StoryEditor

Karpatské vody prajú pstruhom. Ryba točí pri Bratislave miliónový biznis

10.06.2022, 11:04
  • Tradičné stupavské rybárstvo okrem svojej produkcie dováža ryby zo zahraničia.
  • Slovenskí zákazníci preferujú produkty z mora na úkor tých sladkovodných. Medzi exotické destinácie ich pôvodu patrí aj Stredný východ.
  • Pražma zlatá sa vie dostať z mora do predajne za osem hodín.
  • Rodinný podnik dodáva svoj tovar aj do reštaurácií, ktoré boli zaradené medzi tisíc najlepších na svete.

Zatiaľ čo slovenskí chovatelia produkujú množstvo kvalitných domácich druhov sladkovodných rýb, na tanieri našincov častejšie skončí skôr fileta z lososa než zo šťuky. „My ponúkame obe možnosti, pomer je však sedem ku trom v prospech morských produktov,“ potvrdzuje Andrej Horváth, majiteľ Rybárstva Stupava.

Kým za iných okolností by sme počas prechádzky po rozľahlom areáli viedli dialóg o tom, ako mladý podnikateľ dováža morské plody až z Ománu, v tento deň nám počasie nepraje. Sadáme si preto na lavičku s prístreškom, odkiaľ sa nám naskytne výhľad na 15 sádok. Do nich prúdi stály prietok chladnej vody z Malých Karpát, vedia garantovať vhodné podmienky pre mnohé druhy rýb.

„Darí sa tu predovšetkým tým lososovitým ako pstruh dúhový a potočný. Potom sú to dravce ako zubáč, sumec, šťuka či jesetery. Mali sme tiež sivone,“ opisuje majiteľ rozmanité spektrum a ukazuje na rybníky s tým, že v každom je niečo iné.

Po vstupe do predajne rodinného podniku s dlhou tradíciou na nás okamžite zapôsobí príznačná vôňa rybiny. Najprv nám pohľad padne na chladiacu vitrínu, do ktorej len pred chvíľou doplnili pražmu kráľovskú a zubáča.

Nadviazali na tradíciu

Chov rýb má v Stupave históriu, ktorá siaha až niekoľko storočí do minulosti. Prvých niekoľko rybníčkov tu bolo grófom Pálfim vybudovaných už v 17. storočí. S chovom, ako ho poznáme dnes, sa však začalo až v polovici minulého storočia, keď tunajšie vodné plochy nadobudli celoslovenský význam. Vznikol totiž koncernový podnik Štátneho rybárstva, ktorý zabezpečoval veľkovýrobu sladkovodných stavovcov.

Na tieto časy rada spomína pani Ingrid, zamestnankyňa novovybudovaného rybárstva, ktorej otec pre štátny podnik pracoval. „Tú loďku tunajší chalani vždy odtiahli k Jánošíkovmu rybníku,“ ukazuje na vystavenú fotku v interiéri predajne, zatiaľ čo opisuje úsmevné príhody z detstva. O stupavskú pýchu však napokon štát prišiel, keďže ešte pred začiatkom tohto tisícročia došlo k privatizácii koncernu.

Odvtedy komplex postupne pustol, až sa dostal do havarijného stavu. Pred šiestimi rokmi preto vyštudovaný rybár Andrej Horváth prišiel s nápadom obnoviť zašlú slávu bývalej továrne. Kým dovtedy podnikal v športovom rybolove, tentoraz spojil sily so svojím svokrom a areál odkúpil.

Po rozsiahlej rekonštrukcii otvorili prevádzku pred tromi rokmi. „Najskôr sa ľudia domnievali, že sa tu idú stavať byty,“ odpovedá na našu otázku, ako vnímajú Stupavčania jeho prácu. Myslí si však, že teraz sú radi, keďže vidia, že sa areál vrátil do pôvodnej podoby a stále napreduje.

Ryby až zo Srí Lanky

Rybárstvo Andreja Horvátha je okrem pozoruhodného príbehu zaujímavé aj tým, že spracúva a distribuuje aj vlastné dochované či importované ryby z prímorských krajín. Kým sladkovodné lovia priamo v tamojších sádkach, morské vozia z celého sveta. Slovenský spotrebiteľ sa tak dokáže dostať napríklad k spomínanej zlatej pražme len niekoľko hodín od jej ulovenia.

„Napriek to...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-06-08 04:42:33 - Feat.: 1 - Title: Povolia CBD v jedle aj u nás? Hmyz prešiel hneď, teraz má „strážny pes“ Bruselu problém 02 - Modified: 2022-06-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Menu za desať eur si nikto nekúpi, hovorí majiteľ reštaurácie. Nálady v gastre sa ani po pandémii nelepšia 03 - Modified: 2022-05-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Na Ukrajine rastú ceny potravín, kilo soli kupujú za päť eur. Mnohí utečenci tak zvažujú u nás zostať
01 - Modified: 2024-04-10 05:17:04 - Feat.: - Title: Losos má len zriedka sýto oranžovú farbu, väčšinou je umelo dofarbený. Aké riziká so sebou prinášajú rybie farmy? 02 - Modified: 2024-03-23 14:55:42 - Feat.: - Title: Aká potravina zdražela od úvodu roka najviac? Obľúbená pochúťka doplatila na situáciu na Blízkom východe 03 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Obyvateľov Tampy Bay budí hlasné bubnovanie, prichádza od mora. Ide o výzvu k milostnému aktu 04 - Modified: 2024-03-04 10:40:51 - Feat.: - Title: Čaká ťa výlet a rád si užívaš nové reštiky? V tento deň by si si za žiadnych okolností nemal objednávať rybu 05 - Modified: 2024-01-16 08:19:34 - Feat.: - Title: Ani si neuvedomujeme, aké sú dôležité. Čo by sa stalo, keby všetky ryby v oceánoch zmiznú?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
12. apríl 2024 15:36