StoryEditor

Motosprávy

19.05.2003, 00:00

Continental Matador, s. r. o., dosiahol za prvý kvartál tohto roka zisk pred zdanením v objeme 199 mil. Sk. Prevádzkový zisk pritom predstavoval 102 mil. Sk. "Tržby spoločnosti dosiahli v prvom štvrťroku 2,055 mld. Sk, čo v medziročnom porovnaní predstavuje nárast o 225 mil. Sk," informoval finančný riaditeľ spoločnosti Vladimír Kuchař. Nárast tržieb súvisí s rozšírením kapacít výrobného závodu, pričom by mal naďalej pokračovať aj v ďalších mesiacoch. "V rámci svojho investičného programu vynaložila spoločnosť v prvých troch mesiacoch takmer štvrť miliardy korún," skonštatoval Kuchař. Celkové zadlženie spoločnosti dosiahlo ku koncu marca 3,008 mld. Sk, čo predstavuje 47,6 % z celkovej bilančnej sumy. K ultimu prvého štvrťroku zamestnávala spoločnosť 987 pracovníkov, pričom ku koncu minulého roka to bolo 952 zamestnancov. "Toto číslo bude v súvislosti s rozširovaním výroby rásť až do konca tohto roku," doplnil finančný riaditeľ.
Spoločnosť vlani dosiahla zisk pred zdanením v objeme 331,31 mil. Sk. Tržby púchovskej spoločnosti predstavovali ku koncu decembra takmer 7,144 mld. Sk. Výroba dosiahla vlani 1,35 mil. kusov pneumatík. V roku 2003 predpokladá spoločnosť výrobu na úrovni 1,59 mil. kusov. Continental Matador v súčasnosti realizuje projekt rozšírenia výrobných kapacít Modul 4, ktorým chce postupne zvýšiť výrobné možnosti podniku na ročnú kumulatívnu kapacitu 1,75 mil. nákladných pneumatík pre rok 2004. Ako uviedol v polovici apríla generálny riaditeľ Petr Sehnal, existuje reálny predpoklad, že ešte v tomto roku spoločnosť zvýši základné imanie s cieľom rozšírenia závodu na ročnú kapacitu 2 mil. pneumatík.
Continental Matador je spoločným podnikom nemeckého výrobcu pneumatík Continental AG Hannover a slovenského Matadoru, a. s., Púchov. Firma v roku 1999 prevzala v rámci Matadoru činnosť divízie nákladných pneumatík. Matador vlastní v spoločnom podniku 24 %, Continental má 76-percentný podiel.
Skupina Slovnaft dosiahla v prvom kvartáli v rámci veľkoobchodu (VO) tržby z predaja 15,094 mld. Sk a medziročne ich tak zvýšila o 37 %. Tržby z predaja rafinérskych výrobkov pritom predstavovali 12,153 mld. Sk pri raste o 31 %, na tržby za petrochemické výrobky, ktoré sa zvýšili o 72 %, pripadlo 2,941 mld. Sk. Podľa informácií skupiny vývoj v oblasti predaja motorových palív v prvom kvartáli pozitívne ovplyvnila rastúca tendencia vo vývoji crack spreadov (rozdiel medzi kótovanou cenou výrobku a kótovanou cenou ropy Brent), čo čiastočne spôsobil vojnový konflikt v Iraku. Slovnaft dosiahol v tomto období pre automobilové benzíny podiel na domácom trhu 71 %, pričom pred rokom to bolo 69 % a podiel pre motorovú naftu zvýšil zo 74 % na 78 %. Na slovenskom trhu dosiahla skupina tržby 3,524 mld. Sk, ktoré sa zvýšili o štvrtinu, v ČR to bol dokonca rast takmer o polovicu na 4,921 mld. Sk. V Poľsku tržby z predaja predstavovali 1,391 mld. Sk, v Maďarsku 1,226 mld. Sk, v Rakúsku 1,822 mld. Sk a v Nemecku 1,002 mld. Sk. V ČR a v Nemecku predával Slovnaft motorové palivá prevažne na spotovej báze. Hoci celkové tržby v Poľsku vzrástli, predaj