StoryEditor

Beblavý ukázal na ďalšiu kauzu: Ako z vás Smer rýchlo urobí milionára

08.10.2015, 16:30
Podpredseda Siete vyzýva na „odstrihnutie chobotníc“ od zdravotníctva.

Podpredseda Siete Miroslav Beblavý, ktorý upozornil na podozrivé zmluvy vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni a prispel k rezignácii jej šéfa Marcela Foraia, upozornil na ďalší problém v zdravotníctve. Podľa Beblavého ním je úspešné podnikanie rodiny Pažinkovcov v zdravotníctve. Tým sa podľa Beblavého podarilo za päť rokov premeniť päťtisíc eur na osem miliónov.

Beblavý vo svojom blogu na Denníku N opisuje, aká bola cesta Moniky Pažinkovej z miesta bežnej nemocničnej lekárky na šéfku Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, za ktorú ju vymenovala druhá Ficova vláda v roku 2012. Práve úrad, ktorému šéfuje Pažinková, má preveriť výhodnosť zmlúv, ktoré uzavrela Všeobecná zdravotná poisťovňa s firmami, v ktorých figurovala Foraiova teta Anka. Pažinkovej manžel zase donedávna podnikal so synom tety Anky.

Pažinková spolu s manželom dokázali premeniť skrachovanú polikliniku v Prešove na zlatú baňu. Tá za päť rokov zarobila z verejného zdravotného poistenia takmer dvojnásobok pôvodnej investície. „Počas nasledujúceho 4,5 roka dosiahla prevádzkový zisk spolu 5,2 milióna eur, teda viac ako milión eur ročne. Rentabilita investícií dosahovala od 20 do 30 percent celého investovaného kapitálu ročne v období, keď štandardné výnosy v banke či pri štátnych dlhopisoch dosahovali asi tak desatinu tohto čísla,“ píše vo svojom blogu Beblavý.

Úspech si podľa Beblavého nezískali vlastnou drinou, ale vďaka kontaktom v Smere. Tri mesiace po spustení získala poliklinika od ministerstva zdravotníctva, vtedy pod vedením Richarda Rašiho zo Smeru, investíciu dva a pol milióna eur. Za tie nakúpili moderné prístroje v obstarávaní.

Verejné obstarávanie riadil spolužiak Richarda Rašiho Peter Hložný z firmy PRO-TENDER, ktorého neskôr polícia obvinila z manipulácie vyše 23-miliónového tendra v košickej fakultnej nemocnici,“ dodáva Beblavý.  Polikliniku potom predali finančnej skupine Penta, podľa týždenníka Trend za osem miliónov eur. „Nedám sa vtiahnuť do predvolebnej politickej kampane a nedovolím zneužívanie úradu na získavanie preferencií strany SIEŤ,“ povedala pre HN na margo obvinení Pažinková.

Miroslav Beblavý tak vo svojom blogu vyzýva na „odstrihnutie chobotníc“ od zdravotníctva. Je to podľa neho jediná šanca, ako darovať pacientom v slovenskom zdravotníctve dlhší a lepší život.


 

01 - Modified: 2007-10-08 05:25:39 - Feat.: 0 - Title: Hutníctvo je dedičom ťažkého priemyslu
01 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín 02 - Modified: 2024-04-18 09:04:52 - Feat.: - Title: Poliklinika Břeclav s. r. o. 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 04 - Modified: 2024-04-18 07:08:26 - Feat.: - Title: Pacientom hrozia poplatky. "Zajacovky" by obmedzili návštevy lekára, v ich počte sme lídrom v únii 05 - Modified: 2024-04-16 13:30:05 - Feat.: - Title: Zdaňovať sa budú aj elektronické cigarety. Analytik to víta, jednu kategóriu by však zdanil výraznejšie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:36