Martin Hošták, Republiková únia zamestnávateľov. FOTO: HN/Pavol Funtal
StoryEditor

Zamestnávatelia vyzývajú vládu, aby pre energetickú krízu predstavila krízový plán riešení

13.09.2022, 11:02
Autor:
TASRTASR

Zamestnávatelia v stavebnom, drevospracujúcom a nábytkárskom sektore upozornili, že hlavné problémy, ktorým aktuálne čelia, sú pokles dopytu a postupná strata konkurencieschopnosti.

Zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov vyzývajú vládu, aby v súvislosti s energetickou krízou čo najskôr predstavila krízový plán riešení. Upozornili, že dôsledky masívneho zdražovania energií pociťujú všetky sektory, bez okamžitého prijatia systémových opatrení budú nasledujúce mesiace fatálne. Obmedzenie produkcie, pozastavenie výroby, uzatvorenie prevádzok a hromadné prepúšťanie sa podľa nich môže na Slovensku čoskoro stať realitou.

"Za týchto pár mesiacov už veľké množstvo závodov znížilo svoju produkciu alebo prestalo vyrábať úplne. Isté je, že pribudnú aj ďalšie. Je preto nevyhnutné, aby slovenská vláda vystupovala na rokovaniach v Bruseli asertívne, pokiaľ ide o hľadanie riešení na udržanie ekonomiky a podnikov v Európe a na Slovensku.

Problémom je pokles dopytu

S ohľadom na závažnosť situácie sme presvedčení, že naša vláda vie nájsť podporu pri riešení aj u iných vlád členských krajín Európskej únie," povedal v utorok na stretnutí s novinármi prezident RÚZ Miroslav Kiraľvarga.

image

Tržby v priemysle v júli medziročne vzrástli, v stavebníctve klesli

Zamestnávatelia v stavebnom, drevospracujúcom a nábytkárskom sektore upozornili, že hlavné problémy, ktorým aktuálne čelia, sú pokles dopytu a postupná strata konkurencieschopnosti.

"Rozdiely v cenách energií strednej Európy sú také markantné, že na Slovensku nie sme schopní vyrobiť produkty, ktoré by zahraničným dokázali cenovo konkurovať. Pri súčasných cenách energií a nulových podporných opatreniach zo strany štátu je to, aj napriek toľko spomínanému šetreniu, nemožné," vysvetlil prezident Zväzu spracovateľov dreva SR Peter Zemaník.

image

Exportní ťažkotonážnici zaplačú, že sa ceny komodít vybrali na juh

Veľký problém má aj cementársky priemysel. "Cena jedného 25-kilogramového vreca cementu by sa v praxi musela zvýšiť aj tri- až päťnásobne, čo si predstaviť jednoducho nevieme," povedal prezident Zväzu výrobcov cementu Slovenskej republiky Martin Kebísek.

Situácia je kritická

Na závažnosť situácie upozornili aj slovenskí potravinári. Bez adekvátneho zásahu štátu a kompenzačných schém vysokých cien energií môže byť podľa nich ohrozená potravinová bezpečnosť štátu.

image

Experti opísali, čo čaká nových ministrov: Súdna mapa, energie a 790 miliónov eur v školstve

"Potravinári bez zmluvne garantovaných cien musia momentálne nakupovať plyn a elektrinu za devastačné ceny, ktoré znamenajú navýšenie nákladov na energie o takmer 570 percent. Potravinárska výroba spracováva suroviny poľnohospodárskej výroby. Prerušenie výroby preto nie je možné a jej úplné zastavenie by malo fatálne dôsledky aj na živočíšnu výrobu," podčiarkol 1. viceprezident Potravinárskej komory Slovenska Róbert Kičina.      

Kritickú situáciu hlásia aj zamestnávatelia v segmente HoReCa. "Už dnes vieme, že cenový nárast za energie v budúcom roku bude vyšší ako v roku 2022. Hovoríme asi o trojnásobnom náraste cien elektrickej energie a päťnásobnom zdražení plynu. Premietnutie týchto nákladov do cien spôsobí ešte väčší pokles dopytu po našich službách. Množstvo podnikateľov preto uvažuje o dočasnom uzatvorení prevádzok," podčiarkol člen prezídia Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Martin Novotný.

image

Z koaličnej krízy sa stala zámienka na poslaneckú anarchiu, zákony sú bez diskusie, tvrdia zamestnávatelia

Okrem uceleného plánu pomoci podnikom podľa predsedu predstavenstva Slovenského zväzu výrobcov tepla Stanislava Janiša chýba riešenie aj pre 761.000 domácností, ktoré odoberajú teplo zo systému centrálneho zásobovania teplom. To sa podľa neho týka najmä obyvateľov v bytových domoch, nízkopríjmových domácností, mladých rodín, dôchodcov, ale tiež škôl či nemocníc.      

"Desaťnásobné zvýšenie cien na Slovensku neustojí nikto. Je zbytočné, aby mali domácnosti nízke faktúry za elektrinu, ak nebudú fungovať nemocnice a školy, ak v obchodoch bude nedostatok a ľudia prídu o prácu, lebo fabriky budú nútené prerušiť výrobu," dodala predsedníčka Združenia dodávateľov energií Jana Ambrošová.

01 - Modified: 2022-09-12 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Experti opísali, čo čaká nových ministrov: Súdna mapa, energie a 790 miliónov eur v školstve 02 - Modified: 2022-09-12 15:01:27 - Feat.: 1 - Title: Trhy šípia zmenu kurzu. Je šanca, že extrémne drahý plyn do jari zlacnie na polovicu 03 - Modified: 2022-09-16 22:00:16 - Feat.: 1 - Title: Ťahúni slovenskej ekonomiky zatvárajú brány. Kríza sa začína prejavovať v plnej sile 04 - Modified: 2022-09-09 09:29:48 - Feat.: 1 - Title: Z koaličnej krízy sa stala zámienka na poslaneckú anarchiu, zákony sú bez diskusie, tvrdia zamestnávatelia
01 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 02 - Modified: 2024-04-14 22:16:51 - Feat.: - Title: Ja som operátor výroby, kto je viac? 03 - Modified: 2024-03-30 10:14:29 - Feat.: - Title: Zamestnanosť v priemysle na Slovensku klesá. Naznačuje to zmenu v ekonomike, ukazuje analýza 04 - Modified: 2024-03-28 09:04:10 - Feat.: - Title: Odchod z práce ako nový národný šport? Firmám miznú stovky ľudí, hlavný dôvod je tento 05 - Modified: 2024-03-21 23:12:21 - Feat.: - Title: Bestseller odišiel, lacný e-model pribudol. Trnavská automobilka má dostať aj sedemmiestny Citroën a malý Opel
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 17:39