StoryEditor

ZSNP chce definitívne pochovať kalové pole

07.06.2005, 00:00
Viac ako 290 miliónov korún, čo je o 80 miliónov viac ako vlani, chce preinvestovať v tomto roku ZSNP Žiar nad Hronom. Časť investícií si vyžiadajú aj ekologické dlhy z minulosti. Napríklad na likvidáciu kalového poľa podnik vyčlenil 39 miliónov korún. Tieto peniaze sa použijú na zvýšenie kapacity spracovania alkalickej vody.

Viac ako 290 miliónov korún, čo je o 80 miliónov viac ako vlani, chce preinvestovať v tomto roku ZSNP Žiar nad Hronom. Väčšinu prostriedkov výrobca hliníka použije na rozvoj výroby a zvýšenie kapacity produkcie hliníkových odliatkov, profilov, zliatin, laminátových túb a uhlíkových materiálov. Potvrdil to generálny riaditeľ Peter Ondro.
Časť investícií si vyžiadajú aj ekologické dlhy z minulosti. Investičná skupina Penta, ktorá žiarsku hlinikáreň ovláda, tvrdí, že aj keď ide o neproduktívne náklady, venuje im primeranú pozornosť. Najväčšou ekologickou záťažou je známe kalové pole, ktoré pochádza z výroby, keď ZSNP spracovával bauxit starou technológiou. Na likvidáciu kalového poľa podnik vyčlenil v tomto roku 39 miliónov korún. Tieto peniaze sa použijú na zvýšenie kapacity spracovania alkalickej vody.
Kalové pole totiž od roku 1997 po celom obvode izoluje podzemná tesniaca stena, ktorá bráni prieniku kontaminovaných vôd do okolitého prostredia. Výsledkom je na jednej strane postupné zlepšovanie kvality podzemných vôd, zároveň sa však zväčšuje množstvo kontaminovanej dažďovej vody v odkalisku. Jej likvidácia je preto základnou podmienkou celkovej biologickej rekultivácie kalového poľa.
Projekt, ktorý potrvá šesť až osem rokov, vypracovala pražská firma A.S.A., dcérska spoločnosť rakúskej A.S.A. Abfall Service. Ako povedal jej konateľ Peter Vokřál, rátajú s pokrytím celého telesa odkaliska tesniacim prvkom, ktorý natiahnu nad jestvujúcu tesniacu podzemnú stenu. Zamedzí sa tým vnikaniu povrchovej zrážkovej vody do odkaliska. Následne kalové pole biologicky zrekultivujú a začlenia do okolitého prostredia. ZSNP si vybral pražskú firmu spomedzi 38 domácich a zahraničných spoločností a konzorcií, ktoré sa o tento projekt uchádzali. Celkové rozpočtované náklady na realizáciu celého projektu sú pol miliardy korún.
Podľa vedúceho regionálneho Úradu verejného zdravotníctva v Žiari nad Hronom Milana Kortiša, po izolácii odkaliska už nebude potrebné monitorovať úniky alkalických vôd do zemného podložia a podzemných vôd. "Hlinikáreň v posledných rokoch, ale aj v súčasnosti, robí dostatočné opatrenia, aby tento historický ekologický dlh definitívne zlikvidovala," dodal.

Hlavné investičné akcie ZSNP v tomto roku
Najväčšiu časť z tohtoročných investícií ZSNP, vyše 60 miliónov korún, pohltí závod Finalcast, ktorý vyrába hliníkové odliatky. Súčasťou tejto investície je vybudovanie komplexného pracoviska Coldbox vrátane práčky amínov, ktoré bude zabezpečovať ochranu ovzdušia pred znečistením. Podniku to umožní zvýšiť kapacitu výroby pieskových jadier potrebných na výrobu odliatkov. V závode Alufinal sú plánované investície 38,5 milióna korún, pričom 10 miliónov z nich je určených na uzatvorený chladiaci okruh na chladenie hliníkových profilov a hydraulického oleja. V závode Energetika chce ZSNP preinvestovať vyše 38 miliónov korún.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 19:24