StoryEditor

Kauza Rehák smeruje na súd

08.06.2007, 00:00
Vyšetrovanie oboch káuz vydierania, v ktorých figuruje veľkopodnikateľ Ladislav Rehák, sa chýli ku koncu. Vysokopostavený policajný zdroj pre HN povedal, že vyšetrovanie by malo byť ukončené...

...návrhom na vznesenie obžaloby už o niekoľko týždňov - ak to potom nezastaví prokurátor, prípad sa dostane na súd. Polícia nám novú informáciu oficiálne nepotvrdila ani nevyvrátila. "Informácie budeme poskytovať až po ukončení vyšetrovania," vyhlásil hovorca policajného prezídia Martin Korch.
Polícia zatkla ešte vlani v novembri Reháka spolu s jeho synmi Martinom a Jurajom a ďalším mužom a obvinila ich z vydierania účtovníčky jednej z Rehákových firiem Andrey K. Tú mali donútiť, aby podpísala notársku zápisnicu, že spreneverila päť miliónov korún. O niekoľko dní neskôr pribudlo Ladislavovi Rehákovi a jeho synovi Martinovi obvinenie z vydierania Viliama a Rastislava Vittekovcov, ktorí pre Reháka vykupovali pozemky na Záhorí. V tejto kauze medzi obvinenými figuruje aj známy právnik Ernest Valko. Podľa zistení HN by sa v týchto dňoch mal počet obvinených rozšíriť o ďalšiu osobu.
Údajne má ísť o notára, u ktorého Andrea K. podpísala zápisnicu, kde uznala, že spreneverila peniaze. Rehák a spol. tvrdia, že sú nevinní. "Naši klienti urobia všetko pre to, aby sa ich dobré meno očistilo," povedala ich mediálna zástupkyňa Soňa Pötheová. O blížiacom sa konci vyšetrovania zatiaľ Valko nič nevedel. "Pokiaľ viem, ešte neboli vypočutí Vittekovci. Údajne sú na tom psychicky zle."
V súvislosti s Valkovým obvinením polícia z jeho advokátskej kancelárie zhabala okrem iného aj server, na ktorom boli uložené informácie o všetkých klientoch. Advokátska komora preto ešte v januári pripravila podnet na generálnu prokuratúru. Už na budúci týždeň by mala vojenská prokuratúra v tejto súvislosti začať trestné stíhanie vo veci zneužívania právomocí verejného činiteľa.
Valkov prípad sleduje aj minister spravodlivosti Štefan Harabin. "Pri tomto prípade som spozornel, pretože mi to evokovalo nezákonné policajné zásahy v kauze Vladimíra Mečiara a Elektry, kde sa preukázalo, že išlo o zjavne nezákonné policajné praktiky," povedal v minulosti pre HN. Polícia trvá na tom, že jej postup bol zákonný.
Valko pôsobí naďalej ako právnik. Tvrdí, že kauza jeho prácu nijako neovplyvnila a žiadny masívny odlev klientov sa nekonal. "Aj oni zrejme pochopili." Valko ako právnik zastupoval aj štát. "Ministerstvo obrany mi zobralo plnú moc ešte v decembri, ministerstvo vnútra nie." Rezort obrany podľa jeho hovorcu Vladimíra Gemelu využil právo vypovedať mandátnu zmluvu bez uvedenia dôvodu.

Účtovníčka mala spreneveriť šesť miliónov
Rehákovci na účtovníčku Andreu K. ešte vlani podali trestné oznámenie práve v súvislosti s jej údajnou spreneverou. "To, že takýmto konaním bol spáchaný trestný čin, dokazuje aj skutočnosť, že orgány činné v trestnom konaní v jej konaní zhliadli protiprávnosť a začali trestné stíhanie vo veci," tvrdí jeden z advokátov obvinených Peter Vačok. Obvinenie podľa neho nebolo vznesené len z dôvodu, že sa doteraz špecifikoval rozsah škody. Audit, ktorý si Rehákovci dali urobiť, sa skončil v máji. "Celková suma vybraných peňazí z účtov spoločnosti a neprijatých do pokladnice v rokoch 2005 a 2006 je vyše šesť miliónov korún," povedala Pötheová. Ako dodala, Andrea K. podľa výpovede Ladislava Reháka mala tvrdiť, že suma určite nepresiahla 5,5 milióna korún.

01 - Modified: 2003-05-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Liehové bingo
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. máj 2024 11:30