Mobil. FOTO: TASR
StoryEditor

Rozpoznať predajcu bude jednoduchšie. Marketingové hovory budú už iba s jednou predvoľbou

21.09.2022, 11:18
Autor:
TASRTASR

Ak volaný zákazník uvidí na displeji svojho telefónu nové trojčíslie, okamžite bude vedieť, že ide o marketingový hovor, a on sám sa rozhodne, či hovor prijme alebo ho odmietne, hovorí predseda regulačného úradu Ivan Marták.

Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb zostavil nový číslovací plán na základe zákona o elektronických komunikáciách.

Vydal vyhlášku o národnom číslovacom pláne, ktorá nadobudla účinnosť 19. augusta tohto roku. Zaviedol množinu milión čísel s predvoľbou pre marketingové volania (0)888. Budú ju musieť povinne používať všetci tí, ktorí marketingovo volávajú verejnosti cez telefón a ponúkajú rôzne produkty a služby. Informoval o tom úrad v stredu.

Nové číselné množiny

Najväčšou zmenou oproti doterajšiemu číslovaciemu plánu je zavedenie dvoch nových číselných množín pre komunikáciu typu stroj - stroj a pre služby priameho marketingu.

V druhom prípade ide o akúkoľvek formu prezentácie tovarov a služieb v písomnej alebo ústnej forme, ktorú zaslali alebo prezentovali prostredníctvom verejne dostupnej služby priamo jednému alebo viacerým koncovým používateľom. Na túto službu úrad vyhradil množinu milión čísel začínajúcich sa predvoľbou (0)888.

"Ak teda volaný zákazník uvidí na displeji svojho telefónu trojčíslie 888, okamžite bude vedieť, že ide o marketingový hovor, a on sám sa rozhodne, či hovor prijme alebo ho odmietne," uviedol predseda úradu Ivan Marták.

image

Slovákov obťažuje nový typ podvodných volaní. Čo treba robiť, aby ste sa vyhli nedorozumeniu?

Udeľovanie pokút

Číslovací plán predstavuje vykonávací predpis, ktorým sa ustanovujú pravidlá zostavovania a používania čísel, pravidlá pre tvorbu adries a mien a všeobecné podmienky na ich prideľovanie pre verejne dostupné služby elektronických komunikácií. Úrad bude dodržiavanie vyhlášky kontrolovať a v prípade porušenia udelí pokutu od 200 eur do piatich percent z obratu.

O pridelenie čísla s predvoľbou 888 žiadajú operátori od 18. augusta tohto roku. Úrad pristúpi ku kontrole ich povinného používania najpravdepodobnejšie od začiatku októbra tohto roku.

01 - Modified: 2022-09-14 18:38:58 - Feat.: 1 - Title: Slovákov obťažuje nový typ podvodných volaní. Čo treba robiť, aby ste sa vyhli nedorozumeniu? 02 - Modified: 2022-08-09 09:23:37 - Feat.: 1 - Title: Tiesňových volaní z áut cez eCall pribúda. Vodiči si tlačidlom privolávajú zdravotnú pomoc, no aj odťahovku 03 - Modified: 2022-08-02 10:00:00 - Feat.: 0 - Title: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby je personálne poddimenzované
01 - Modified: 2022-11-30 07:35:52 - Feat.: - Title: Otravujú vás nevyžiadané marketingové volania? Štát prišiel s jednoduchým riešením
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. máj 2024 12:59