Je to úplný základ pre dosiahnutie správnych funkcií bezpečnostného pásu, ale tiež pre pohodlnú jazdu. Ešte pred vyštartovaním je potrebné nastaviť si vzdialenosť sedadla od pedálov, pričom by mala byť taká, aby pri zošliapnutí pedálov ostali nohy pokrčené v kolenách. Výškové nastavenie si upravte tak, aby ste mali dobrý výhľad a zároveň medzi hlavou a stropom miesto veľké minimálne ako zovretá päsť. Netreba zanedbávať ani výšku pásu, poriadne ho dotiahnuť a tiež správne nastaviť výšku hlavovej opierky. Tá nemá slúžiť na oddych, ale pre bezpečnosť pri dopravnej nehode. Ako informuje Škoda, volant sa drží v polohe "trištvrte na tri" a to s pokrčenými lakťami. Vďaka tomu bude mať vodič najlepšie podmienky pre vykonanie vyhýbacích manévrov.HN/Radoslav Petrík (Ilustračná snímka)
StoryEditor

Toto sa v autoškole zrejme nenaučíte. Vodičské rady, ktoré by ste za volantom mali ovládať

09.11.2020, 12:10
Čo by ste mali už ako začiatočnícky vodič ovládať? Niektoré tipy vám pri dosahovaní vodičského preukazu nepovedia.

Autoškola je povinná štartovacia čiara na ceste stať sa vodičom. Mnohí však vieme, že začiatočníci sa tu naučia skutočne iba zlomok vedomostí, ktoré v praxi potrebujú a ostatné znalosti sa musia naučiť svojpomocne s plynúcimi rokmi za volantom.

Tí šťastnejší snáď narazia vo svojom okolí na skúseného vodiča, ktorí im svoje doterajšie znalosti sprostredkuje skôr než na to prídu svojpomocne, iným možno do istej miery pomôže aj náš nový článok. 

V galérii nižšie si pozrite i významy najčastejších kontroliek auta, aby vás v najmenej vhodnej situácii nezaskočili:

​Spoľahlivé vedenie vozidla je totiž aj o tom, vyhnúť sa niektorým zlozvykom. A kedy je najlepší čas na ich odnaučenie, ako na začiatku "vodičskej kariéry"? Možno vám práve niekoľkými nasledujúcimi radami a tipmi ušetríme financie za drahý servis auta, predídeme možnej nehode alebo aspoň zlepšíme váš potenciál. 

Nastavenie sedenia

Prvým bodom je úkon, ktorý začiatočníkom zrejme prízvukujú aj inštruktori v autoškolách. Správne nastavenie sedadla, volantu a celkovej pozície v aute je kľúčové pre dobré a bezpečné zvládanie krízových situácií. Mnohí na to však po obdržaní vodičského preukazu zabúdajú, v aute takmer ležia a o bezpečnej manipulácii sa tu rozhodne hovoriť nedá. ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 03 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 04 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 05 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
18. apríl 2024 15:02