Albert
StoryEditor

Zatvorenie obchodov nepomôže nikomu. Prečo voľno nemajú elektrikári či čašníčky?

31.03.2017, 00:00
Štát rozšíri počet dní, kedy budú obchody zatvorené. Čo na to hovoria odborníci?

Poslanci rozhodli, že zákaz maloobchodného predaja sa rozšíri o ďalšie štátne sviatky a dni pracovného pokoja. Po novom budú obchody zatvorené 15 dní v roku a čiastočne aj na Štedrý deň. Doteraz mali zamestnanci v maloobchodne voľno 3,5 dňa.

Je to dobrý krok zo strany zákonodarcov, alebo ide o "politkárčenie"? Môžu niektorí pracovníci stratiť svoju prácu (menej dní=menej práce)? Aký vplyv bude mať toto opatrenie na slovenskú ekonomiku?

Pozrite si aj rozhovor s podpredsedom COOP Jednota Martinom Katriakom, ktorý presadzoval, aby boli obchody počas sviatkov zatvorené:

​Prečítajte si odpovede oslovených odborníkov.

Matúš Pošvanc, riaditeľ Nadácie F. A. Hayeka: "Presne tieto druhy politických opatrení potrebujeme! Majú strategický význam! Bez nich by sa Slovensko prepadlo na smetisko dejín! A teraz už vážne. Je to dengľavé zbieranie politických bodov. Dopad bude dvojaký.

Po prvé, predavači si o niečo menej zarobia. Nemyslím si, že zatiaľ stratia svoju prácu. Po druhé, spotrebitelia, ktorí preferovali nákupy aj v danom období, budú mať zhoršené podmienky. Raz budú aj tak tieto pracovné miesta nahradené strojmi alebo inou formou poskytovania daných služieb. Paradoxne možno aj rýchlejšie, práve kvôli týmto a podobným reguláciám."

Ján Jursa, analytik spoločnosti Capital Markets: "Samozrejme, ide o čisto politický ťah, ktorý skôr poškodí väčšinu zúčastnených strán ako niekomu polepší. Ľudia, ktorí doteraz nakupovali počas týchto dní, napríklad, kvôli pracovnej vyťaženosti tak nebudú môcť ďalej robiť, teda len tratia. Pracovníci v maloobchode síce budú mať počas týchto dní voľno, no celkovo bude potrebných menej „človekohodín“, čo môže viesť k prepúšťaniu, teda v najhoršom prípade prídu o prácu.

Ak aj neprídu o prácu, tak prichádzajú o vysoké bonusy za prácu počas sviatkov, ktoré doteraz dostávali. Niektoré obchody môžu stratiť na tržbách. Celkovo toto opatrenie funguje len na to, aby sa vláda mohla tváriť ako chráni pracujúceho človeka a to je všetko. Ako mnohé iné zásahy štátu do trhu, ide o nekoncepčné riešenie, ktoré nepomáha nikomu."

Obmedzovanie možnosti mať otvorené cez sviatky je čistý populizmus. Je to snaha politikov nadbiehať voličom. Aby mali voľné dni a pritom zaplatené.

Richard Koza, investičný poradca: "Ako na to firmy zareagujú, to sa ešte len uvidí, keď zistia dopady tohto opatrenia. Dnes je relatívna konjunktúra (priaznivá situácia, obdobie hospodárskeho rastu, pozn. red.), tak sa to nemusí prejaviť. Ale v prípade, že dôjde k spomaleniu ekonomiky, potom na prepúšťanie iste dôjde."

Kamil Boros, analytik X-Trade Brokers: "Je to výsledok legitímneho politického súboja medzi tými, podľa ktorých súkromné podniky vytvárajú bohatstvo a tými, podľa ktorých sú zamestnanci sú nenáležite "zdieraní". Takýchto súbojov sme svedkami v každej krajine EÚ. Čo sa týka dopadov, tak očakávame jemne negatívny dopad.

Zatiaľ jediná celoeurópska štúdia (z dielne londýnskeho Centra pre ekonomickú výkonnosť), ktorá skúmala dopady obmedzovanie predajných hodín v nedeľu na ekonomiku, ukázala negatívny dopad takýchto obmedzení na

1) zamestnanosť v maloobchode;

2) tržby v maloobchode;

3) počet firiem pôsobiacich v maloobchode.

