Generálny riaditeľ SPP Richard Prokypčák.
StoryEditor

Šéf SPP: Slovensko má zabezpečené dodávky plynu v dostatočnom objeme

12.09.2022, 12:21
Autor:
TASRTASR

Generálny riaditeľ SPP Richard Prokypčák si nemyslí, že prepravné cesty s plynom určeného pre Slovensko by mali byť nejakým spôsobom ohrozené.

Slovensko má zabezpečené dodávky zemného plynu v dostatočnom objeme aj pre prípad, že by ruská spoločnosť Gazprom na 100 percent krátila jeho dodávky pre Slovenský plynárenský priemysel.

Uviedol to generálny riaditeľ SPP Richard Prokypčák v pondelkovej diskusii Vizionári, ktorej téma bola "Slovensko uprostred energetickej krízy – ako ju zvládnuť čo najlepšie".

"V súčasnom období totiž prichádza ku kráteniu dodávok plynu na úrovni približne 70 percent. Nejakým spôsobom nás to však neovplyvňuje. Máme zakontrahované dve prepravné trasy nad rámec tej štandardnej východnej, ktorú poskytuje Gazprom. Máme tiež plyn z produkcie v Severnom mori, ktorý nám prichádza cez Nemecko a Českú republiku," priblížil.      

Slovenská republika podľa neho nedávno uzavrela taktiež kontrakt na prepravnú kapacitu, ktorú si rezervovala pre dodávky plynu z Talianska, z jedného z tamojších LNG terminálov, vedie z Talianska cez Rakúsko na Slovensko.  

"Rovnako stále zabezpečujeme jednu loď mesačne s plynom cez Chorvátsko. Najbližšia loď príde okolo 22., respektíve 26. septembra," spresnil.

Prokypčák si nemyslí, že prepravné cesty s plynom určeného pre Slovensko by mali byť nejakým spôsobom ohrozené.

"Neviem si predstaviť takúto situáciu, lebo by to znamenalo vážne narušenie vnútorného trhu EÚ a dostávali by sme sa do veľmi extrémnej situácie," poznamenal.      

Ak by k takej situácii predsa len prišlo, tak by bolo podľa neho veľmi dôležité, koľko bude v tom čase plynu v zásobníkoch.

"Patríme k premiantom. V tejto chváli máme zásobníky naplnené na 51 percent ročnej spotreby. Za normálnych okolností nám stačí okolo 20 percent naplnenosti. To znamená, že v zásobníkoch je už v tejto chvíli viac ako dvojnásobok toho, čo potrebujeme, keď sú zabezpečené toky. A toky sú reálne zabezpečené," zdôraznil.

Plyn, ktorý sa spotrebováva v slovenskej sieti, je podľa jeho slov v súčasnosti významne zmiešaný s ruským plynom, ktorý do SR prúdi tzv. východnou vetvou. "Je to vidieť aj na niektorých parametroch, pretože plyn, ktorý k nám prichádza, má väčšiu výhrevnosť ako plyn, ktorý nám dodáva Gazprom," dodal Prokypčák.

 

01 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 02 - Modified: 2024-04-03 15:15:02 - Feat.: - Title: Český Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže posudzuje prevzatie dôležitého slovenského výrobcu tepla 03 - Modified: 2024-03-25 13:59:43 - Feat.: - Title: Rada Európskej únie odobrila dobrovoľné opatrenia na zníženie spotreby plynu aspoň o 15 percent 04 - Modified: 2024-03-25 11:38:21 - Feat.: - Title: Rusko zasiahlo ukrajinský zásobník plynu. Dodávky však ovplyvnené neboli 05 - Modified: 2024-03-19 18:30:00 - Feat.: - Title: Mali slúžiť tri dekády. No v hre je až 80-ročná prevádzka slovenských jadrových elektrární (Brífing HN)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 18:17