StoryEditor

Hrozí tankovanie na prídel? A čaká nás bez ruskej ropy ďalšie zdražovanie palív? (otázky a odpovede)

04.05.2022, 12:39
Európska komisia navrhla ropné embargo na top komoditu, ktorou disponuje Moskva. Zabolí to Kremeľ a aké dosahy to bude mať na starý kontinent? HN prinášajú odpovede na niektoré otázky.

Kým od ruského plynu je Európska únia závislá zhruba na 45 percent, v prípade ropy je to len zhruba na štvrtinu. To, že sa budú ďalšie sankcie proti Moskve za útok na Ukrajinu hýbať práve smerom, Európska komisia avizovala už dlhšie.

Aktuálne navrhuje do konca tohto roka úplne zakázať dovoz ruskej ropy do Európskej únie. Oznámila to dnes predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Európsky blok podľa nej v rámci šiesteho balíka protiruských sankcií tiež odpojí od medzinárodného platobného systému SWIFT najväčšiu ruskú banku Sberbank a dva ďalšie bankové domy. Na to, aby sankcie vstúpili do platnosti, ich musia jednomyseľne schváliť členské krajiny.

Slovensko už avizovalo, že bude žiadať, aby potrubná dodávka k nám, ktorá tvorí asi 20 percent ruských tokov, nebola odpojená. Podobne sa k tomu stavia aj Maďarsko, ktoré je tiež odkázané na potrubia s ruskou surovinou. HN prinášajú odpovede na základné otázky v súvislosti so súčasným vývojom.

1. Aký krok Európska komisia vlastne chystá?

Prvotné informácie hovoria o zákaze dovozu ruskej ropy do Európskej únie do konca tohto roka. Či sa to bude týkať aj Slovenska a Maďarska, ktoré sú odkázané na potrubia z Ruska, nie je jasné. Súhlas sa vyžaduje od všetkých členských krajín, a tak sa očakáva výnimka pre spomínané dve krajiny. Bola avizovaná už vopred. Podľa diplomatov sa očakáva diskusia o ropnom embargu. Maďarsko a Slovensko majú podľa predstaviteľov Únie dostať výnimku na dovoz ropy v budúcom roku.

2. Čo znamená embargo pre Slovensko?

Slovenská rafinéria Slovnaft odoberá cez potrubný systém Družba ruskú ťažkú ropu. Technológie našej spoločnosti sú na túto surovinu nastavené a zmena komodity napríklad na ľahkú ropu nie je možná skôr ako v horizonte niekoľkých rokov. Zároveň je ťažká ropná...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-25 18:03:00 - Feat.: - Title: Ceny ropy mierne klesajú, prispievajú k tomu obavy ohľadom dopytu v USA 02 - Modified: 2024-04-23 17:53:21 - Feat.: - Title: Eurokomisia podnikne kroky proti ruskej tieňovej flotile ropných tankerov. Analytici varujú pred eskaláciou 03 - Modified: 2024-04-23 17:29:45 - Feat.: - Title: Ceny ropy sa zvyšujú, k rastu prispeli priaznivé údaje o európskej ekonomike 04 - Modified: 2024-04-21 11:09:44 - Feat.: - Title: Ceny ropy koncom týždňa vzrástli, za celý týždeň však klesli najviac od februára 05 - Modified: 2024-04-19 14:06:33 - Feat.: - Title: Ceny ropy vymazali zisky a klesajú po tom, ako Teherán bagatelizoval útok Izraela
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 00:18