Pixabay
StoryEditor

Na Slovensku skrachovalo už 20 cestoviek. Klienti môžu svoje peniaze dostať späť

25.07.2018, 14:53
Autor:
redredTASRTASR
V prípade, že skrachuje cestovná kancelária, je z pohľadu klientov najdôležitejšie vedieť, či bola poistená pre prípad úpadku.

Cestovná kancelária (CK) Albania Travel z Popradu, ktorá vyhlásila v utorok 24. júla vo večerných hodinách ukončenie svojej činnosti, nebola členom Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA). Prezident asociácie Stanislav Macko však priblížil, že cestovná kancelária ponúkala iba jeden produkt, a to zájazdy do Albánska, čo môže byť rizikové.

"Keď má cestovná kancelária len jednu destináciu, ja osobne to považujem za nie dobrú obchodnú politiku," konštatoval Macko pre TASR. Práve v tomto roku pritom poklesol záujem o dovolenky v Albánsku, keďže sa opäť naplno rozbehlo cestovanie do Turecka či Grécka, alebo Talianska.

Najviac však vzrástol záujem o Turecko, ktoré posledné roky pociťovalo úbytok dovolenkárov pre bezpečnostnú situáciu v krajine. Turisti sa preto rozhodovali viac pre iné destinácie, z čoho profitovalo aj Albánsko.

CK Albania Travel bola poistená pre prípad úpadku v poisťovni Uniqa. Podľa Macka si môžu dovolenkári pozrieť, či je poistená daná kancelária, s ktorou chcú cestovať na dovolenku, na internetovej stránke SACKA. Asociácia podľa jej prezidenta tento zoznam pravidelne aktualizuje.

Zároveň turistov upozornil, že ak si vyberajú cestovnú kanceláriu, ktorá ponúka dovolenky iba do jednej destinácie, aby boli dvojnásobne opatrní. "Treba citlivo voliť, či je destinácia, ktorú si vyberajú tá správna a bude o ňu silný záujem," opísal Macko.

Telefonát do poisťovne 

V prípade, že skrachovaná cestovná kancelária bola poistená, ďalším krokom je kontaktovanie poisťovne. To platí aj v prípade, že ste na dovolenku vycestovali alebo ani nestihli vycestovať. V poisťovni sa dozviete ďalší postup. „Ak je cestovná kancelária seriózna a po úpadku sa pred vami neschová, nahlási poisťovni zoznam svojich klientov, ktorí nevycestovali, aby tá vedela, koho osloví a kto sa bude domáhať poistnej udalosti,“ hovorí Macko.

Pre klientov, ktorí si už dovolenku užívajú, však krach cestovky môže znamenať aj jej predčasné ukončenie. Všetko záleží na možnosti a termíne dopravy domov, ktorú zabezpečuje zmluvný partner vašej kancelárie. „Ak vás dovezú domov predčasne, opäť sa to rieši ako poistná udalosť a klient sa obráti na poisťovňu, ktorá vyrovná rozdiel celkovej ceny a spotrebovaného zájazdu,“ dodáva Macko.

V prípade klientov Albania Travel, je tou poisťovňou Uniqa. Dovolenkári, ktorí v utorok pre problémy cestovnej kancelárie neodcestovali na dovolenku z letiska v Poprade, majú kontaktovať call centrum Uniqa poisťovne a individuálne nahlásiť poistnú udalosť na čísle: 02/32 600 100.

Poistná udalosť

V ďalšom kroke spíšete poistnú udalosť a teda písomne poisťovni oznámite Vašu situáciu. Tento krok je potrebný na to, aby ste získali späť peniaze, ktoré ste zaplatili za neuskutočnenú alebo predčasne skončenú dovolenku. Pripraviť sa však treba aj na to, že nie vždy sa vám vrátia všetky peniaze - v niektorých prípadoch bývajú cestovné kancelárie podpoistené a teda poistná suma nemusí kompletne pokryť náklady všetkých klientov. 

