StoryEditor

Čo na Matovičovu daňovú reformu hovoria reštaurácie? (Anketa)

23.11.2021, 23:00
Minister financií Igor Matovič predstavil daňovú reformu, ktorej súčasťou je aj balík zmien týkajúci sa reštaurácií. Reakcie sú zatiaľ rozpačité, niektorí prevádzkari si nevedia predstaviť, ako to bude fungovať v praxi.

Obslúžiť zákazníkov a ponúknuť im jedlo v priestoroch reštaurácie je dnes pre prevádzky v 54 čiernych okresoch nesplniteľnou fatamorgánou. Netrpezlivo čakajú na objednávku v rámci donášky alebo aspoň pri okienku a história sa na Slovensku zase opakuje. Tento smutný obraz tu totiž bol aj počas prvej a druhej vlny. Už vtedy začali podnikatelia volať po znížení daní, dočasne na päť percent, pretože straty znášali veľmi ťažko.

Po týždňoch opätovného tápania v gastro segmente prevzal iniciatívu do vlastných rúk súčasný minister financií Igor Matovič. Na pondelkovej tlačovej konferencii podrobnejšie predstavil svoju daňovú reformu, ktorá sa týka aj reštaurácií. Navrhuje znížiť daň z pridanej hodnoty jedla z 20 na 10 percent. Tringelty by po schválení reformy mali byť povinné pre každého zákazníka, vo výške deväť percent z nezdanenej ceny položiek na účte. Sumy, ktoré nechávajú klienti na znak spokojnosti so servisom, by sa tak po zdanení premietli do legálnej mzdy zamestnancov. „Ak vám nechutilo, môžete požiadať o zrušenie tringeltu, ja by som sa do takej prevádzky už nevrátil,“ povedal Matovič.

Ako protislužbu požaduje minister financií možnosť polovičných porcií všetkých jedál, a nielen tých, ktoré sú na detskom menu. Chce tým predísť zbytočnému vyhadzovaniu. Okrem toho by mal na každom stole pribudnúť krčah vody zdarma. Asociácia reštaurácií a hotelov Slovenska považuje zníženie DPH za nevyhnutné opatrenie, zároveň však poukazuje na to, že ešte dôležitejšia je momentálne peňažná kompenzácia a podpora pre segment HoReCa.

HN oslovili v rámci ankety gast...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 02 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 03 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 04 - Modified: 2024-04-02 11:08:59 - Feat.: - Title: Poznáme víťaza ankety Svetové auto roka 2024. Kórejský obor získal dve ocenenia 05 - Modified: 2024-04-02 14:12:00 - Feat.: - Title: Vzniká nová gastrozóna Bratislavy? Do novej top štvrte sa sťahujú známe reštaurácie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 15:45