StoryEditor

Hutníctvo je dedičom ťažkého priemyslu

08.10.2007, 00:00
Odvetvie patriace do ťažkého priemyslu po procese transformácie prežíva jedno zo svojich najlepších období. Pomáha zlepšovať zahraničnú obchodnú bilanciu a je oporou zamestnanosti v niektorých regiónoch.
Hutnícky priemysel spolu so svojimi vlajkovými firmami U.S. Steel, Železiarne Podbrezová a Slovalco reagoval minuloročnými tržbami na dianie v Európskej únii a prudký rast slovenskej ekonomiky. Hospodársky vývoj európskych štátov a dianie v automobilovom priemysle, strojárstve a stavebníctve, mu zaručili dostatok odberných kapacít a zvýšený predaj výrobkov. To sa napokon podpísalo aj pod rastúcu výrobu pri zachovanom trende znižovania nákladov, s ktorým je toto odvetvie späté už viac rokov. Tržby na úrovni okolo 170 miliárd korún a takmer 27-tisíc zamestnancov sú vizitkou odvetvia zaoberajúceho sa u nás najmä spracovaním železa, hliníka a medi.

Oceliari rástli
Východoslovenské oceliarne U.S. Steel Košice vlani vyrobili 4,7 milióna ton ocele, čo je oproti roku 2005 o 14 percent viac. Bývalé Východoslovenské železiarne Košice v novembri 2000 získala po rodine Rezešovcov americká spoločnosť U.S. Steel Group. Tá je dcérskou firmou United States Steel Corporation ovládanou individuálnymi a inštitucionálnymi investormi. Oceliarne len pred niekoľkými dňami spustili novú linku, ktorá dokáže ročne vyrobiť 350-tisíc ton plechov. Ich produkcia by mala pokrývať dodávky pre automobilový priemysel, stavebníctvo a elektrotechnický priemysel.
Dobre sa však darilo aj ďalším hutníckym podnikom. Výrobca oceľový rúr Železiarne Podbrezová si rovnako vlani zaknihoval zvýšenie tržieb. Jednou z najvýznamnejších udalostí v železiarskej firme vlastnenej domácim kapitálom bolo stiahnutie jej akcií z bratislavskej burzy. Spoločnosť, ktorá je v rukách podnikateľa Vladimíra Sotáka a jeho blízkych spolupracovníkov z predstavenstva a dozornej rady, podala ponuku na prevzatie zostávajúcich akcií. Tú však jej minoritní akcionári zamietli.
Železiarne, ktoré sú dodávateľom slovenských strojárskych firiem, začali v tomto roku aj s výstavbou svojho nového závodu na spracovanie starých áut a kovových odpadov v Hliníku nad Hronom. A dobré výsledky v oblasti predaja oznámila v tomto roku aj spoločnosť ŽP Trade Bohemia realizujúca obchodné aktivity železiarní na českom trhu, kde sú Železiarne Podbrezová zastúpené podnikmi ŽĎAS a Tažírny trub Svinov.

Favoritom je hliník
Hliníkarenská spoločnosť Slovalco, ktorá je spoločným projektom ZSNP vlastneného finančnou skupinou Penta Investments a nórskeho koncernu Hydro Aluminium Oslo, zaznamenala vlani medziročné zvýšenie svojich tržieb na úrovni 23 percent. Na vývoz v minulom roku smerovalo takmer 80 percent produkcie firmy. Zaujímavosťou je, že v pozadí firmy Hydro Aluminiu Oslo je pritom prostredníctvom materskej spoločnosti Aluminia, nórskeho koncernu Hydro. Nórske kráľovstvo vlastní 60 percent akcií hutníckej a ropnej korporácie prostredníctvom Ministerstva obchodu a priemyslu. Akcionárska štruktúra najväčšieho hliníkarenského podniku na území Československa sa pritom zmenila naposledy v tomto roku, keď 10 percent akcií Slovalca vlastnených Európskou bankou pre obnovu a rozvoj odkúpila Penta. Finančnej skupine sa tak podarilo zvýšiť svoj podiel vo výrobcovi hliníka na 44,7 percenta.
K významným hutníckym podnikom so zameraním na spracovanie hliníka patria aj už spomínané Závody slovenského národného povstania (ZSNP) v Žiari nad Hronom vyrábajúce hliníkové odliatky. Finančná skupina Penta ich sprivatizovala v roku 2002 a podrobila ich následnej revitalizácii. Dnes je viac ako 96-percentným majiteľom tejto firmy päť jej akcionárov, ktorými sú Jaroslav Haščák, Marek Dospiva, Jozef Oravkin, Martin Kúšik a Jozef Špirko. Spracovaniu hliníkového odpadu sa venuje spoločnosť Confal zo Slovenskej Ľupče, ktorej tržby v minulom roku narástli o 57 percent a zastavili sa na výške 1,2 miliardy korún.