Prehľad krachov slovenských cestovných kancelárií:

1. októbra 2015 - CK TOYO TRAVEL so sídlom v Rovinke nevládala platiť dlhy a aj svojim vlastným zamestnancom dlhovala tisíce eur. To, že sa spoločnosť dostala do konkurzu, vyhlásila až na poslednú chvíľu bez ohľadu na to, že jej poslední klienti nič netušiac odcestovali do zahraničia v deň krachu. V čase úpadku bola bez poistenia.

8. júla 2014 –  CK Darne so sídlom v Poprade oznámila na svojej internetovej stránke, že sa dostala do úpadku. Darne mala v tom čase v zahraničí 55 klientov, ktorí dovolenkovali v Bulharsku. Cestovka bola proti úpadku poistená v poisťovni Allianz.

1. januára 2014 - CK Jasmine Travel skončila svoju činnosť. Podľa vyhlásenia nezanechala za sebou žiadne nedoriešené záväzky. Cestovka sa zameriavala na zájazdy do Tuniska a Egypta.

27. novembra 2013 - Skrachovala bratislavská CK SunSet Team. Oznam o úpadku visel na jej dverách. CK bola poistená na sumu 50.000 eur.

7. augusta 2013 - CK Medina Tours vyhlásila platobnú neschopnosť a ukončila činnosť. Dôvodom krachu bol úpadok jej materskej spoločnosti v zahraničí a zložitá situácia v Egypte, ktorý bol jej nosnou destináciou. Ukončenie činnosti a uspokojenie oprávnených nárokov sa uskutočnilo v súčinnosti s Európskou cestovnou poisťovňou, v ktorej bola poistená. 

2. augusta 2013 - Svoju činnosť ukončila bratislavská CK BEST CHOICE. Ako dôvod uviedla druhotnú platobnú neschopnosť. Pre prípad úpadku bola poistená v poisťovni Kooperativa, a to v rozsahu 2,5 milióna eur.

29. júla 2013 - Banskobystrická CK A-Tour vyhlásila úpadok. V čase oznámenia úpadku bolo v Bulharsku 88 jej klientov.

17. mája 2013 - CK Tip Tour ukončila svoju touroperátorskú činnosť. Pre finančné problémy nebola schopná uhradiť záväzky voči svojim klientom. 

2. júla 2012 - CK Alex Tour zo Šamorína skrachovala. V zahraničí ostalo 163 dovolenkárov. Ich repatriáciu zabezpečila poisťovňa Kooperativa, v ktorej bola CK poistená.

28. júla 2010 - Krach oznámila CK Majáčik.

9. júla 2010 - CK Karya Tour so sídlom v Bratislave oznámila úpadok.

17. júla 2009 - CK Tomi Tour vyhlásila úpadok.

28. decembra 2007 - Krach oznámila CK LUX Travel.

2007 - Skrachovala CK Anna Tour.

jún 2004 - Pred odchodom na dovolenku do Grécka sa desiatky klientov CK TRAVEL L+B dozvedeli o jej krachu.

6. septembra 2002 - Oznámila krach CK Neptún.

1999 - Odišla z trhu cestovných kancelárií CK Alfa Tour Košice.

1998 - Ukončenie činnosti oznámili CK Pasha Tour a CK Požgay Tour.

7. júla 1997 - Skrachovala cestovná kancelária CK Travela.

01 - Modified: 2018-07-25 13:21:21 - Feat.: 0 - Title: Krach popradskej cestovky. Pre dovolenkárov pôjdu lietadlá ministerstva vnútra
01 - Modified: 2019-09-23 09:55:56 - Feat.: - Title: Nešťastná fúzia, obrovské dlhy či internet. Čo je za pádom cestovky Thomas Cook 02 - Modified: 2019-09-23 08:00:46 - Feat.: - Title: "Je to zemetrasenie a cunami ešte príde." Krach cestovky Thomas Cook je šokom pre Grécko 03 - Modified: 2018-07-25 13:21:21 - Feat.: - Title: Krach popradskej cestovky. Pre dovolenkárov pôjdu lietadlá ministerstva vnútra 04 - Modified: 2017-04-12 17:20:57 - Feat.: - Title: Poistenie cestoviek nestačí, štát hľadá lepšiu ochranu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 11:48