StoryEditor

Rodinný Seat má vraj skončiť. Slovenské zastúpenie poskytlo jasnú odpoveď

31.03.2020, 11:30
Autor:
rperpe
Na britskom portáli sa objavila informácia o ukončení predaja modelu. Platí to však aj pre slovenských zákazníkov?

Pre niekoľkými dňami zverejnil známy britský portál Autocar článok, v ktorom informuje verejnosť o tom, že veľkopriestorové osobné auto značky Seat má svoje dni zrátané.

Ide o model Alhambra, ktorý je súrodencom Volkswagenu Sharan a konkurentom napríklad pre tvarovo veľmi podobný Ford Galaxy. Alhambra je v podstate jediné MPV-čko v aktuálnej ponuke španielskej automobilky.

​Britský portál však uviedol trochu nepresné informácie a vzbudil tak dojem, že Alhambra končí na viacerých trhoch naprieč svetom. Nie je to pravda a slovenské zastúpenie toto tvrdenie v nadväznosti na článok ihneď vyvrátilo.

"V súčanosti nie je dôvod na jeho zastavenie," uvádza vo vyhlásení importér značky na Slovensku, pričom však priznáva, že "nezávisle od rozhodnutia centrály Seat S.A. sa trhy môžu rozhodnúť, či chcú pokračovať v predaji alebo nie. V tejto súvislosti sa spoločnosť Seat UK rozhodla zastaviť predaj modelu Seat Alhambra vo Veľkej Británii."

Stopku teda tento praktický rodinný model dostal, aspoň zatiaľ, výhradne na britskom trhu a na Slovensku by mal byť bez zmeny v portfóliu. Dokonca ide u nás pre značku o veľmi dôležitého a obľúbeného člena ponuky, ktorý vykazuje vysoký objem predaja a tvorí jeden z pilierov značky.

Ako uvádza vo vyhlásení slovenský importér, v minulom roku Seat predal 23 700 kusov modelu Alhambra, čo predstavuje nárast o 6,3 percenta oproti roku 2018. A to aj napriek klesajúcemu objemu a popularite segmentu MPV. Mnohí záujemcovia totiž zvolia vzhľadom na aktuálne "SUV trend" práve športovo-úžitkové vozidlá, ktoré však v mnohých prípadoch ťahajú oproti autám segmentu MPV za kratší koniec. 

​Často je ich nevýhodou menšia vnútorná priestrannosť, nižšia praktickosť (absencia posuvných zadných dverí) a zhoršená môže byť kvôli vyššej svetlej výške/veľkosti a zvýšení ťažiska aj jazdná stabilita. Modely MPV boli totiž vždy najlepším riešením pre rodinne založených zákazníkov.

Aktuálne je výroba modelu s benzinovými aj dieselovými motormi potvrdená minimálne do októbra tohto roka, po novembri 2020 môže výroba naďalej pokračovat s benzínovým pohonom s manuálnou, ako aj s automatickou DSG prevodovkou podporujúcou komfort na palube.

Na teraz sa teda minimálne slovenskí záujemcovia nemusia báť, že by z ponuky značky Alhambra zmizla. Koncom mesiaca však na vybraných trhoch naozaj skončí, čo sa však netýka toho slovenského.

Súrodenec v podobe modelu VW Sharan ešte v ponuke nejaký čas pobudne, no i ten má na niektorých trhoch dni spočítané. Podľa webu Autocar sa očakáva koniec jeho predaja ku koncu tohto roka a náhradou by mal byť najmä model Caddy v novej generácii.

01 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-19 12:30:00 - Feat.: - Title: Choroba minulého storočia sa vracia v plnej sile. V Česku si už vyžiadala životy, zvýšený počet prípadov nákazy je aj u nás 03 - Modified: 2024-04-19 13:00:00 - Feat.: - Title: Demänovská ľadová jaskyňa je už úplne bez ľadu. Čoskoro pravdepodobne zmenia aj jej názov 04 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 05 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva
menuLevel = 2, menuRoute = auto/automobilky, menuAlias = automobilky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 23:57