StoryEditor

Liehové bingo

26.05.2003, 00:00

Nenapĺňanie tohtoročných rozpočtových príjmov navrhuje ministerstvo financií riešiť skorším zvýšením spotrebných daní. Keď treba nahradiť chýbajúce príjmy, tak sa to robí. Je to lepšie riešenie, ako dostať verejné financie do vyššieho schodku.
Iná vec je, že sa urýchlene, o pol roka skôr, zmení aj metodika vyrubovania týchto daní, s efektmi na spotrebu a výrobu. Pri minerálnych olejoch sa musíme prispôsobovať minimálnym sadzbám Európskej únie. Pri cigaretách a tabaku takisto. Pred rokom bol v parlamente vládny návrh zákona o spotrebnej dani z tabaku a tabakových výrobkov, ktorý konštruoval daň podľa európskeho modelu. Návrh popri zvýšení sadzieb predpokladal aj jednotnú cenu vytlačenú na obale, čo sa nepáčilo hotelierom a krčmárom. Táto i tabaková loby zapracovali, návrh poslanci zásadne zmenili a vtedajší minister Hajnovič ho stiahol.
Pri pive a víne slovenská iniciatíva zasa presahuje európske rámce. Výrazne sa zvýši daňové zaťaženie piva, až o 4,50 Sk, čo bude mať vplyv na spotrebu, a čo by malo trápiť viac, na výrobu. Ešte horšie budú dôsledky nahradenia nulovej dane na tiché vína sadzbou 2 500 korún na hektoliter. Prichádza to v čase, keď sa slovenské vinárstvo začalo na nových základoch konečne vzmáhať. Dá sa čakať, že po vysokom zvýšení dane a ceny bude na trhu krátkodobo relatívny prebytok vína, producenti (i dovozcovia) budú chcieť predať zásoby za každú cenu a budú sa ruinovať. Potom nastane úpadok výroby.
Je nepochopiteľné, že zvýšenie spotrebnej dane sa vôbec nedotkne liehu. Súčasná sadzba dane sa tu nielenže nemení, ale je základom na aritmetické stanovenie sadzby na pivo a víno, ktoré sa budú zdaňovať podľa obsahu alkoholu. Hoci ministerstvo zdôvodňuje tento spôsob zdaňovania systémovou čistotou a jednoduchosťou, nemožno sa zbaviť dojmu, že za neošúchaným nápadom je tichá, ale politicky vplyvná liehovarnícka loby. Predsa vyjsť z takéhoto daňového váženia s nulovým hendikepom je naozaj bingo. Veď okrem "systémovej čistoty" nie je pri celkovom zvyšovaní všetkých (!) spotrebných daní na ponechanie doterajšieho zaťaženia liehu jediný argument. Pivovarníctvo a vinárstvo znamenajú viac pracovných miest, kvalifikovanejšiu prácu pri prvovýrobe i spracovaní. Pivo a víno sú kultivovanejšie alkoholy ako esenciou ochutený čistý špiritus. V súboji vyrovnaných alkoholových jednotiek -- veľké pivo, dve deci vína a poldecák -- víťazí na koruny poldecák. A s ním jeho výrobcovia.
Pivovarnícka, ale najmä vinárska loby, tiež nie sú sparringpartneri. Vzhľadom na termíny schvaľovania daňových zákonov sa pripravovali skôr na klusácke dostihy, ako na rovinný šprint. Rýchlo ho budú musieť absolvovať vo všetkých parlamentných stranách. A je tu ďalšie negatívum nápadu zdaňovať pivo a víno podľa obsahu alkoholu a vôbec zdaňovať tiché vína. Vyrokujú sa politické a ekonomické bartery, ktorých výsledkom môže byť oslabenie reformy v oveľa dôležitejších a užitočných veciach.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. jún 2024 12:47