Marek Harbuľák - Zväz cestovného ruchu Slovenska, Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska FOTO: HN/Peter MayerSNÍMKA: Peter Mayer
StoryEditor

Ukrajinci nám pomôžu len dočasne, hovorí šéf hotelierov

17.05.2022, 00:00

HN sa rozprávali s Marekom Harbuľákom, prezidentom Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska, o súčasnej situácii v našom gastre a hotelierstve.

Naposledy sme sa o situácii v gastre a hotelierstve rozprávali tesne pred vianočnými sviatkami. Vtedy prevádzky fungovali v režime OP a reštaurácie boli zatvorené. Nakoľko sa zlepšila situácia v segmente po postupnom uvoľňovaní protipandemických opatrení? 

Na situáciu od začiatku roka sa musíme pozrieť a zhodnotiť ju v dvoch rovinách. Prvou je uplatňovanie opatrení počas vrcholiaceho obdobia variantu omikron, ktoré sme zažívali v priebehu prvých dvoch mesiacoch. Pozitívne sme prijali zmenu prístupu pri zavádzaní opatrení, ktorú, samozrejme, spôsobila dostupnosť vakcín a miera zaočkovanosti rizikových skupín. Pre našu branžu však bola kľúčová zmena v komunikácii. Veľmi oceňujem postoj predsedu vlády, ktorý si vypočul naše výzvy a návrhy a zorganizoval stretnutie s ministrami a štátnymi tajomníkmi rezortov v tom čase zodpovedných za prípravu opatrení i štátnu pomoc. Zmenu prístupu a prísľuby ministra zdravotníctva sme sledovali aj pri uvoľňovaní opatrení a rušení režimov OP či OP+, hneď ako to čísla umožnili. Iný, pozitívny postoj rezortu zdravotníctva cítime aj pri hľadaní riešení, ktoré nesúvisia s pandémiou, napríklad pri zrýchlení a zjednodušení zamestnávania odídencov z Ukrajiny a ich získania odbornej spôsobilosti. 

A tá druhá rovina?

Tou je porovnanie s rovnakým obdobím pred pandémiou. Pri tomto musíme skonštatovať, že tržby, ale ani ďalšie ukazovatele zďaleka nedosahujú parametre z obdobia pred koronavírusom. Stretávame sa s názormi zo strany ministerstiev, že ak sa už neuplatňujú žiadne protipandemické opatrenia, tak je všetko v poriadku, nie je čo riešiť. Opak je pravdou. Dosahy pandémie na hotelierstvo a gastronómiu v dôsledku prijatých opatrení sú také zásadné, že ich samotní podnikatelia nedokážu vyriešiť. ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-09-24 10:19:51 - Feat.: - Title: Víťazka MasterChef Kristína: Prácou v michelinskej reštaurácii si príliš nezarobíte, babička v Piešťanoch mi vždy urobí pirohy 02 - Modified: 2023-09-22 11:00:00 - Feat.: - Title: Boj s invazívnymi druhmi môže vyzerať všelijako. Jedna reštaurácia ich zaradila do menu, ponúkajú veveričky či rakov 03 - Modified: 2023-09-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Reklama vs realita: Porovnanie jedla z fast foodov na fotkách a v skutočnosti, najhoršie dopadlo najdrahšie 04 - Modified: 2023-09-15 17:45:00 - Feat.: - Title: Cestovný ruch sa zotavuje. V Európskej únii dosiahol desaťročné maximum 05 - Modified: 2023-09-13 22:05:06 - Feat.: - Title: Likvidácia v gastre. Štvrtina slovenských krčiem skončila
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. september 2023 04:12