StoryEditor

Vývojári ukázali svetu najmodernejšie spôsoby dopravy. Pozrite sa, ako budeme cestovať

02.10.2016, 14:13
Autor:
mipmip
Futuristická časť dopravného veľtrhu InnoTrans ukázala najnovšie inovácie v doprave.

Číňania v lete postavili promo trať autobusu, ktorý jazdí po koľajniciach lemujúcich cestu - ľudia tak svištia niekoľko metrov nad autami, kolóny sa ich netýkajú. Aj zvyšok sveta premýšľa, ako vyzrieť na dopravné kolapsy a mestá topiace sa v smogu.

Možné scenáre ponúkla futuristická časť dopravného veľtrhu InnoTrans, ktorý sa konal minulý týždeň v Berlíne. Okrem známeho dopravného tubusu Hyperloop pod záštitou vizionára z Tesly Elona Muska sa v nemeckej metropole objavili aj menej opozerané vízie. 

Spojené moduly

Možno tú situáciu poznáte. Tri autobusy idú spoločne časť trasy a potom sa na križovatke rozbehnú do troch rôznych smerov. Často bývajú poloprázdne. Idea talianskej spoločnosti Next Future Transportation ponúka úspornejšie riešenie.

Tri elektrické automatické moduly idú spoločne a v potrebnej chvíli sa rozpoja. Cesta je pre dopravný podnik lacnejšia, do menej žiadaných častí mesta tak ide napríklad len malé vozidlo pre pár ľudí. Myšlienka rozpájateľných modulov - ktoré vizuálne trochu pripomínajú cestnú lanovku - sa ale vôbec nemusí týkať len hromadnej dopravy.

Dizajnéri počítajú s tým, že by ich vlastnili tiež súkromné ​​osoby, ktoré by vozne, v ktorých môžu cestujúci aj stáť, prenajímali v rámci car sharingu. Požičiavať za poplatok by si ich mohli aj firmy, napríklad pre rozvoz tovaru. Systém počíta s "ovládaním" pomocou mobilnej aplikácie.

Ľudia hore, náklad dole

Firma Skyway z britských Panenských ostrovov si budúcnosť spája s traťou vo výške. Chce stavať systém koľají umiestnených nad úrovňou zeme, na kovových konštrukciách. Jazdia rýchlo, lacno a vyhnú sa napríklad výlukám typickým pre bežné trate.

Vízia počíta s tým, že by zavesenú dráhu zdieľal osobný vlak a pod ním z inej koľajnice visiace "tendre" s nákladom, napríklad s uhlím. Skyway vo svojich plánoch uvažuje o rýchlovlakoch, ktoré dokážu ísť cez 500 kilometrov za hodinu, či mestských jednotkách, ktoré nad chodníkmi a ľuďmi pofrčia rýchlosťou vyššou ako 150 kilometrov za hodinu. A tiež o efektívnej nákladnej doprave.

"Vychádzame z toho najlepšieho, čo vytvorili ostatní pred nami, a učíme sa z chýb ostatných. Vytvárame najúčinnejší, najbezpečnejší a najspoľahlivejší dopravný systém, aký kedy existoval," stojí v sebavedomej formulácii na webe Skyway.

Mesačná doprava

Moon Mobility je dielom študentov produktového dizajnu z Berlína a Postupimu. Snažia sa prepojiť ekológiu, úsporu nákladov aj to, ako dopravný prostriedok vyzerá.

Aerodynamické vozidlo s automatickým riadením možno zdieľať, cestu dokáže naplánovať príslušná aplikácia. Umožňuje cestovanie na krátke i dlhšie vzdialenosti. "Mesačné" auto - samozrejme veľmi ekologické - tak možno využiť ako taxi či dopravu na výlet.

Vnútorné usporiadanie vozidla v základnej podobe pre štyroch ľudí má ambíciu ponúknuť príjemný spoločenský priestor, jedna z vizualizácií ukazuje napríklad muža hrajúceho počas jazdy šach. Problém údajne nie je ani cestovanie pre ľudí na vozíčku.

01 - Modified: 2024-04-25 11:45:00 - Feat.: - Title: Revolučná zmena pre „Géčko“: Terénna legenda od Mercedesu dostala elektropohon 02 - Modified: 2024-04-25 09:10:00 - Feat.: - Title: Urobí Európa krok späť? Nulové emisie sú vraj chvályhodné, ale nie za každú cenu 03 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 04 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 05 - Modified: 2024-04-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Keď začínajú drahé problémy: Čo nerobiť s turbomotorom a ako sa prejavujú problémy?
menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
25. apríl 2024 21:45