StoryEditor

Nemám sa za čo hanbiť

11.05.2007, 00:00
Ústav pamäti národa včera zverejnil zoznam príslušníkov XII. správy Zboru národnej bezpečnosti v Bratislave ŠtB. O činnosti tzv. kontrarozviedky sme sa zhovárali s jedným z jej funkcionárov.

O činnosti tzv. kontrarozviedky sme sa zhovárali s jedným z jej funkcionárov, dnes 62-ročným Michalom Kočanom.

Ako si spomínate na prácu v ŠtB?
- Ja som robil na ochrane ekonomiky, čo bol tretí odbor XII. správy. Vtedy bola jedna ekonomika - socialistická, a tú bolo treba chrániť, tak ako sa dnes chránia rôzne veci rôznymi spôsobmi a formami. Ale už si vôbec nič nepamätám, žijem úplne niekde inde, v inom svete.
Ako vyzerala v praxi akcia ŠtB?
- Tá činnosť bola taká veľmi rozmanitá a bolo veľmi veľa rôznych mimoriadnych udalostí, pri ktorých prichádzali ľudia o životy. Napríklad výbuch v bani v severných Čechách v roku 1982 alebo 1983, kde bolo 69 mŕtvych baníkov. Z toho sme robili záverečné správy, podnety na stíhanie vysokých komunistických funkcionárov, ktorí boli odsúdení za zanedbanie svojich povinností.
Čo viete o odbore, ktorý sa venoval "boju proti vnútornému nepriateľovi"?
- S druhým odborom som nemal nikdy nič spoločné, ani s ľuďmi, ktorí tam pracovali. Ledva som ich poznal.
Viete, čo je s ostatnými, ktorí boli vo vedení XII. správy - kontrarozviedky?
- Ani veľmi neviem, niektorí z nich už nie sú na tomto svete, tí už stoja pred nejakou inou spravodlivosťou. Čo viem, tak Štefan Homola (náčelník XII. správy - pozn. red.) je v nejakej dedine, obrába záhumienky a tak. Dobrých 25 - 30 rokov som tých ľudí nevidel.
Máte doma nejaké zaujímavé archívy z toho obdobia?
- Prosím vás, aké archívy. Vy ste smiešny, vtedy ste nemohli vyniesť ani špendlík, nieto ešte archív.
Absolvovali ste aj školenia KGB v Moskve?
- Pravdaže. Bolo to vynikajúce, boli tam kolegovia z Francúzska, zo CIA, bolo to tam fajn.
Aj vám to pomohlo pri práci v kontrarozviedke?
- Určite, najviac. To je na celom svete najväčšia škola.
Ak by bola možnosť, išli by ste znova?
- Vy ste dobrý - ja už som teraz starec, kto by ma potreboval?
Čomu sa venujete v súčasnosti?
- Teraz sa venujem záhrade, zberu kvetov a botanike. Podnikal som, ale ja nie som podnikateľ.
Keď ste opustili prácu v ŠtB, mali ste problém sa zamestnať?
- Ja som pracoval potom v kapitalistických službách a tam si to vysoko cenili. Išlo o bezpečnostné služby. Ja nič iné robiť neviem, neviem predávať jabĺčka.
Jabĺčka nie, ale informácie zrejme áno.
- Určite (smiech). A to už aké? Vy ste dobrý, informácie o čom?
Prečo ste vlastne vstúpili do ŠtB?
- Preto, lebo vtedy sme slúžili socialistickej vlasti. To bolo svojím spôsobom také výberové zamestnanie, to nebolo tak, že sa prihlásite a hneď tam idete.
ŠtB je dnes považovaná za organizáciu, ktorá mnohým odporcov vtedajšieho režimu zničila život...
- Ja môžem hovoriť iba za to obdobie, kedy som slúžil - a vtedy sa nejaké zverstvá alebo neprávosti nepáchali, pokiaľ máte na mysli nejaké fyzické týranie, ubližovanie.
Takže sa nehanbíte za to, že ste pracovali v ŠtB?
- Určite nie, ja sa nemám za čo hanbiť. Od revolúcie prešlo 18 rokov a bolo "iks" príležitostí, kedy ma mohol ktokoľvek žalovať, ak sa cítil ukrivdený. No nič také sa nestalo.

Odbor na ochranu ekonomiky - III. odbor
1
. spracúval problematiku kontrarozviednej ochrany československého zahraničného obchodu a v rámci nej venoval pozornosť zastupiteľským organizáciám zahraničného obchodu v Bratislave, expozitúram západných firiem, medzinárodným veľtrhom a výstavám konaným na území Bratislavy (najmä INCHEBE), prieniku zahraničných rozviedok a monopolov do centrálnych objektov československej ekonomiky, ale aj tzv. čiernym zástupcom.
2. rozpracúval v rámci problematiky kontrarozviednej ochrany predvýrobnej a výrobnej sféry úseky kontrarozviednej ochrany vedeckovýskumnej základne, plánovania a financovania národného hospodárstva, projektovania a riadenia investičnej výstavby, výpočtovej techniky a životného prostredia, chemického priemyslu, poľnohospodárstva a výživy, stavebníctva a investičnej výstavby a vnútorného obchodu.
3. zabezpečoval ochranu utajovaných skutočností v ústredných organizáciách slovenskej ekonomiky a vykonával previerku osôb navrhovaných pre styk so štátnym tajomstvom.
Zdroj: ÚPN

01 - Modified: 2003-05-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Motosprávy 02 - Modified: 2003-05-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Spolupráca v energetike
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 14:39