Slovenská strela má tento rok výročie, práve pred osemdesiatimi rokmi prvýkrát vyšla, a trasu medzi Prahou a Bratislavou zvládla za štyri a štvrť hodiny.MAFRA/Alexander Satinský
StoryEditor

Ešte nedávno to bolo sci-fi. Slovenskú strelu možno zachránia

06.07.2016, 10:00

Ešte nedávno sa úvahy nad opravou vlaku Slovenská strela pohybovali v oblasti sci-fi. Tatra však teraz dala najavo, že má záujem o renováciu unikátu, a do konca roka by sa malo rozhodnúť, či potrebnú sumu zaistia dotácie.

Na nedávnom veľtrhu dráhovej techniky Czech Raildays Ostrava odborníci zmieňovali Slovenskú strelu mnohokrát. Medzi exponátmi bol podobný dopravný prostriedok Strieborný šíp z produkcie ČKD, ktorý sa podarilo zrenovovať tak, že znovu mohol vyjsť na koľaje, píše portál iDnes.cz.

Naopak tatrovácka kráska stále stojí pred kopřivnickým múzeom a na mnohých miestach hrdzavie. „Stav Slovenskej strely je však oveľa lepší, než v akom bol Strieborný šíp. Naviac k nej existuje všetka dokumentácia,“ konštatoval riaditeľ kopřivnického múzea Lumír Kaválek a pridal sa kurátor zbierky Radim Zátopek: „Laikom sa možno zdá, ako veľmi Strela schátrala, ale musia si uvedomiť, že to je predvojnový veterán. Hrdza pre reštaurátorov nie je zásadným problémom.“

Viac o Slovenskej strele TU.

Slovenská strela má tento rok výročie, práve pred osemdesiatimi rokmi prvýkrát vyšla, a trasu medzi Prahou a Bratislavou zvládla za štyri a štvrť hodiny. To prekonali až spoje na začiatku 21. storočia. A práve Slovenská strela po 2. svetovej vojne viezla československú vládu na proces s nacistickými zločincami v Norimbergu.

Zatiaľ čo predtým mala Tatra obrovské problémy sama so sebou a na rýchlovlak nemali manažéri ani pomyslenie, noví vlastníci automobilky nechcú unikát nechať napospas osudu. „Tatra plánuje uviesť Slovenskú strelu do prevádzky schopného stavu a vybudovať pre ňu špeciálny presklený objekt, v ktorom by bola vystavená,“ povedal hovorca Tatry Alexej Čírtek. Doplnil, že ide o súčasť plánu na postavenie nového múzea v Kopřivnici, a to v hale, ktorá je v súčasnosti prázdna a niekedy v nej boli zlievarne. „Pavilón so Strelou by bol v susedstve múzea,“ dodal hovorca Tatry.

Tatra preto uzavrela spojenectvo s krajským úradom, ktorý chce požiadať o dotáciu 123 miliónov českých korún (4,5 miliónov eur). „Termín na podanie máme približne do polovice júla, verdikt môžeme očakávať na prelome roka,“ povedal námestník hajtmana Martin Sikora. Až potom, ak dotačné milióny budú k dispozícii, vznikne harmonogram opráv.

Tiež sa musí rozhodnúť o miere záchranných prác. Najlacnejšie by vyšla iba oprava plášťa rýchlovlaku. Znateľne drahšia je potom aj rekonštrukcia interiérov. A na desiatky miliónov českých korún by sa počítala generálna rekonštrukcia aj s motormi a všetkým technickým zariadením. „Určite by som bol za posledný variant. Keď už sa niekto pustí do rekonštrukcie, tak nech to je poriadne,“ poznamenal kurátor Zátopek.

Riaditeľ múzea Kaválek by tiež preferoval úplnú opravu, ale s prípadným návratom na koľaje by bol opatrnejší. „Súčasné požiadavky na dráhovú prevádzku sú také, že by Slovenská strela musela dostať modernú techniku. A bola by to potom ešte Slovenská strela?“ pýta sa. Bol by preto pre takú možnosť, aby opravený unikát síce mohol ukážkovo jazdiť desiatky metrov po koľajniciach pri novom múzeu, ale rozhodne nie v plnej železničnej prevádzke.

01 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe 02 - Modified: 2024-04-11 10:17:04 - Feat.: - Title: Zo schátranej budovy moderné kultúrne centrum. V Šahách zrekonštruujú starú polikliniku, ktorá zíva prázdnotou 03 - Modified: 2024-04-11 12:10:00 - Feat.: - Title: Nové opatrenie na kúpu elektromobilu? Je výhodné len pre jednu skupinu motoristov 04 - Modified: 2024-04-07 19:05:34 - Feat.: - Title: Tragédia na železničnej trati. Vlak zrazil chodca za Ložínom smerom na Bánovce nad Ondavou 05 - Modified: 2024-04-04 14:22:29 - Feat.: - Title: Fico sa bojí čierneho scenára. Sľúbený plán nedoručil, namiesto toho dáva investorom desiatky miliónov eur
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
16. apríl 2024 12:03