StoryEditor

Zdraželi aj o tisíce eur: Porovnali sme medziročne najlacnejšie autá na Slovensku

13.05.2022, 16:31
  • Aktuálne si do 10-tisíc eur vieme kúpiť len jediný model.
  • Zdražovanie zasiahlo v zásade všetky značky automobilov.
  • Ceny najdostupnejších áut na Slovensku štartujú od zhruba 11-tisíc eur a viac.

Drahšie potraviny, drahšie palivá, drahšie služby i problémy vo výrobných závodoch. Zdražovanie sa na nás valí snáď z každej strany a nevyhýba sa ani novým automobilom. A čo viac, medziročne sa ich kúpna cena zvýšila aj o niekoľko tisíc eur, takže aj tie najlacnejšie autá už nekúpite za nižšiu sumu, než 11- alebo 12-tisíc eur.

Pritom ide o absolútne základné výbavy, ktoré mnohých zákazníkov neuspokoja alebo im kvôli potrebám a využívaniu vozidla nebudú vyhovovať. Že sa teda obrátite na jazdenky?

Sklameme vás, ceny jazdených vozidiel stúpajú rovnakým, ak nie ešte väčším tempom ako sumy za novinky na trhu. Iba prednedávnom sme vám dokonca priniesli prehľad najpredávanejších bazárových áut, výhľad do budúcnosti očami odborníkov a odporúčanie, že ak chcete auto z druhej ruky, už včera bolo neskoro.

Ceny totiž podľa kompetentných raastú o zhruba 15 percent ročne a tento trend sa najbližšiu dobu rozhodne meniť nebude. Naopak, môže dôjsť k ešte výraznejšiemu zdražovaniu, nakoľko dopyt po vozidlách (či už nových alebo tých jazdených) absolútne nepokráva ponuka. Jazdeniek je už dlhšiu dobu nedostatok a na nové autá si záujemcovia počkajú aj rok a pol.

Zatiaľ čo ešte minulý rok ste do 10-tisíc eur kúpili viaceré základné modely, dnes už máte na výber len jediného zástupcu „ľudovej“ kategórie. Ceny vzrástli skutočne výrazne.

Za všetkým stojí dôsledok pandémie koronavírusu, opatrení vlád naprieč svetom, čipová kríza a najnovšie tiež vojenský konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou. Ten výrazne ovplyvnil aj produkciu vozidiel či najmä dodávku náhradných i kľúčových dielov na výrobu áut. V konečnom dôsledku sa tak niektoré produkcie vozidiel pozastavili, okresali sa výbavy alebo výrazne predĺžili dodacie lehoty.

Mobilita je pritom v dnešnom svete skutočne kľúčová a mnohí si bez auta nevedia predstaviť fungovanie. Verejná doprava totiž má tiež svoje limity a nie vždy dokáže uspokojiť nároky, ktoré môže človek mať. Ku kúpe auta vás môže „dotlačiť“ aj pracovný dôvod alebo chtíč voľnosti – najmä pred dovolenkovým letným obdobím.

image

Suzuki Ignis patrí do výberu najlacnejších áut, no ani jemu sa zdražovanie nevyhlo.

FOTO: HN/Radoslav Petrík

Vo videu vyššie sme sa pozreli teda na to, aké majú záujemcovia o kúpu najdostupnejších áut na trhu možnosti. Bohužiaľ, zvyšovanie cien sa ľudových volieb dotklo výrazne a dnes už prakticky nemáte na výber (až na jednu výnimku), ak máte rozpočet oklieštený výhradne na 10-tisíc eur.

Táto hranica bola dlhú dobu povestná pre nenáročných a po osobnej mobilite túžiacich zákazníkov. Vo videu vyššie sme teda porovnali medziročné navýšenie cien najlacnejších vozidiel. Tie síce zostávajú stále najľahšou cestou k získaniu vozidla, no už nie tak lacnou, ako to bolo kedysi. 

01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 03 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 04 - Modified: 2024-04-15 11:57:12 - Feat.: - Title: Štátny úrad, ktorý sa zmenil na posla dobrých správ 05 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 06:49