StoryEditor

Na východ mieri nová práca. Pre dvesto ľudí

03.04.2014, 23:58
Trh práce Košický producent kožených výrobkov pre automobilky Howe plánuje budúci rok prijať približne dvesto nových ľudí.

Roky patrili medzi najväčších zamestnávateľov na východe. Pre textilné a obuvnícke firmy pracovali tisícky ľudí. Prišiel však pád. Spoločnosti zanikni a ľudia skončili na úradoch práce. Po rokoch sa však situácia otáča a tieto sektory ožívajú. Po čínskom výrobcovi obuvi FlameShoes plánuje prijímať ďalších zamestnancov aj austrálska spoločnosť Howe. Dcérska spoločnosť producenta kožených výrobkov pre automobilky Howe Leather plánuje v budúcom roku rozšíriť svoje rady o približne 200 ďalších pracovníkov. V súčasnosti pre ňu pracuje 800 ľudí.

 

Šijú, po čom je dopyt

„Spoločnosť čaká väčší nárast zamestnancov v roku 2015, keď odštartujú nové projekty,“ hovorí koordinátor ľudských zdrojov firmy Ivan Treľo. Ide nielen o ďalšie zákazky pre súčasných partnerov, ale aj o nových odberateľov. V súčasnosti firma vyrába pre spoločnosti Audi a Land Rover. Košické Howe si tak úspešne prebíja cestu konkurenciou už od roku 2005, keď sa usídlila na Slovensku. „S našimi výrobkami je dlhodobá spokojnosť. Naši ľudia šijú kvalitne a precízne,“ zdôvodňuje nové zákazky Treľo.

Práve východné Slovensko má v textilnom priemysle dlhodobú tradíciu. Príkladom sú skrachované textilky Luko-K zo Starej Ľubovne či prešovské Odevné závody kapitána Nálepku. Ďalšie spoločnosti však krízu spôsobenú dovozom lacného textilu z Číny prekonali a našli spôsob, ako prežiť. Preorientovali sa na technický priemysel. Namiesto oblečenia šijú pre segmenty, kde je dopyt. Podľa country manažérky spoločnosti finančnej spoločnosti Coface Slovensko Lucie Dobos ide napríklad o automobilový priemysel, letectvo, ale aj o šport či medicínu. „V automobilovom priemysle sa začínajú textilky využívať nielen pri klasických poťahoch, tapacírovaní dverí a vnútorných priestorov auta, ale ukazuje sa priestor pri využití karbónových vlákien pri výrobe vozidla.“

 

Košice verzus Bratislava

Textilky na východ lákajú podľa prezidenta Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Rastislava Machunku nielen kvalifikovaní ľudia, ale aj lacná pracovná sila. Mzdy sú tu totiž v porovnaní s hlavným mestom výrazne nižšie. Priemerná mzda sa v Košiciach pohybuje na úrovni 770 eur. V regióne to je ešte menej.

Druhým lákadlom je už spomínaná tradícia šitia. Počet zručných ľudí však nie je na východe neobmedzený. Preto by mali firmy podľa šéfa personálnej agentúry Proact People Petra Pašku myslieť na budúcnosť a investovať do zaškoľovania a vzdelávania svojich zamestnancov. Košická Howe to robí už dnes. V marci rozbehli tréningový program, kde sa ľudia zaúčajú na konkrétne pozície. Okrem toho dávajú zamestnancom hodiny tímovej práce aj základy manažmentu a Zákonníka práce. Tie podľa Treľa chýbajú najmä zamestnancom, ktorí pracujú prvýkrát.

01 - Modified: 2006-03-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Lucent a Alcatel uvažujú o spojení
01 - Modified: 2023-12-19 09:35:02 - Feat.: - Title: Vrchný veliteľ spojeneckých síl pre transformáciu prišiel na Slovensko, rokuje o východnom krídle NATO 02 - Modified: 2023-10-22 16:52:46 - Feat.: - Title: Deti na východe sa po zemetrasení vracajú do škôl, obce ich svojpomocne opravili 03 - Modified: 2023-10-10 07:20:13 - Feat.: - Title: Vodohospodári po zemetrasení na východe Slovenska poškodenie vodných stavieb nezistili, kontrolujú ďalej 04 - Modified: 2023-10-03 07:44:10 - Feat.: - Title: "Matovič je rómsky kráľ." Osady na východe Slovenska ovládlo jednoznačne OĽANO 05 - Modified: 2023-08-05 08:15:08 - Feat.: - Title: Východ Slovenska pustošili búrky. V Zbudskom Dlhom strhlo strechu obecného úradu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 07:04