StoryEditor

Poľnohospodári chcú stanovisko vlády

18.03.2003, 23:00

Iba na 40 percent úrovne Európskej únie by sa mali podľa prvého návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok dorovnať priame platby pre slovenský agropotravinársky komplex. Podľa uvažovanej rozpočtovej kapitoly pôdohospodárstva bude zároveň v roku nášho pripojenia k únii ušetriť oproti tohtoročnému rozpočtu až 988 miliónov korún. Informoval o tom predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Ivan Oravec. Samospráva sformulovala požiadavky domáceho agrosektora v petícii, ktorú doteraz podporilo 80-tisíc občanov. Predstavitelia samosprávy ju doručia vláde, od ktorej budú žiadať záväzné písomné stanovisko, lebo sľubov už bolo dosť, vyhlásil predseda Zväzu poľnohospodárskych družstiev Václav Fabrici.
Pre alarmujúci stav domáceho trhu a rast dovozov adresujú v týchto dňoch profesijné zväzy chovateľov ošípaných a hydiny na ministerstvo hospodárstva podnety na vydanie ochranných opatrení. Zložitá je aj situácia na trhu mlieka. "Intervenčná poľnohospodárska agentúra dlhuje vývozcom, spracovateľom a poľnohospodárom asi 137 miliónov korún proexpornej podpory za vývozy realizované vlani," uviedol šéf Slovenského mliekarenského zväzu Ján Šimunek.
"Ministerstvo financií nemá záujem znevýhodňovať slovenské poľnohospodarstvo a pri príprave rozpočtového návrhu komunikovalo s ministerstvom pôdohospodárstva s cieľom nájsť reálne možnosti," reagoval hovorca ministra financií Peter Papánek. Podľa neho priame platby však vychádzajú z reálnych možností štátneho rozpočtu a verejných financií.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 15:16