Ilustračná fotografia. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Hotelová wi-fi je nebezpečná. Bezpečnosťou práce cez internet je vhodné zaoberať sa už doma

26.07.2022, 09:39
Autor:
TASRTASR
  • Bezpečnosťou dovolenkovej práce v zahraničí je potrebné zaoberať sa už na Slovensku.
  • Wifi siete v apartmánoch či dovolenkových domoch sú o niečo bezpečnejšie.
  • Mali by ste byť vždy pripojený pomocou VPN.
  • Je možné využiť aj komerčne dostupné pripojenia.

Odborníci neodporúčajú na prácu v zahraničí používať verejné wifi siete hotelov. O niečo bezpečnejšie sú podľa nich wifi apartmánov a dovolenkových domov.

Bezpečnosťou dovolenkovej práce v zahraničí je však potrebné zaoberať sa už na Slovensku. Firmy by v súčasnosti mali mať svoju virtuálnu privátnu sieť (VPN).

Tá šifruje komunikáciu a výmenu dát a hackerovi môže trvať desiatky rokov, kým ju prelomí. Spoločnosť Solitea tiež radí na bankové operácie minúť radšej vlastné mobilné dáta od operátora.

Siete nemajú žiadnu ochranu

Verejné wifi sú bezplatné, ale spravidla prinášajú veľké hrozby. "Niektoré verejné wifi siete majú čoraz častejšie prístupový bod bez hesla, čo predstavuje veľmi jednoduchý prístup pre vás, ale aj pre hackerov. Do akéhokoľvek zariadenia sa hackeri vedia dostať pomerne jednoducho, čím získavajú kontrolu nad celou dátovou komunikáciou," upozorňuje Peter Gajdošech, odborník na informačné technológie IT spoločnosti.

image

Tisícové pokuty za neškodný suvenír. Dajte si pozor na to, čo máte v batožine z dovolenky

Wifi siete v apartmánoch či dovolenkových domoch sú o niečo bezpečnejšie, pretože sa používateľ musí štandardne k prístupovému bodu prihlásiť pomocou hesla. Ale aj v tomto prípade vidí Gajdošech riziko, pretože heslá bývajú veľakrát známe.

Sú dostupné pre všetkých ubytovaných, vrátane hackerov. Chybou tiež je, že prenajímatelia nemenia heslá veľmi často.

image

Kedy vyraziť autom na dovolenku? Poradíme, na čo sa zamerať a kedy usadnúť za volant

Hackeri môžu na verejnej wifi jednoducho pristupovať k osobným údajom a heslám. "Každé zariadenie môže byť cez takúto sieť napadnuté vírusom alebo malvérom, čiže vaša komunikácia s okolitým svetom môže byť odpočúvaná, alebo ju môže niekto sledovať," vysvetľuje profesionál.

Treba si dávať pozor

Práca, ale aj iné aktivity zo zariadení pripojených do verejnej wifi siete môžu byť bezpečnejšie len pri dodržaní základných pravidiel.

"Každé vaše zariadenie by malo mať pravidelne aktualizovaný antivírusový softvér. Mali by ste byť vždy pripojený pomocou VPN. Na zariadení by ste mali mať aktívny firewall, ktorý v počítačovej sieti blokuje alebo povoľuje sieťové prenosy. Pri práci na webe by ste mali využívať iba šifrované pripojenie, t. j. také, ktorého adresa sa začína na HTTPS, nie HTTP," priblížil Gajdošech.

image

Od kúpeľov až po voľno na malte: Prejdite sa s nami krátkou históriou dovoleniek

Ak je to možné, na zariadení je vhodné vypnúť zdieľanie súborov. "A na záver, ak sieť práve nevyužívate, wifi vypnite," doplnil.

Veľa firiem má v súčasnosti zriadené VPN pripojenie. Je to spôsob online pripojenia do firemnej siete, ak sa zamestnanec nachádza mimo práce. Odborník to hodnotí ako najlepšiu alternatívu.

Riešení je viacero

"Pri VPN pripojení sa všetka vaša komunikácia odosiela na server poskytovateľa VPN a odtiaľ prebieha šifrovaná komunikácia s druhou stranou," vysvetľuje. Ak firma neposkytuje takéto pripojenie, je možné využiť aj komerčne dostupné VPN pripojenia, ktoré garantujú vysokú mieru bezpečnosti.

Dôležité je na dovolenke tiež pamätať, že cez verejnú wifi je veľmi nerozumné pristupovať do bankovej aplikácie alebo internetbankingu.

image

Obľúbené destinácie kráľovskej rodiny: Takto dovolenkuje modrá krv!

"Ak ste pozabudli doma zrealizovať nejaké prevody, v zahraničí na to radšej odporúčam minúť trochu dát od mobilného operátora. Tam je bezpečnosť spravidla na vysokej úrovni," uzatvára Gajdošech.

01 - Modified: 2022-07-26 09:58:06 - Feat.: 1 - Title: Tisícové pokuty za neškodný suvenír. Dajte si pozor na to, čo máte v batožine z dovolenky 02 - Modified: 2022-07-25 09:35:49 - Feat.: 1 - Title: Kedy vyraziť autom na dovolenku? Poradíme, na čo sa zamerať a kedy usadnúť za volant 03 - Modified: 2022-07-24 08:00:50 - Feat.: 0 - Title: Dievča na TikToku prezradilo tip, ako zadarmo precestovať svet. Z videa sa stal okamžite virál
01 - Modified: 2024-04-22 13:21:18 - Feat.: - Title: Toyota prezrádza, aké chyby robia mladí vodiči najčastejšie. Zadarmo im pomôže 02 - Modified: 2024-04-08 09:15:00 - Feat.: - Title: Odvrátená stránka štýlového prvku áut. Môže byť pre motoristov nebezpečný, varuje ADAC 03 - Modified: 2024-04-07 11:54:32 - Feat.: - Title: Prezidentské voľby 2024: Slovenky a Slováci si zvolili nového prezidenta. Do úradu zasadne Peter Pellegrini 04 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Slnečná búrka, ktorá vyvolá internetovú apokalypsu? Takáto je pravda 05 - Modified: 2024-03-23 23:22:30 - Feat.: - Title: ONLINE Prezidentské voľby 2024: Takto volili Slováci v prvom kole. O dva týždne sa stretnú Korčok s Pellegrinim
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 15:08