automobilových benzínov klesol v dôsledku chladného počasia a dlhotrvajúceho rastu cien motorových palív. V Rakúsku spoločnosť predáva na základe rámcových a ročných zmlúv, čo jej zabezpečilo stabilný predaj. Predaj plastov v SR i ČR vzrástol kvôli zvyšovaniu zásob pred obdobím odstávok etylénovej jednotky v apríli a v máji. V spolupráci s maďarskou chemickou spoločnosťou TVK zaviedol Slovnaft systém manažmentu jednotného predajného kanála predaja plastov na trhoch Nemecka, Talianska a Poľska. Maloobchodná sieť skupiny Slovnaft zaznamenala v prvom kvartáli medziročný nárast predaja automobilových benzínov o 6,4 % a motorovej nafty o 8,4 % v objemovom vyjadrení. Trhový podiel predaja na domácom trhu sa mierne zvýšil na 37 % pre automobilové benzíny a na 38 % pre motorovú naftu. V prvom štvrťroku uviedol Slovnaft opätovne do prevádzky 19 čerpacích staníc (ČS) po ukončení rekonštrukčných prác, ktoré sa začali v roku 2002. Zároveň začala rekonštrukcia na štyroch ČS a pokračuje výstavba jednej čerpacej stanice. V Poľsku sa tiež stavia jedna ČS a začalo sa deväť projektov prevádzky ČS na franchisingovej báze. Skupina Slovnaft dosiahla za prvý kvartál tohto roku čistý zisk 1,734 mld. Sk, čo v medziročnom porovnaní predstavuje 2,8-násobný rast, resp. zvýšenie o 181,4 %. Zisk na akciu vzrástol z minuloročných kvartálnych necelých 30 Sk na 84,1 Sk. Čisté výnosy firmy z predaja sa zvýšili o 38,7 % na 17,416 mld. Sk. Skupina Slovnaft spracovala v prvom kvartáli 1 421 kiloton ropy, čo predstavuje medziročný rast o 10,6 %. Z uvedeného objemu doviezla 1 402 kiloton. Celkovo predala skupina 1 102 kiloton rafinérskych výrobkov, z toho na domácom trhu 240 a exportovala 862 kiloton. Ku koncu marca vlastnila spoločnosť MOL v Slovnafte 70 %, The Bank of New York kontrolovala 8,4 %, Slovnaft CV III 2,2 % a Miguelka Investments Limited 2,1 %.
Záväzné ponuky na privatizáciu a. s. Slovenská autobusová doprava (SAD) Žilina predložilo na Ministerstvo hospodárstva (MH) SR 7 potenciálnych investorov. Víťaz tendra by mal byť známy po ďalšom priebehu hodnotenia ponúk. Víťaz súťaže získa v prvej etape 49 % akcií SAD Žilina, ktorej základné imanie je na úrovni 212,910 milióna Sk. Medzi záujemcami je napríklad švédsky dopravca Connex Transport, ktorý zvažuje svoju opätovnú účasť v tendri o akcie SAD Bratislava a tiež účasť v súťažiach o akcie SAD Trenčín a SAD Lučenec. V porovnaní s predchádzajúcimi kolami odštátnenia podnikov SAD došlo v privatizačných podmienkach na SAD Žilina k malým úpravám pre druhú etapu. Po prieťahoch pri privatizácií SAD Bratislava a najnovšie aj Dunajská Streda upozornilo MH v informačnom memorande potenciálnych investorov, aby uviedli presný počet akcií a zodpovedajúci percentuálny podiel, o ktorý majú v SAD Žilina záujem ako aj cenu za akciu. Zo 17 podnikov SAD je v súčasnosti sprivatizovaných 12. V prípade SAD Bratislava, Trenčín a Lučenec MH tender opakuje. Podobne sa tak zvažuje v prípade SAD Banská Bystrica, kde víťaz tendra -- Banskobystrická dopravná spoločnosť (BBDS) -- neplní platobné podmienky zmluvy s FNM SR.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 05:34