PČR
StoryEditor

Leto je raj pre zlodejov. Ukradnuté veci z auta vám havarijné poistenie nemusí preplatiť

31.07.2019, 13:05
Nikto nechce prísť o drahý notebook, navigáciu či telefón odložený v kabíne auta počas kúpania sa v mori. Alebo v horšom prípade o auto.

Leto je už v podstate z polovice za nami, no mnohí sa ešte len v týchto dňoch chystajú na svoju vytúženú dovolenku. Za oddychom možno cestovať tiež autom, čo je príjemná alternatíva s niekoľkými výhodami. Asi tou najväčšou je voľnosť, mobilita aj v destinácii či pohodlie. Nie všetci sa však počas voľných dní vydávajú len k moru a plážam.

Možnosťou, ako si užiť pekné počasie a zabaviť sa sú i letné festivaly. Nech už cestujete kamkoľvek, jedno má väčšina "cieľov" spoločné - prítomnosť zlodejov. Často si turisti práve vo vozidle nechávajú svoje cenné veci, aby boli pred zlodejmi chránené na plážach či festivale, no zabudnú ich dostatočne ukryť. Niekedy nepomáha ani to.

Ako upozorňujú odborníci, práve takéto zmýšľanie môže byť zásadná chyba v prípade poistných udalostí. Ani to najlepšie havarijné poistenie vám potom nepomôže, ak vozidlo nie je zabezpečené vhodným a dostatočným zabezpečovacím zariadením voči krádeži a už vôbec nie, ak ste v ňom nechali cenné veci na viditeľnom mieste.

„Pokiaľ ide o zabezpečovacie zariadenia, poisťovne v prípade krádeže neakceptujú ani tie, ktoré je pomerne ľahké prekonať, ako napríklad páku na volant. Obdobne havarijné poistenie nekryje prípady, ak došlo k odcudzeniu cenných vecí z vozidla, ktoré s ním neboli pevne spojené,“ upozorňuje Vladimír Guštafik, Team Manager Operations Services Business Lease Slovakia.

Ako teda čo možno najlepšie zabezpečiť svoje vozidlo pred neželanou návštevou? Zistenie, že auto nie je tam, kde ste ho zaparkovali, vám totiž na dovolenkovej pohode určite nepridá. 

Páka na volant 
Poznáme to z rokov minulých - mechanické zabezpečenie riadiacej páky či volantu. Takýto spôsob síce zlodeja pribrzdí, keďže na jeho prekonanie je potrebný istý čas, no ak sa zlodej dostane do vozidla a nie je ničím rušený, má dostatok času poradiť si s takouto prekážkou. Poisťovne preto ani neakceptujú páku na volant pre jej ľahké prekonanie. Okrem toho, páka "zabezpečuje" len samotné vozidlo a nie veci v ňom.

Tajný vypínač
Obdobne poisťovne neakceptujú v prípade krádeže ani zabezpečenie pomocou akéhosi tajného vypínača. „Dôvodom je, že skúsený zlodej si dokáže zistiť jeho umiestnenie podľa pohybov vodiča pri štartovaní alebo opúšťaní vozidla,“ konštatuje Guštafik. Obdobne potom nie je veľa miest, kde by sa vypínač dal umiestniť tak, aby skúsený zlodej neodhalil jeho polohu už v priebehu niekoľkých minút. Opäť zabezpečenie ochraňuje výhradne samotné vozidlo. 

Alarm
Medzi spoľahlivejšie systémy patrí napríklad alarm, ktorý núti zlodeja konať rýchlo, a, ako sa hovorí, v rýchlosti sa robia chyby. „Trh dnes ponúka viacero druhov alarmov. Ten najjednoduchší je alarm s vnútornými senzormi pohybu. Aktivuje sa, ak sa vo vozidle zaznamená pohyb a alarm pred tým vodič nedeaktivoval. Zložitejšie alarmy sú vybavené senzormi náklonu alebo pohybu,“ vysvetľuje odborník.

Zvukový a svetelný signál sa môže aktivovať napríklad zdvihnutím auta (kradnutie drahých kolies), buchnutím do auta na parkovisku iným autom, násilným vniknutím do vozidla, pohybom v aute a podobne. Ako dodáva odborník, práve z dôvodu hluku patrí k jedným z najlepších dodatočných zabezpečení z hľadiska pomeru ceny a stupňa ochrany. V tomto prípade ide už o ochranu nielen auta, ale do istej miery aj vecí vo vnútri.

