StoryEditor

Súkromníci chcú mať nemocnice do volieb

09.09.2013, 00:26
Na vyriešenie situácie má súčasné vedenie trnavského VÚC asi dva mesiace.

O zdravotnícke zariadenia v Dunajskej Strede a Galante majú záujem dvaja veľkí hráči – Grafobal Ivana Kmotríka a skupina Penta. Prvý menovaný už ovláda skalickú nemocnicu, druhá zase desať zariadení na východe Slovenska. Obom pritom vyhovuje iný spôsob, ako sa do nich dostať. Grafobal už ponúkol možnosť zvýšiť základné imanie oboch nemocníc o šesť miliónov eur, čím by sa stal ich spoluakcionárom a obišiel by verejnú súťaž. Naopak, Penta by práve v nej mala zrejme väčšie šance, keďže už vlastní sieť nemocníc Svet zdravia.

Ešte nevedia, ako budú vyberať

Kto a kedy nakoniec nemocnice získa, teda nie je ani zďaleka rozhodnuté. V súčasnosti sa totiž čaká na riešenie, s ktorým má prísť vedenie VÚC na čele s predsedom Tiborom Mikušom. „Na rokovaní, kde sa o riešení situácie malo hovoriť, vedenie oznámilo, že návrh pripraví samo a na zasadnutí ho odprezentuje,“ tvrdí poslanec kraja Gábor Gál. Rozhodnúť sa má najmä o tom, či bude vyhlásená verejná súťaž, alebo nie. Vyhlásiť ju odporúčal aj právny poradca kraja. O dva dni nato sa v médiách objavila informácia o návrhu Grafobalu, ktorý by ju obišiel. A vedenie kraja zaujal. „Ja si myslím, že je to veľmi zaujímavý návrh, ktorý by pomohol obom nemocniciam, ak by sa opakoval úspešný príbeh zo Skalice,“ povedal vtedy pre agentúru SITA Mikuš. Komisia, ktorá posudzuje návrhy na riešenie situácie nemocníc, navyše návrh poradcu na vyhlásenie súťaže neakceptovala. Proti návrhu Grafobalu sa však postavili poslanci kraja za stranu SMK a jediný zástupca Mosta-Híd Gábor Gál.

Blížia sa voľby

Hoci nikto z nich nenamieta, že nemocnice súkromný kapitál potrebujú, nepáči sa im výber partnera tesne pred voľbami, a navyše bez súťaže. „Za najlepšie riešenie stále považujem verejnú súťaž, cez ktorú si môžeme nastaviť jasné kritériá,“ zdôrazňuje Gál. Podľa neho je najdôležitejšie, aby VÚC úplne nestratil kontrolu nad nemocnicami. „Podporil by som prenájom na 30 – 40 rokov, prípadne spoločný podnik, ale s tým, že by VÚC mal stále dostatok pák, aby nemocnica služby poskytovala naďalej v plnom rozsahu. Tou by mohla byť aj možnosť odstúpenia od zmluvy,“ vysvetľuje. Hoci vedenie kraja verejne avizovalo, že ponuka Grafobalu je dobrá a bude sa ňou zaoberať, šancu cíti aj Penta. „Napriek tomu, že sa blížia voľby do samosprávnych krajov, verím, že tento proces neustane. My sa určite budeme o uvedené nemocnice zaujímať. Aj ďalšie samosprávne kraje vidia, akého veľkého bremena sa zbavil Prešovský a Košický kraj, keď nás nechal prevádzkovať nemocnice,“ potvrdil Eduard Maták. Voľby sa pritom konajú už o dva mesiace 9. novembra a dnes ešte nie je známy ani spôsob výberu strategického partnera. Hovorca kraja Patrik Velšic povedal, že sa problematike nemocníc veľmi nevenuje a že odpovedať na naše otázky môže iba vedenie. To sa do uzávierky nevyjadrilo.

01 - Modified: 2005-06-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: ZSNP chce definitívne pochovať kalové pole
01 - Modified: 2024-04-12 14:52:28 - Feat.: - Title: V ohrození sú nemocnice aj trať na východe. Kmec tvrdí, že otázky o zrušenej špeciálnej prokuratúre zodpovie 02 - Modified: 2024-03-18 15:18:39 - Feat.: - Title: NKÚ zhodnotil ako kraje zvládli transformáciu nemocníc + reakcie z krajov 03 - Modified: 2024-03-13 08:34:26 - Feat.: - Title: Ani Bory, ani Banská Bystrica. V rebríčku je prvá nemocnica zo severu, pacienti ich oceňujú ako hotel 04 - Modified: 2024-03-22 08:56:22 - Feat.: - Title: Pacienti hodnotili nemocnice, v rebríčku ZP Dôvera najlepšie obstáli Košice, Trstená a Kardiocentrum Agel 05 - Modified: 2024-03-13 09:46:12 - Feat.: - Title: Sága nemocnice Rázsochy pokračuje už takmer 55 rokov, zhltla ďalšie milióny eur
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 06:03