StoryEditor

Šupler túži pracovať pri reprezentácii do MS 2011

04.07.2006, 16:24
Autor:
SITASITA
Novým trénerom slovenskej hokejovej reprezentácie sa stal skúsený odborník Július Šupler, ktorý na tomto poste vystrieda Františka Hossu. Päťdesiatpäťročný kormidelník podpísal v utorok predpoludním zmluvu s hokejovým zväzom na dva roky s následnou ročnou opciou.

Novým trénerom slovenskej hokejovej reprezentácie sa stal skúsený odborník Július Šupler, ktorý na tomto poste vystrieda Františka Hossu. Päťdesiatpäťročný kormidelník podpísal v utorok predpoludním zmluvu so Slovenským zväzom ľadového hokeja, ktorý zastupoval prezident Juraj Široký, na dva roky s následnou ročnou opciou. K podpisu kontraktu prišlo na pôde SZĽH v Bratislave aj za prítomnosti nového člena výkonného výboru a bývalého reprezentačného trénera Františka Hossu. "Verím, že pán Šupler nadviaže na úspechy slovenského hokeja z nedávneho obdobia a budeme naďalej patriť k svetovej špičke," povedal krátko prezident SZĽH Juraj Široký, ktorý prezradil, že zväzové vedenie malo pripravenú v prípade stroskotania rokovaní s Júliusom Šuplerom zámorskú alternatívu.
Staronový reprezentačný tréner sa vracia k mužstvu po desiatich rokoch vyplnených úspešným pôsobením nielen v Európe, ale aj v prestížnej kanadskej juniorskej CHL, kde získal ako asistent trénera cenený Memorial Cup. Kormidelník pôsobiaci naposledy v lotyšskom majstrovskom klube HK Riga 2000 si zatiaľ nevybral asistentov. Tejto otázke sa chcel venovať až v prípade podpisu kontraktu. "Tvorba realizačného tímu bude výlučne mojou záležitosťou. Zatiaľ je predčasné hovoriť o menách asistentov, ale naša spolupráca musí byť založená na absolútnej dôvere. V realizačnom tíme boli v minulosti ľudia, ktorí patrili k absolútnej svetovej špičke na svojich postoch, a preto nie je dôvod ich meniť," naznačil Šupler. Rodený Popradčan plánuje rozšíriť trénerský štáb o človeka, ktorý bude mať na starosti videoanalýzy súperov: "Na svetových šampionátoch potrebujeme poznať silné a slabé stránky našich súperov, ich signály, zvláštnosti hry, systém presiloviek a oslabení. Asistenti žijúci s mužstvom nemajú šancu toto všetko stíhať. Chceme byť vždy o krok vpredu." Tréner Šupler plánuje ešte počas nasledujúceho leta stretnutie s hráčmi pôsobiacimi v zámorí, ktoré sa bude týkať aj mladých hokejistov účinkujúcich vo farmárskych súťažiach alebo talentovaných juniorov: "Chcem, aby sme si vysvetlili základné princípy spolupráce. Viem, že chlapci sú po lockoute v celkom inej pozícii a to musia pochopiť aj fanúšikovia. Preto nie je dobré hovoriť v niektorých prípadoch o neochote reprezentovať. Z našej strany potrebujem zvoliť adekvátny prístup k hráčom nielen zo zámoria."
V reprezentácii by nemala zostať stála funkcia generálneho manažéra s kompetenciami pri kontaktoch s hráčmi. "Šéfom reprezentačného úseku je František Hossa, ktorého kompetencie siahajú aj k práci v A-tíme," skonštatoval Šupler, ktorý si vie predstaviť aj návrat Žigmunda Pálffyho do reprezentačného dresu: "Rozhodnutie je iba na ňom. Ak sa dá zdravotne do poriadku tak, ako chce, určite by bol pre mužstvo prínosom. Viacerí hokejisti sa v minulosti vrátili."
Dôvodom dojmu zdĺhavosti rokovaní medzi SZĽH a hlavným kandidátom na uvoľnenú trénerskú stoličku bolo želanie trénera Šuplera mať možnosť rokovať s novým výkonným výborom SZĽH, ktorý dostal svoju podobu po nedávnom kongrese. "Bol to návrh z mojej strany," skonštatoval slovenský kormidelník. Šupler vidí prácu v seniorskej reprezentácii v širšom kontexte a nechce sa zameriavať iba na prvé mužstvo: "Zaostávame v práci s mládežou a som rád, že Ján Filc sa chce tejto otázke venovať. Plánujem metodicky spolupracovať so všetkými extraligovými a juniorskými trénermi, v prípade ich záujmu. Chcem s ich pomocou vytypovať hráčov pre reprezentáciu z domácej súťaže a posunúť celý proces prípravy." Túžbou Júliusa Šuplera je vydržať na reprezentačnej stoličke až do roku 2011, kedy sú na programe majstrovstvá sveta na Slovensku. Päťdesiatpäťročný kormidelník už v minulosti slovenskú hokejovú reprezentáciu trénoval. Na lavičke sedel v rokoch 1993 až 1996. Slovenský tím vytiahol z C-kategórie MS medzi elitu, viedol ho aj v premiére v A-kategórii v roku 1996 vo Viedni aj na ZOH 1994 v Lillehammeri, kde skončili Slováci na 6. mieste.

01 - Modified: 2003-03-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Poľnohospodári chcú stanovisko vlády
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 21:06