StoryEditor

Revolúcia v pomoci motorkárom? Bosch vyvíja núdzový systém eCall pre ich mobil

08.06.2020, 11:37
Autor:
TopSpeedTopSpeed
Vďaka novému inteligentnému algoritmu je technológia snímača schopná detekovať zrážku a spustiť záchranný proces pomocou aplikácie. V niektorých prípadoch môže skrátiť dobu odozvy na nehodu až o 50 percent.

Bezpečnosť posádok vozidiel už od marca 2018 povinne stráži núdzový eCall systém, ktorý v prípade nehody sám lokalizuje miesto nešťastia a ak je to nevyhnutné, aj bez súčinnosti zranenej posádky sám privolá pomoc. Práve minúty či sekundy sú v záchrane životov pri ťažkých nehodách kľúčové.

Spoločnosť Bosch však pracuje na podobnom systéme, ktorý by bol prispôsobený a určený pre ešte zraniteľnejších účastníkov premávky a to pre motorkárov. Službu nazval Help Connect a podľa vedenia spoločnosti je už teraz pripravená na zavedenie do praxe v sériových motocykloch.

Bosch

​Vážne nehody motorkárov sú najmä v letnej sezóne takmer na dennom poriadku. A nech je už príčinou čokoľvek, faktom je, že ak sa nešťastie raz už stane, len málokedy z neho vyviazne posádka motocykla bez vážnejších zranení.

Na rozdiel od automobilu ju totiž chráni jedine kvalitné motocyklové oblečenie a prilba. Na trh sa pritom už dostávajú aj špeciálne airbagy pre motorkárov.

Otázkou bezpečnosti motocyklistov sa už dlhodobo zaoberá spomínaný nemecký Bosch, pričom jeho najnovším počinom na poli bezpečnosti motorkárov je práve systém Help Connect založený na princípe eCall systému automobilov.

Jeho podstata je rovnaká – teda aj bez súčinnosti posádky privolať pomoc a vedieť lokalizovať miesto nehody. V tomto prípade je však palubná elektronika cez Bluetooth spojená s mobilným telefónom motorkára.

Riadiaca jednotka Help Connectu údajne stokrát za sekundu vyhodnocuje stav motocykla a prostredníctvom senzorov spomalenia sleduje, či nedošlo k nebezpečnej nehode.

​Podľa vývojárov je Help Connect už v tejto chvíli vyladený tak dobre, že dokáže rozoznať falošný poplach a spozná napríklad aj to, že motocykel len spadol zo stojana a nič vážne samotnej posádke nehrozí.

Prepojenie motocykla s mobilným telefónom navyše dokáže porovnávať polohu obidvoch zariadení a aj podľa nej vyhodnocovať aktuálnu situáciu.

Detaily systému známe nie sú a pravdepodobne pôjde o dobre strážené know-how, ak sa totiž Help Connect uchytí a Európska únia jeho povinnú prítomnosť zakotví aj do legislatívy (podobne ako je to pri automobiloch), Bosch by z toho mohol vyťažiť celkom slušnú výhodu. Už teraz je vraj systém pripravený pre sériovú výrobu a zavedenie do prevádzky.

Pripravené v spolupráci s TopSpeed.sk.

01 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 02 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 03 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Dopravné značky, ktoré musia vodiči dokonale poznať. Mnohí však zaváhajú 04 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 05 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
20. apríl 2024 04:01