Rakúsky a belgický kapitál
Nezanedbateľnou súčasťou hutníctva je však aj výroba drôtov a kordu, ktorou sa u nás zaoberá bývalá Drôtovňa Hlohovec. V súčasnosti sprivatizovanú spoločnosť Bekaert Hlohovec vlastní belgická skupina Bekaert Group, ktorá samotná je v rukách individuálnych a inštitucionálnych investorov prostredníctvom akcií kupovaných na burze. Až 80 percent akcií spoločnosti pritom vlastnia investori sídliaci mimo Belgicka. Spoločnosť Kovohuty Krompachy venujúca sa ako jediná na Slovensku výrobe medi, má svoju materskú základňu v susednom rakúsku. Jej 100-percentným akcionárom je firma Montanwerke Brixlegg, ktorá je súčasťou opäť rakúskej skupiny A-TEC Industries. Viac ako 55 percent akcií A-TEC-u pritom ovláda rakúsky podnikateľ maďarského pôvodu Mirko Kovats. Tým sa však pestrá paleta vlastníkov našich hutníckych firiem vôbec nekončí. V rukách mexickej skupiny Alfa je prostredníctvom svojej materskej firmy Nemak pôvodne nemecká firma Rautenbach. Tá sa vo svojom slovenskom závode zaoberá výrobou produktov zo zliatin hliníka. Tým sa však reťazec akcionárov slovenského závodu nekončí, majoritným akcionárom skupiny Alfa je totiž americký producent PET fliaš DAK Americas. Čisto slovenskou firmou je považskobystrický Medeko Cast zaoberajúci sa zlievaním medi a hliníka. Práve v tomto roku sa firma rozhodla posilniť svoje postavenie na stredoeurópskych trhoch vytvorením spoločného podniku M-Cast s nemeckou spoločnosťou MKB Metallguss podnikajúcej v oblasti hutníctva energetiky.

Spotrebitelia emisií
Hrozbou pre slovenské hutníctvo je v súčasnosti plán na zníženie emisných kvót, ktorý chce realizovať Európska komisia v nasledujúcich piatich rokoch. Pokiaľ sa jej ambiciózne zámery naplnia, bude to znamenať pre spracovávateľov železa a hliníka nielen ďalšie zvýšenie nákladov, ale odraziť sa to môže aj na nižšom počte zamestnancov v tomto odvetví. Slovenská republika zažalovala pre nízke kvóty na emisie oxidu uhličitého Európsku komisiu na začiatku tohto roka. Kvóty, ktoré nám pridelila bruselská centrála, nám povoľujú produkciu 30,9 milióna ton skleníkových plynov ročne. Slovensko však žiadalo na roky 2008 až 2012 možnosť produkovať emisie na úrovni 41,3 milióna ton za rok. O tom, ako spor dopadne, sa zatiaľ možno len dohadovať. Naším argumentom pred súdom je, že v súvislosti s odstavením dvoch blokov jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach Slovensko potrebuje vyššiu kvótu na emisie skleníkových plynov. Prudko rastúca cena medi a čoraz väčší záujem o produkty z hliníka a širšie možnosti uplatnenia druhotných surovín otvárajú hutníctvu nové možnosti rastu pri stúpajúcom tempe odberateľských odvetví.

 
 Pre zväčšenie kliknite na obrázok

 

01 - Modified: 2003-06-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Reforma bez koncepcie 02 - Modified: 2003-06-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Jedna z troch požiadaviek 03 - Modified: 2003-06-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Viac devíz z cestovného ruchu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
03. máj 2024 04:07