Byty, bývanie, nehnuteľnostiMarek Kmeť
StoryEditor

Bývanie neustále zdražuje, historický vrchol cien bytov je na dohľad

02.08.2017, 14:45
Autor:
TASRTASR
Ceny bytov dosiahli svoje maximum v roku 2008, tie aktuálne sa k nemu priblížili.

Priemerná cena nehnuteľností na bývanie na Slovensku v 2. štvrťroku 2017 vzrástla na 1 369 eur za štvorcový meter (m2). Oproti predchádzajúcemu kvartálu tak stúpla o 2,8 percenta a medziročne o 7 percent. Vyplýva to z najnovších údajov Národnej banky Slovenska (NBS). Trh s bývaním sa mierne spomalil.

"Spomalenie medziročného rastu je výsledkom hlavne pomalšieho rastu priemernej ceny bytov, ale aj vplyvom bázického efektu výrazného rastu priemernej ceny domov pred rokom," konštatovali analytici NBS.

Vyššia ponuka 

Poukázali na to, že od posledného štvrťroka 2016 sa rast priemernej ceny bytov začal medzi kvartálmi spomaľovať, kým zvyšovanie priemernej ceny domov sa začalo zrýchľovať. Týmto sa podľa nich začali postupne zatvárať nožnice medzi priemernou cenou bytov a domov.

Priemerná cena bytov sa od apríla do júna oproti predchádzajúcemu štvrťroku zvýšila o 1,1 percenta a priemerná cena domov o 3,4 percenta. "Môže to byť aj dôsledok zvyšujúcej sa ponuky bytov z viacerých dokončovaných projektov, čo sa aktuálne prejavilo aj na miernom zhoršení úspešnosti ich predaja. Naopak, v prípade domov sa úspešnosť ich realizácie mierne zlepšila," zdôvodnili analytici.

Lacnejšie jednoizbáky

K spomaleniu vývoja agregovanej ceny bytov medzikvartálne do značnej miery prispelo zníženie priemernej ceny jednoizbových (o 1,1 percenta) a päťizbových (o 1,6 percenta) bytov. Najviac sa zvýšila priemerná cena trojizbových bytov, a to o 2 percentá. Medziročne ceny jednoizbových a dvojizbových bytov zaznamenali dvojciferné rasty, ale podstatne nižšie ako v predchádzajúcom štvrťroku. Ceny rodinných domov aj priestrannejších rodinných víl sa zvýšili výraznejšie než v predošlom kvartáli. Medziročne vzrástla priemerná cena rodinných domov o 3,1 percenta a v prípade rodinných víl o 10 percent.

V 2. štvrťroku sa zvýšila priemerná cena bývania vo všetkých regiónoch. Medziročne najvýraznejšie rástla v Trenčianskom (o 15,9 percenta) a najmenej v Banskobystrickom (o 4,6 percenta) kraji. "K miernemu zníženiu medziročného rastu priemernej ceny bývania za celé Slovensko prispelo hlavne spomalenie medziročného rastu v Bratislavskom a Žilinskom kraji. K miernemu spomaleniu medzištvrťročného aj medziročného rastu priemernej ceny bývania došlo aj v Nitrianskom kraji," priblížila centrálna banka.

Agregovaná priemerná cena bývania je v súčasnosti ešte takmer 12 percent pod jej historickým maximom. K dosiahnutiu historického vrcholu z polovice roka 2008 chýbajú aktuálnej priemernej cene bytov podľa analytikov už len zhruba 2 percentá, kým priemernej cene domov ešte okolo 12 percenta. Priemerné ceny väčších, štvorizbových a päťizbových bytov dosahujú už dnes ich historické maximum.

Horšia dostupnosť 

NBS zároveň upozornila, že v 2. štvrťroku sa mierne zhoršila dostupnosť bývania. "Pomalší rast príjmov domácností, ako je rast cien bývania sa prejavuje na jednej strane v zmenšení obytnej plochy, ktorú si možno za získaný príjem obstarať, čo na druhej strane znamená predĺženie času potrebného na splatenie obstaranej nehnuteľnosti," vysvetlila.

Aktuálne je potrebné vynaložiť na splatenie priemerného bývania s rozlohou 60 m2 približne 78 priemerných hrubých mesačných miezd. Z hrubého príjmu si možno zaobstarať v priemere od 0,73 m2 obytnej plochy v Bratislavskom kraji až po zhruba 1,4 m2 v Nitrianskom kraji.

"V ďalšom období bude zaujímavé sledovať, ako bude trh s bývaním reagovať na meniace sa podmienky pri úverovom financovaní a na rastúcu ponuku bytov z dokončovaných projektov. To by sa mohlo prejaviť v zmierňovaní dynamík rastu cien nehnuteľností," očakáva národná banka.

01 - Modified: 2024-04-18 11:49:38 - Feat.: - Title: Súd oslobodil spod obžaloby exšéfa odboru NBS Barriho v kauze Rapid Life 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 03 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 04 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 17:39