StoryEditor

Lucent a Alcatel uvažujú o spojení

27.03.2006, 00:00
Autor:
TASRTASR

Vedúci americký výrobca telekomunikačného vybavenia Lucent Technologies a jeho výrazne väčší francúzsky konkurent Alcatel rokujú o fúzii. Obe spoločnosti to v spoločnom vyhlásení potvrdili. Zlúčenie by sa malo zrealizovať za trhové ceny.
Ak by sa táto transatlantická fúzia uskutočnila, vznikla by spoločnosť s ročným obratom okolo 20,9 miliardy eur a so ziskom 1,9 miliardy eur. Alcatel/Lucent by na celom svete zamestnával asi 88-tisíc ľudí a jeho burzová hodnota by bola okolo 33 miliárd dolárov.
Americký denník New York Times vo svojom internetovom vydaní uviedol, že Alcatel chce kúpiť Lucent za asi 12,6 miliardy dolárov. Neexistujú však žiadne záruky, že sa dosiahne dohoda a transakcia sa zrealizuje, uvádza sa v spoločnom vyhlásení. Až do dosiahnutia dohody alebo ukončenia rokovaní neposkytnú žiadne ďalšie informácie.
Piatkový kurz akcie spoločnosti Lucent bol 2,82 USD, čo znamená, že celková burzová hodnota spoločnosti predstavuje okolo 12,6 miliardy dolárov. Akcia Alcatelu na newyorskej burze mala hodnotu 15,45 USD, čím je celková hodnota spoločnosti viac ako 20 miliárd dolárov.
Lucent operuje po celom svete, avšak najsilnejší je na domácom trhu. Alcatel je tiež globálne aktívny a veľmi silný predovšetkým v Európe. Preto by sa podľa odborníkov z brandže dobre dopĺňali.
Lucent v obchodnom roku 2004/2005 (k 30. septembru) dosiahol pri obrate 9,4 miliardy dolárov zisk 1,2 miliardy dolárov. Obrat v 1. kvartáli prebiehajúceho obchodného roka v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka klesol o 12 percent na 2,1 miliardy dolárov. Spoločnosť v tomto kvartáli zaznamenala stratu 104 miliónov dolárov. Lucent sídli v Murray Hill, v štáte New Jersey.
Lucent bol kedysi divíziou americkej spoločnosti AT&T, ktorá tento segment vyčlenila v roku 1996 a doviedla ho na burzu.
Alcatel vlani dosiahol obrat 13,1 miliardy eur a zarobil 930 miliónov eur. Francúzska spoločnosť má zastúpenie v 130 krajinách sveta. Americký Lucent Technolgies a francúzsky Alcatel rokovali prvýkrát o fúzii už pred piatimi rokmi.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 07:26