StoryEditor

Ficovu nižšiu DPH spotrebitelia takmer nepocítili. Bolo to skôr propagačné, tvrdí odborník

28.01.2017, 23:00
Nová sadzba na vybrané potraviny sa v znížení celkovej inflácie odzrkadlila len tisícinou percenta.

Čerstvý chlieb, mäso, mlieko, sladkovodné ryby. Tieto a ďalšie vybrané potraviny si už rok kupujeme so zníženou, desaťpercentnou sadzbou DPH. Zámerom vlády bolo sprístupniť základné potraviny sociálne slabším vrstvám a podporiť výrobcov potravín. Čo z toho sa po roku podarilo?

Žiadny vplyv

„Kôš vybraných potravín, na ktoré sa vzťahuje nižšia DPH, je od januára minulého roka v dôsledku zníženia sadzby DPH približne o osem percent lacnejší,“ informoval Inštitút finančnej politiky pri ministerstve financií.

Vzhľadom k váhe na spotrebnom koši sa však podľa prepočtov HN nižšia sadzba na vybrané potraviny odzrkadlila v znížení celkovej inflácie len jednou tisícinou percenta. Celkových výdavkov domácností sa tak zníženie prakticky nedotklo.

Podľa analytika agentúry Terno Ľubomíra Drahovského Ficov krok nedonútil ľudí ani k zmene nákupného správania. „Tých potravín je tak málo, že spotrebiteľ to už ani nevníma a kupuje potraviny podľa toho, či majú prijateľnú kvalitu a sú za prijateľnú cenu.“

​Drahovský spochybňuje aj očakávaný pozitívny vplyv na slovenských výrobcov potravín. „Zníženie DPH na niektoré potraviny bolo skôr propagačné a nemalo veľký vplyv na výrobu a obchod. Po roku to dokumentuje napríklad skutočnosť, že sa nezvýšil objem domácej výroby.“

Väčšou pomocou pre slovenských výrobcov by bolo podľa neho miernejšie zníženie DPH, avšak také, ktoré by sa týkalo väčšieho množstva základných potravín.

Koniec deflácie

Potraviny lacneli na Slovensko už dlhé mesiace. Celkovo na Slovensku klesali ceny až tri roky. Tomu je od decembra minulého roka koniec. Po rokoch sa na Slovensko vrátila inflácia. Spotrebiteľské ceny stúpli o 0,2 percenta. Stálo za tým aj zdražovanie v doprave, pod ktoré sa podpísali drahšie pohonné látky, skonštatovala analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová.

Ekonómovia predpokladajú, že sme sa z deflácie už vymanili, avšak prudký rast cien v tomto roku čakať nemôžeme. „Inflácia sa bude od nuly odrážať len veľmi pomaly a v priebehu roka sa bude len pomaly šplhať cez hranicu jedného percenta,“ očakáva analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršniak.

Pre zväčšenie obrázka kliknite SEM.

Infografika Infografika HN

01 - Modified: 2024-04-24 15:42:18 - Feat.: - Title: Za platcu DPH sa budú registrovať firmy od obratu 50-tisíc eur ročne, rozhodol parlament 02 - Modified: 2024-04-24 12:28:15 - Feat.: - Title: Nemecká vláda očakáva v najbližších rokoch ďalší pokles zadlženosti 03 - Modified: 2024-04-24 12:17:40 - Feat.: - Title: Výsledky Boeingu v prvom kvartáli prekonali očakávania trhu 04 - Modified: 2024-04-24 09:21:16 - Feat.: - Title: Nálada v nemeckej ekonomike sa v apríli zlepšila 05 - Modified: 2024-04-24 06:38:31 - Feat.: - Title: Ceny ropy dnes ráno vzrástli
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 21:09