Vzhľadom na to, že u nás sa nejedná o zákaz nedeľného predaja, ktorý by znížil počet predajných dní o 52/53, ale len o 11,5 dňa, tak bude samozrejme dopad nižší, ako ukázala táto štúdia.

Stanislav Pánis, analytik J&T Banky: "Ide o bezprecedentný negatívny zásah do podstaty trhovej ekonomiky a o ďalšie obmedzenie slobody a zhoršenie podnikateľského prostredia ako aj komfortu bežného spotrebiteľa, ktorý si nebude môcť počas voľných dní pohodlne nakúpiť. Som silne presvedčený, že vláda by nemala diktovať obchodu, kedy môžu mať otvorené a kedy musia byť zatvorené.

Aj politický populistický argument o tom, aby mohli byť rodiny spolu, je pokrytecký. V prípade pracovníkov v službách to už neplatí? Čašníčky reštauráciách či recepčné v hoteloch už asi nemusia byť s rodinami. Rovnako ako pumpári. Alebo keď to zoberieme do extrémov, tak potom by malo byť zakázané napríklad aj vysielanie televízií, lebo aj moderátori a celé osadenstvo televízií by malo byť doma z rodinou.

Alebo rovno vypnime počas sviatkov aj elektrinu, lebo aj pracovníci elektrární chcú byť počas sviatkov s rodinami. Z ďalšieho pohľadu, zákonodarcovia idú porúčať, kedy majú byť rodiny spolu a kedy nie, čo je nebezpečný predecens. Je pravdepodobné, že sa to môže prejaviť v spomalení rastu maloobchodu a tým aj tvorby pracovných miest v ňom."

Peter Bukov, hlavný analytik TopForex:"Podobné opatrenia, v prvom rade, spôsobujú väčšiu nerovnomernosť a zaťaženie obchodných centier, čo nie je komfortné ani pre zákazníkov, a v konečnom dôsledku ani pre zamestnancov.

Z ekonomického hľadiska toto opatrenie môže znížiť mzdy zamestnancov v sektore obchodu, prípadne spôsobiť prepúšťanie. V Čechách sa pred časom zaviedli podobné opatrenia pre veľké obchody. Skúsenosti ukázali, že dopad na ekonomiku a zamestnanosť nebol významný. Podobný výsledok preto očakávam aj na Slovensku."

Ronald Ižip, hlavný analytik TRIM Broker: "Každá zmena má víťazov aj porazených. V tomto prípade sú porazení všetci tí, ktorí chcú pracovať aj počas štátnych sviatkov. Tým, že sa obmedzí množstvo odpracovaných hodín, automaticky poklesne ekonomická výkonnosť. Nie dramaticky, no opäť sa len potvrdí existujúca negatívna trajektória.

Trajektória, kedy štát svojimi reguláciami zasahuje do slobodného podnikania a toto prostredie ovplyvňuje. Smerom k väčším sociálnym výhodám, čo je pre mnohých pozitívne. No netreba zabúdať na to, že každá sociálna vymoženosť má svoj negatívny ekonomický dopad. Tá dôležitá otázka je, či je Slovensko dosť bohaté na to, aby mohlo byť sociálne?"

01 - Modified: 2024-04-19 13:50:00 - Feat.: - Title: Menšie slovenské reťazce ukázali vlaňajšie výsledky. Fresh či Sintra dosiahli miliónové tržby 02 - Modified: 2024-04-18 11:30:00 - Feat.: - Title: Pohlavie si budú môcť zmeniť už ako 16-roční. Švédsko jasnou väčšinou schválilo ľahšiu právnu tranzíciu 03 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala 04 - Modified: 2024-04-19 12:54:11 - Feat.: - Title: Regulácie v Maďarsku pridusili Tesco. Aké marže má top reťazec v našom regióne? 05 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Riaditeľ Nestlé pre HN: Zvýšeniu cien sa nevyhneme ani my. S vybranými produktmi sme sa museli rozlúčiť
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 08:24