Keď si podnikateľ Frank McNamara v roku 1949 sadal so svojimi klientmi za stôl v newyorskej reštaurácii Major's Cabin Grill, netušil, aký trapas ho čaká. Peňaženku si totiž nechal v inom obleku. Účet tak nakoniec musela „zatiahnuť“ jeho manželka, čo bolo na tie časy neobvyklé.
Zahanbeného biznismena to však primalo k novému nápadu, na základe ktorého platíme doteraz. O rok neskôr sa totiž vrátil do reštaurácie s kartónovou platobnou kartou Diners Club.Tá je považovaná za prvú univerzálnu použiteľnú platobnú kartu vôbec, vysvetľuje predseda Združenia pre bankové karty Peter Géc.
Poplatok za platbu kartou obchodník pýtať nemôže
I keď dnes takúto formu platby považujeme za samozrejmosť, stále sa v nej nájde množstvo sivých zón – od práv zákazníkov až po bezpečnosť. V jej prospech nie je ani poplatok za sprostredkovanie transakcie. Práve tomu sa niektorí obchodníci snažia vyhnúť, napríklad zavedením minimálnej sumy za nákup pri zaplatení kartou.
Pridajte sa k tým, ktorí vedia viac.
Zostáva vám 61% na dočítanie.
Zostáva vám 61% na dočítanie.

