizáciu situácie 3,5 milióna eur, odkázal Vlčanov rezort
01 - Modified: 2024-04-26 10:08:35 - Feat.: - Title: Slovensku chýba strategické smerovanie, osobná zodpovednosť sa nevyvodzuje, tvrdí kontrolný úrad 02 - Modified: 2024-04-24 16:00:00 - Feat.: - Title: Farmári mesiace krachujú, teraz ich Ficova vláda chce vytrhnúť z krízy. Pripravila pre nich bezúročné pôžičky 03 - Modified: 2024-04-18 14:25:57 - Feat.: - Title: Finančný výbor na pôde NKÚ prerokoval stratégiu rozvoja aj výsledky kontrol, riešili sa aj projekty nemocníc 04 - Modified: 2024-04-16 13:58:21 - Feat.: - Title: "Grófka" Rošková je vinná, rozhodol súd. Dostala tri roky podmienečne 05 - Modified: 2024-04-12 14:44:31 - Feat.: - Title: Obžalovaná „grófka“ Rošková prišla na súd. Prokurátor navrhol nižší trest aj pre jej bezúhonnosť
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 13:44