Imobilizér
Niektorí ani netušia že ho vo vozidle majú. Imobilizér je v prípade nových vozidiel dodávaný sériovo a patrí k už štandardným zabezpečeniam auta. Zároveň je u väčšiny poisťovní postačujúci do priemeru limitu hodnoty nového vozidla, teda okolo 20-tisíc eur. Limit sa, samozrejme, môže u jednotlivých poisťovní líšiť.

Pre drahšie vozidlá poisťovne zvyčajne vyžadujú dodatočné zabezpečenie vozidla voči krádeži. Na výber má potom majiteľ najčastejšie z troch možností – alarm s plávajúcim kódom alebo mechanické zabezpečenie riadiacej páky pevne spojené s karosériou vozidla, prípadne vyhľadávací systém na báze GPS. „Firmy sa aj v rámci operatívneho lízingu sami rozhodujú, či a aký druh dodatočného zabezpečenia si vyberú,“ podotýka Guštafik. Imobilizér najčastejšie zabezpečuje, aby sa vozidlo nepodarilo naštartovať falošným kľúčom.

V prípade vozidiel s komfortným "Keyless" bezkľúčovým systémom sa často stáva, že zlodeji použijú zosilovač signálu a neďaleko odparkované vozidlo v priebehu niekoľkých sekúnd ukradnú. K dispozícii sú rôzne krabičky rušiace takúto možnosť a niektoré značky dokonca prichádzajú s kľúčmi, ktoré po niekoľkých minútach "bez pohybu" vypúštanie signálu vypnú a aktivuje sa až po opätovnom zdvihnutí kľúča napríklad z poličky. Dnes je možnosť zabezpečenia aj externým imobilizérom - kazetou, ktorá sa po príchode do auta vkladá do zásuvky a bez nej nie je možné vozidlo naštartovať.

Vyhľadávacie systémy
Dnes sú na trhu aj vyhľadávacie systémy na báze GPS a sú tiež pomerne účinné. Pre páchateľa je totiž často zložité zistiť, či sa vo vozidle nachádzajú, nie to ešte ich rýchlo a efektívne eliminovať. Nevýhodou je vyššia vstupná investícia a mesačné poplatky za „stráženie“. Možnou a lacnejšou alternatívou je potom nezávislé GPS zariadenie s vlastným zdrojom schované niekde v interiéri vozidla, ktoré zašle informácie o svojej polohe hneď, akonáhle príjme povel zaslaný majiteľom vozidla napríklad v prípade jeho krádeže. Opäť ide o zabezpečenie samotného vozidla.

Pieskovanie
Pieskovanie možno mnoho ľudí nepozná. Ide o označovanie skiel (leptanie), ktoré môže do určitej miery odradiť zlodejov. Ak by totiž chceli vozidlo následne legalizovať, označené sklá im zvyšujú náklady. „Ak však zoberieme do úvahy fakt, že väčšina vozidiel sa kradne na náhradné diely, tento spôsob ochrany je relatívne slabý,“ upozorňuje odborník. Najmä staršie vozidlá sa totiž krátko po ukradnutí rozmontujú a ich vyhľadávané náhradné diely sa rozpredajú.

Interiér
Nikdy nenechávajte vozidlo na opustených odľahlých miestach a zlodeja nelákajte interiérom, teda ponechaním akýchkoľvek hodnotných vecí na očiach vo vozidle. Výrazne to totiž zvyšuje pravdepodobnosť vykradnutia a následne teda poškodenia vozidla. „Na odcudzenie takýchto vecí, ktoré nie sú pevne spojené s vozidlom či odložené v batožinovom priestore, sa pritom nevzťahuje ani poistné plnenie z havarijného poistenia,“ upozorňuje Vladimír Guštafik.

Zlodejom pritom stačí len okamih, aby sa hodnotenej veci uloženej napríklad na zadných sedadlách zmocnili. Často potom využívajú násilný spôsob, ako sa do vozidla dostať.

01 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Bratislava pripravuje veľký parkovací dom. Magistrát si objednal dokumenty za niekoľko desiatok tisíc eur 03 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 04 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 05 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 13:53